Gold Label - prémiové produkty pro náročné growery

Rodinná firma Gold Label s tradicí od roku 1987 zaujímá v Holandsku vedoucí postavení na trhu ve výrobě substrátů a výživy rostlin. Přestože se v popředí hydroponického průmyslu nachází již desítky let, stále si udržuje moderní přístup jak z hlediska výroby a inovací svých unikátních produktů, tak z hlediska komunikace navenek a přístupu k zákazníkům. I my jsme v praxi zjistili, že je snadné pochopit, proč jsou pro mnoho growerů hnojiva nebo substráty se zlatým štítkem jedinou myslitelnou volbou. Přednosti certifikovaných produktů prestižní nizozemské značky jsme pro vás shrnuli prostřednictvím tohoto článku.

a_a_a_a_a_GL_uvodsokrajem

Substráty Gold Label

Věděli jste, že Gold Label je jediným výrobcem substrátů na světě, který je držitelem certifikace KIWA, zaručující zcela bezprecedentní možnou kvalitu a zdraví pěstovaných rostlin?

a_a_a_a_a_GL_certifikacesokrajem

Sortiment se substráty Gold Label zahrnuje:

  • Jednosložkové hydroponické substráty
  • Smíšené hydroponické substráty
  • Panenské rašelinové substráty

Jednosložkové hydroponické substráty

  • Prvním příkladem je oblíbené hydroponické pěstební médium keramzit. Jedná se o kuličky s průměrem 8-16 mm, vyrobené z expandovaného jílu. Keramzit Gold Label (Hydro Round Pebble), prodávaný ve 45litrovém balení, vyniká především výjimečnou strukturou:
    • Nebývale pevná keramická vrstva omezuje příjem vody. Díky tomu je ideální i pro ty nejintenzivnější hydroponické zavlažovací styly.
    • Jak známo, optimálně provzdušněný kořenový systém s sebou přináší lepší výsledky při pěstování všech druhů rostlin. Proto je důležitá také vylepšená oxidace kořenového systému díky kulatému tvaru, vytvářející dostatečný prostor pro nasycení pěstebního média vzduchem.
    • Tento hydroponický substrát vyniká i z hlediska hospodárnosti. Díky své pevné keramické struktuře se totiž jen zřídkakdy „přilepí“ ke kořenům rostlin. Díky tomu se snadno čistí a bez problému jej lze využívat i opakovaně!

a_a_a_a_a_GL_Hydro

  • Dalším jednosložkovým substrátem holandské značky Gold Label, který je vhodný pro účely hydroponie, je Gold Label Coco coby čistý kokosový substrát nejvyšší kvality. Certifikace KIWA a RHP Horticulture dávají tušit, že se jedná o důkladně opláchnutý a pufrovaný kokos, který vám poslouží jakožto extra čisté a stabilní pěstební médium, ve kterém budete mít perfektní kontrolu nad výživou vašich rostlin, ať už na minerální nebo ryze organické bázi. (O pěstování rostlin v kokosu se dočtete více v samostatném článku: Pěstování v kokosu.)
    • Gold Label Coco neobsahuje žádné zbytkové soli.
    • Vyrovnávací paměť zajišťuje stabilitu substrátu.
    • Ideální substrát pro cílenou výživu rostlin, kterým zkušený pěstitel dodává pouze potřebné živiny, a to ve chvíli, kdy je rostlina skutečně potřebuje. Výsledkem jsou fantastické výnosy. Ostatně, stačí se podívat na obrázek kořenového systému rostliny pěstované v čistém kokosu od značky Gold Label. Radost pohledět!

a_a_a_a_a_GL_COCOkorenyukazkaSOKRAJEM

  • Gold Label Perlit je dost možná nejlepší perlit na trhu. Tato vulkanická hornina čistě přírodního původu se využívá k provzdušnění substrátů nebo jako zakořeňovací pěstební médium. Je totiž upravena tak, aby byla maximálně lehká a porézní. Díky tomu můžete využít následujících specifických vlastností tohoto perlitu:
    • Široké spektrum aplikací je umožněno díky mimořádné schopnosti absorbovat vlhkost. Gold Label Perlit vytváří vzduchové kapsy a zároveň pomáhá udržovat teplo.
    • TOP perlit, jako je tento, pomáhá předcházet zhutňování půdy.
    • Navzdory 100% organickému složení má Gold Label Perlit dlouhou životnost a dlouhodobě si zachovává také svou stabilitu.
    • Při práci s perlitem je potřeba počítat pouze se zvýšenou prašností.

a_a_a_a_a_GL_perlite

Smíšené hydroponické substráty

Hydro Mix 60/40 (HydroCoco 60/40) představuje dokonalou směs těch nejčistších jílových oblázků (keramzitu) a kokosového substrátu, která je k dostání v balení o objemu 15 nebo 40 litrů. Tento hydroponický substrát výborně funguje při zavlažování v nádobách a vynachválit si jej nemohou především groweři, preferující v rámci hydroponie nižší frekvenci zavlažování. Možná už správně tušíte, že je tomu tak díky jeho schopnosti pojmout velké množství vody. Vysoký poměr vzduchu k vodě zvyšuje hladinu kyslíku v kořenové zóně.

a_a_a_a_a_GL_HydroCocosOKRAJEM

  • Smíšené hydroponické substráty nabízejí pěstitelům rozumný kompromis. Je to rovnováha mezi kontrolou a výsledkem. Nejnovějším příkladem v rámci sortimentu tohoto výrobce je živinami nabitá směs kokosového substrátu a perlitu Gold Label Coco Perlite 70/30. Proč ji vyzkoušet?
    • Optimální poměr vody a vzduchu! Jde o velmi porézní a lehký  substrát, který kombinuje obrovský objem vzduchu s velkým zadržováním vody a kapilárním účinkem.
    • Postupné uvolňování vápníku (Ca).
    • Certifikace RHP znamená záruku, že v každé dávce této hydroponické směsi najdete čistá a stabilní kokosová vlákna.
    • Snadné použití v pěstební praxi a díky zvýšenému odtoku je tento smíšený hydroponický substrát vhodný také pro pěstitele, kterým vyhovuje pravidelnost a vyšší frekvence při zavlažování rostlin.
    • V porovnání s čistým kokosem je směs Gold Label Coco Perlite 70/30 méně náchylná k zalévání, což uvítají mimo jiné ti, kdo s hydroponií začínají. Přelité rostliny totiž patří k nejčastějším začátečnickým chybám.
    • Tuto směs rozhodně doporučujeme také v případě, že budete rostliny zalévat ručně.

a_a_a_a_a_GL_CocoPerlite

Panenské rašelinové substráty

  • Prvním zástupcem rašelinových substrátů s legendárním logem GOLD LABEL je Gold Label Special Mix Light, představující vysoce kvalitní půdní směs na bázi švédské panenské rašeliny pro větší kontrolu nad procesem výživy pěstovaných rostlin. Nutno dodat, že certifikace KIWA a RHP Horticulture opět hovoří samy za sebe.
    • Použitá švédská rašelina je schopna zadržet až desetinásobně větší kapacitu z hlediska množství zadržované vody! 
    • Jedná se o mírně předhnojenou zeminu, která obsahuje organické živiny, umožňující snazší pěstování bylinek, ovoce nebo zeleniny i v případě, že je vaší prioritou úroda v bio kvalitě.
    • Nižší koncentrace obsažených živin slouží k zajištění rychlého zakořenění vašich řízků. Mladé rostlinky tak s použitím tohoto substrátu získají ideální základ pro svůj další vývoj.
    • Optimální provzdušnění tohoto rašelinového substrátu zajišťuje příměs perlitu.
    • Special Mixlight Gold Label je dostupný ve dvou objemech - 17,5 a 40 litrů.

a_a_a_a_a_GL_SpecialMixLight

  • Pokud své kytky chcete pěstovat v prémiové zemině, natolik kvalitní jako nabízí právě holandský lídr Gold Label, ale chcete mít na začátku pěstebního cyklu méně starostí s dávkováním živin, pak budete nadšení z kompletní půdní směsi Special Mix, která už obsahuje živiny až na první tři týdny pěstebního cyklu a je připravena k okamžitému použití. Z tohoto důvodu je Gold Label Special Mix nejlepší volbou pro začátečníky, neboť jim do jisté míry toleruje klasické chyby ve výživě rostlin. Jak se říká, žádný učený z nebe nespadl. Takže pokud se s pěstováním teprve chystáte začít, ale chcete k tomu využít prémiové pěstební médium, pořiďte si předhnojený zeminový substrát Special SuperMix.
    • 1 g této směsi je schopen absorbovat 10 ml vody.
    • Hrubá struktura substrátu podporuje růst a stabilitu kořenů.

Hnojiva Gold Label 

Gold Label vyrábí hnojiva o vysoké koncentraci, takže i když na trhu nepatří k nejlevnějším, vyplatí se vzhledem k nižší spotřebě nejen profesionálům. Na každý pád doporučujeme podrobné dávkovací tabulky Gold Label, se kterými nejenže nebudete prémiovou výživou pro vaše rostliny zbytečně plýtvat, ale zároveň můžete snáze dosáhnout kýžených výsledků. S hnojivy Gold Label budou stát za to. Minimálně k nim budete mít od začátku skvěle nakročeno. O tom není pochyb.

Unikátní recepturu se značkou Gold Label chrakterizuje tzv. pH-stabilní profil, který minimalizuje riziko známého fenoménu v podobě uzamčení živin stejně jako potenciálních nedostatků (viz samostatný článek: Projevy nedostatku důležitých živin). Vysoce kvalitní chelátové prvky jsou snadno vstřebatelné a umožňují každé rostlině maximální příjem živin potřebných pro zdravý a energický vývoj.

a_a_a_a_a_GL_HNOJIVASOKRAJEM

Základní hnojiva Gold Label

  • Hledáte opravdu luxusní základní hnojivo do hydra? Gold Label Hydro/Coco A+B je základní dvousložková výživa rostlin v chelátové formě, zajišťující profesionálům i vášnivým hobby growerům dosažení nejlepších možných výsledků v oblasti hydroponie. Podrobnou analýzu obou složek naleznete v popisu produktu. Toto jsou hlavní benefity, které Hydro/Coco A+B od Gold Label různě zkušeným pěstitelům nabízí:

a_a_a_a_a_GL_HydroAB

  • Pokud své rostliny pěstujete v zemině,  jako je například Gold Label Special Mix, pak potřebujete základní hnojivo pro zeminu, kterým je Gold Label Soil A+B. Tato dvousložková, vysoce koncentrovaná, chelátová, komplexní výživa rostlin vám nejenže umožní sklízet květy a plody v TOP kvalitě, ale ještě navíc přirozenou cestou vylepší jejich výslednou chuť a aroma. Podrobnou analýzu obou složek Soil A & B opět naleznete v popisu produktu.

Doplňková hnojiva a stimulátory Gold Label

  • Gold Label Ultra Roots je bez nadsázky pořádně nadupaný kořenový stimulátor na bázi vzácných rostlinných extraktů, železa a aminokyselin. Ve složení nechybí ani fytohormony nebo huminové kyseliny (viz samostatný článek: Fulvonové a huminové kyseliny: význam a využití ve výživě rostlin). Snímek, který vidíte, byl pořízen už 5. den od první aplikace při denní spotřebě pouhých 0,5 ml! Víc snad ani netřeba dodávat. Snad jen opět stručné shrnutí hlavních benefitů:
    • Zdravý a energický počáteční vývoj rostlin. Gold Label Ultra Roots se používá na sazenice a řízky po celou vegetativní fázi.
    • Explozivní růst kořenové masy a tvorba husté sítě kořenů a kořenových vlásků.
    • Větší kořenová zóna znamená větší absorpční plochu, přes kterou je rostlina schopna přijmout i větší množství živin, což se pozitivně odrazí na jejím dalším vývoji.

a_a_a_a_a_GL_ROOTS

  • Gold Label Ultra Enzyme je s ohledem na složení i výsledný efekt dost možná nejzajímavějším enzymatickým přípravkem pro výživu rostlin na trhu. Ptáte se, proč se vyplatí doplňková hnojiva na bázi enzymů či enzymatické přísady zařadit do výživy vašich rostlin? A co to vůbec jsou ty enzymy? Vše podstatné se dozvíte v samostatném článku: Enzymy.
    • Ultra Enzyme patří k profesionálním stimulátorům značky Gold Label.
    • Zvyšuje příjem živin rostlinou, protože převádí nežádoucí rostlinnou hmotu na užitečné rostlinné živiny.
    • Intenzivně pročišťuje, revitalizuje kořenovou zónu a v mnoha ohledech vylepšuje substrát. Čistý a zdravý substrát je pak lépe připraven podporovat rostliny v optimálním vývoji.
    • Výsledkem je maximální možná kvalita konečné sklizně.
    • Jedná se o zcela univerzální produkt, kompatibilní se všemi produkty a pěstebními systémy.

a_a_a_a_a_GL_ENZYME

Perfektní doplněk k základním živinám pro všestrannou, intenzivní rostlinnou produkci v průběhu celého pěstebního cyklu pak představují také stimulátory Ultra MG a Ultra PK.

  • Gold Label Ultra MG se vyznačuje schopností skvěle vyvážit základní makroživiny (viz samostatný článek: NPK - co to je?).
    • Zvyšuje produkci chlorofylu, a tím i fotosyntetickou aktivitu rostlin (viz Fotosyntéza).
    • Extra dávka dusíku pro rychlý a zdravý růst.
    • Podporuje produkci rostlinných bílkovin.
  • Gold Label Ultra PK funguje jako silný květový stimulátor pro vyšší výnosy. Jeho specifickou vlastností je, že zamezuje ukládání fosforu (P), jakmile hodnota pH stoupne nad 6,2. Tím ve správném okamžiku reaguje na aktuální potřeby rostlin a zvyšuje absorpci vápníku, hořčíku i dalších důležitých mikroprvků. Zároveň zabraňuje zanášení rozvodů vody v hydroponických systémech. Při aplikaci Ultra PK vás bude těšit stálý růst a silné kvetení po celou generativní (květovou) fázi.

a_a_a_a_a_GL_MGPKKOMPLET

  • Gold Label Flower Enhancer Fe (Bat Boost) je špičkovým doplňkem, využívajícím jedinečných vlastností netopýřího trusu (bat guano), který je pro rostliny všeho druhu bohatým přírodním zdrojem mnoha důležitých živin. Vysoce koncentrovaný přípravek, určený k aplikaci v průběhu posledních 3-4 týdnů květové fáze, obsahuje kromě zralého, kvalitního netopýřího trusu dále také čistou třtinovou melasu, huminové kyseliny či extrakt z mořských řas. A jaké výsledky můžete díky aplikaci tohoto produktu očekávat?
    • Lepší kvalitu půdy.
    • Lepší transport živin do celé rostliny.
    • Lepší chuť a celkové kvalitativní vlastnosti finálních plodů či květů.

a_a_a_a_a_GL_FLOWERENHANCER

Náš TIP: Sady hnojiv Gold Label představují nejvýhodnější a nejefektivnější způsob, jak komplexní program výživy rostlin od značky Gold Label otestovat v praxi. Stačí si jen vybrat podle toho, zda své kytky pěstujete klasicky v zemině (Gold Label Starter KIT Soil), anebo se věnujete hydroponické kultivaci rostlin (Gold Label Starter KIT Hydro). Doporučujeme!

a_a_a_a_a_GL_STARTERKIT

A praktická rada na závěr? Pamatujte, že nejlepších výsledků dosáhnete kombinací hnojiva a substrátu od stejné značky. Gold Label rozhodně stojí za vyzkoušení! Nejeden grower by možná řekl, že je to přímo dobrá rada nad zlato. Neváhejte se nás ptát na vše, co vás zajímá. Jsme tady pro vás na známé e-mailové adrese info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: