Jak na správné měření vodivosti (EC)?

Tématem tohoto článku jsou osvědčené postupy pro měření elektrické vodivosti roztoku, jejíž hodnota hraje zejména při indoor pěstování rostlin velmi důležitou roli. Pokud vás zajímá, jak správně používat EC metry, potažmo EC/TDS sondy, nebo jak jim věnovat náležitou péči, aby vám měřicí přístroje vydržely co nejdéle, jste tady správně.

a_EC_COVER1

Pokud se chcete nejprve dozvědět, co to EC vlastně je, můžete začít samostatným článkem: Elektrická vodivost roztoku – EC. V praxi jde o to zjistit množství minerálních („živných“) solí, rozpuštěných v živném roztoku.

Často a přesně měřit EC je neodmyslitelnou součástí pěstování rostlin nejen v growboxu. Mnoho začínajících growerů si pak láme hlavu nad tím, jaký je při měření rozdíl mezi EC (naměřená hodnota udávaná v μS/cm) a TDS (naměřená hodnota udávaná v ppm). Rozdíl tkví pouze v tom, že z hodnoty TDS (Total Dissolved Solids) lze vyčíst celkové množství rozpuštěných pevných látek v jednotce ppm.

EC metry a jejich kalibrace

EC kalibrační roztoky jsou dostupné ve variantách 1,413 mS a 2,76 mS. Nenechte se ale zmást ani variantami 2,8 mS nebo 2,77 mS, které jsou ekvivalentem k roztokům 2,76 mS a jediný rozdíl spočívá v zaokrouhlení.

a_EC_CONDUCTIVITYKOMPLET

Jak často kalibrovat EC metr?

Zde se nám nabízí jednoduchá odpověď. Pro zajištění maximální přesnosti měření je zapotřebí elektrody kalibrovat pomocí výše uvedených kalibračních roztoků ideálně před každým použitím. Pokud je tedy sonda používána na denní bázi, měla by být každý den také kalibrována.

A nyní se již dostáváme k dalším osvědčeným postupům pro měření vodivosti:

  • Vždy používejte čerstvý kalibrační roztok! Jinak řečeno kalibrační standardy se snadno kontaminují, a navíc nemají vyrovnávací paměť, tudíž nemá smysl zkoušet je používat opakovaně.
  • Než se pustíte do kalibrace, opláchněte sondu deionizovanou vodou (viz samostatný článek: Reverzní osmóza). Teprve poté sondu můžete bez obav ponořit do kalibračního standardu. Pro ještě přesnější výsledky měření si na opláchnutí předem připravte i druhou samostatnou kádinku s kalibračním roztokem nebo vzorkem. Řádné oplachování elektrody deionizovanou vodou je skutečně velmi důležité.  Nahromaděné soli i další zbytky mohou kontaminovat vzorky roztoku a způsobovat nepřesný odečet. Proto sondu oplachujte pokaždé při vyjmutí, před uskladněním nebo během měření vodivosti různých vzorků ve více kádinkách.
  • Obecně se doporučuje použití plastových kádinek, a to z toho důvodu, že jiné materiály, například sklo nebo kov, způsobují elektromagnetické rušení měrné elektrické vodivosti.
  • Správné umístění elektrody v kádince znamená ve všech směrech stejnou vzdálenost od stěny kádinky.
  • Dále určitě dbejte na to, aby byla elektroda dostatečně ponořená. V opačném případě se při měření vodivosti dočkáte jen zkreslených výsledků. Proto zkontrolujte, že se všechny otvory skutečně nachází pod hladinou a mezi čidly nejsou žádné bubliny.

a_EC_sondapříklad

Příklad náhradní elektrody pro EC metr.

  • Zkontrolujte vzduchové bubliny, protože v těle, případně na těle elektrody se může i ve chvíli, kdy je ponořena, držet vzduch způsobující nepřesné měření. Pokud si všimnete vzduchových bublin, dostatečně ponořte sondu a pohybujte s ní nahoru a dolů. Uvolnění případných bublin z otvorů posléze docílíte jemným poklepáním.
  • Přestože elektrody zpravidla disponují tzv. teplotní kompenzací, počítejte s tím, že dosáhnout tepelné rovnováhy jim určitý čas zabere, a proto vždy vyčkejte, než se měřená hodnota vodivosti či tepla stabilizuje.
  • Zvolte vhodný typ elektrody, protože ne všechny elektrody jsou vhodné pro daný rozsah nebo vzorek. Někdy tedy může při výběru měřicího zařízení záležet také na vhodném rozsahu stejně jako chemické kompatibilitě. Pro jistotu se s námi můžete na každý pád poradit (viz níže).
  • Předpokladem pro zajištění co nejdelší životnosti a správného fungování každé EC elektrody je kromě časté kalibrace také pravidelné čištění, které se však dost často podceňuje. A to i přesto, že v elektrodové části stejně jako na odvzdušňovacích otvorech sondy se mohou hromadit usazeniny coby běžná příčina problémů s kalibrací a nepřesných výsledků měření. Jak tedy správně vyčistit elektrodu? Osvědčeným postupem je použití teplé mýdlové vody, kterou elektrodu důkladně opláchnete. Nepoužívejte chemické čisticí roztoky či rozpouštědla.

Některé multifunkční měřicí přístroje používají tzv. kombinované elektrody, jejichž správnému skladování se věnujeme na konci samostatného článku s názvem: K čemu je udržovací roztok (KCL)? V rámci správného uchovávání EC elektrody je podstatné, že v případě kombinované EC/pH elektrody může v důsledku nevhodného skladování dojít k nežádoucímu vyschnutí jejího elektrolytu. Někdy je vyschlé sondy možné regenerovat ponořením udržovacího roztoku pro pH

 

 

Pokud vás zajímá práce s pH metry, připravili jsme pro vás také samostatný článek: Jak používat kalibrační roztoky a pH metry?

Pokud byste se nás chtěli na cokoliv, nejen na téma správné měření vodivosti, zeptat, rádi vám poradíme například na známé e-mailové adrese info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: