Jahodníky po sklizni. Jak o ně pečovat?

Odplozené jahodníky by byla věčná škoda zanedbávat. Naopak, po sklizni potřebují vaši péči. A to platí pro rostlinu i půdu. Je nejvyšší čas ošetřit záhony, z nichž jste nedávno sklidili sladké a šťavnaté plody. Vyvarujte se zbytečných chyb, abyste se z bohaté úrody jahod mohli těšit i další rok!

a_a_a_a_J_COVERMALYSOKRAJEM

V tuto dobu se již jahodníkový porost běžně nachází v mírně řečeno nežádoucím stavu, kdy je v udusané půdě přítomen plevel (kopřivy, pampelišky, heřmánek, pcháč ad.) a v meziřádcích si můžete všimnout rozrůstajících se šlahounů, které tvoří nové rostliny. Plevel je nejlepší odstranit ručně a jahodníky mělce okopat. Na větší plochy pak lze aplikovat postřik. Odřezávání šlahounů od jahodníků účinně zamezuje oslabování trsů a z odřezaných šlahounů lze zároveň připravit novou sadbu. 

Jahody se snadno množí i samovolně. Proto možná při obnově jahodníkových záhonů po sklizni narazíte i na úplně nové sazenice. Čím blíže jsou původní (mateční) rostlině, tím větší mají potenciál. Takové můžete přesadit do květináče nebo truhlíku a schovat si je na podzim.

Nejlepší úrody se dočkáte u dvouletých jahodníků. U tříletých porostů již počítejte s tím, že málokterý jahodníkový porost zůstane zdravý. Jahodníky tohoto stáří již zpravidla bývají napadeny chorobami nebo škůdci, a další rok vám mnohem větší užitek a radost způsobí spíše nová sadba.

Plošné seřezávání listů zastavuje asimilaci

Mnoho pěstitelů pak dělá chybu, když listy jahodníků seřezává plošně. Skutečnost, že jahodníky ve vašem záhonu pro danou sezónu již splnily svůj účel a odplodily, totiž ještě neznamená, že tyto rostliny nepotřebují nadále asimilovat. A právě plošným seřezáním listů zabráníte dalšímu příjmu a přeměně látek rostlinou, která tak zůstane značně oslabená. Jak tedy na správné odstraňování listů u jahodníků?

Chce to trpělivě a hezky jeden po druhém odstřihnout pouze nezdravé či poškozené listy. Práci vám ulehčí kvalitní zahradnické nůžky.

a_a_a_a_J_nuzky

Nenechte se zmást tím, že velkopěstitelé a po jejich vzoru i značná část zahrádkářů odstraňují listy po sklizni prostým posekáním porostu, a pokud při tom nepoškodí srdéčka rostlin, jahodníky budou mít do zimy spoustu nových listů. U stále plodících odrůd toto neplatí a do zimy si listy nestačily obnovit. Z toho důvodu by následně byly ohroženy mrazem. Plošně vyžínat se nevyplácí ani mladé porosty.

Vhodné hnojení po sklizni jahod a důležitost zálivky

Jahodníky již vynaložily veškerou energii a dostupné živiny k tomu, aby vytvořily květy, a hlavně plody. Za účelem prohnojení takto vyčerpaných jahodníkových záhonů po sklizni lze využít jak speciální hnojiva pro jahody, tak základní výživu rostlin s vyváženým poměrem dusíku, fosforu a draslíku (viz samostatný článek: NPK – co to je?). Výhodou je, že kvalitní hnojiva na jahody se vyrábějí i v České republice. Tady jsou důkazy:

a_a_a_a_J_HNOJIVA

Světoznámá značka Terra Aquatica vyrábí hnojivo PermaBloom, které využijete nejen pro jahody, ale i veškeré další běžné plodiny, u kterých dochází k opakované produkci.

Jahodníky patří k rostlinám, které zpravidla koření poměrně mělce a nemůžeme u nich počítat s příliš rozvětveným kořenovým systémem. Dostatečná zálivka po sklizni je tedy velice důležitá, aby nedostatek vláhy v zimních měsících nezapříčinil uhynutí rostlin. Před nástupem zimy je každý odplozený jahodník zapotřebí zásobit jak vodou, tak živinami.

Od září se již ve výživě jahodníků vyvarujte vyššímu obsahu dusíku a hořčíku.

Později přijde na řadu zazimování jahodníků. Také to rozhodne o tom, na jakou úrodu se budete moci těšit o rok později. Porosty vysázené na podzim můžete na zimu přikrýt chvojím. Počítejte s tím, že stáleplodící odrůdy budou vůči mrazu náchylnější. V boji proti silným mrazům pomáhá netkaná textilie.
a_a_a_a_J_obr3sokrajem

Pravidelně obnovujte záhony s jahodníky

Zjednodušeně řečeno, půdu v záhonu s jahodníky je po sklizni zapotřebí prokypřit a prohnojit.

Z hlediska obnovy jahodníkových záhonů se vyplatí vsadit na osvědčené pravidlo ¼ plochy. To znamená, že každý rok obnovujeme alespoň čtvrtinu záhonu, kde připravíme přesně takovou půdu, jaká jahodníkům svědčí nejvíce a v jaké jsou po zimě schopny nejrychleji obnovit svůj růst, tedy lehká, vzdušná a mírně kyselá. Lehká půda se totiž snáze ohřívá. S měřením kyselosti zeminy vám pomůže digitální pH metr do substrátu, disponující vhodným typem sondy.

Pokud jste to napoprvé přehnali se zálivkou a vaše záhony s jahodníky byly letos přemokřené, v důsledku čehož jste se dočkali pouze jejich uhnívání, nezoufejte. Teď už totiž víte, že vhodná půda se zároveň stane důvodem, proč už se vám příští rok povede vypěstovat vitální rostliny, tvořící krásné a chutné plody. Vlhkost v záhonech můžete vyřešit tak, že jahodníky podložíte suchým materiálem (dřevitá sláma, papírový karton atp.). Záhony snáze vysychají také pod černou fólií.

Chcete-li se nás na cokoliv zeptat, neváhejte nám napsat na známou e-mailovou adresu info@higarden.cz. Rádi vám poradíme!

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: