Proč nekombinovat přípravky na bázi křemíku a prospěšných mikroorganismů?

Mykorhiza vs. Silica. Pro vyšší rostliny je křemík (Si) esenciálním prvkem, který si nejsou schopny vytvořit samy a jehož nedostatek jim zpravidla způsobuje zdravotní problémy (viz samostatný článek: Vliv křemíku na zdraví rostlin). Mnoho pěstitelů však neví, že z hlediska výživy rychle rostoucích rostlin je zapotřebí počítat se skutečností, že jinak blahodárný křemík zpomaluje rozvoj prospěšných hub a bakterií v jejich kořenovém systému. Pokud je pro vás tato informace nová, tento článek vám napoví, jak s ní naložit.a_a_a_a_a_SILICACOVER

Když se řekne křemík, ve výživě rostlin je řeč především o křemičitanech coby kyslíkatých sloučeninách křemíku a pro hydroponické pěstování rostlin to platí dvojnásob. Není tedy divu, že nejen naši zákazníci, věnující se hydroponii, ale i pěstitelé po celém světě již léta sází na přírodní, pH neutrální přípravek, obsahující prastarý zdroj biologicky přeměněného organického materiálu a přirozeně zformovaný jíl s kyselinou křemičitou.

Ze zkušenosti tisíců growerů tak vyplývá, že není pochyb o tom, že přípravek T.A. Silicate představuje pro vámi pěstované rostliny velmi užitečnou doplňkovou přísadu do živných roztoků. Možná tento produkt znáte ještě pod dřívějším názvem Mineral Magic, než se legendární výrobce General Hydroponics (GHE®) přejmenoval na dnešní Terra Aquatica (více se dozvíte v samostatném článku: Terra Aquatica (T.A.®) - nový název prestižní značky). Současná verze přípravku Silicate od Terra Aquatica se však může pochlubit vylepšeným složením, přinášející pěstitelům následující výhody:

  • Vyšší obsah křemičitanu.
  • Lepší rozpustnost účinné látky díky menším částicím.
  • Vyšší obsah uhličitanů, stabilizujících hladinu pH živného roztoku.
  • Kromě kyselosti roztoku pomáhá Silicate stabilizovat také jeho vodivost (viz samostatný článek: Elektrická vodivost živného roztoku – EC), čímž minimalizuje stres, kterému bývají rychle rostoucí rostliny vystaveny.
  • Přírodní koloidy pro lepší výměnu kationtů v živném roztoku znamenají pro vaše rostliny lepší dostupnost živin. Vaše kytky rozhodně podpoří také přítomnost dalších 60 minerálů, které jsou také součástí složení T.A. Silicate.
  • Složení Silicate také chrání rostliny před toxiny z kovů.

Konkrétně T.A. Silicate (G.H. Mineral Magic) můžete používat při pěstování rostlin v kokosu, v hydroponických systémech, v zemině, v rámci bioponie a dokonce i ve formě postřiku přímo na listy. Podobně je tomu i s dalšími kvalitními přípravky na bázi křemíku, všechny ale budou mít jedno společné, a právě proto je nyní třeba zpozornět!

Pokud naše články čtete takřka pravidelně, pravděpodobně už jste četli také tento: Mykorhiza aneb Vysoké výnosy bez chemie. Vysvětluje význam prospěšných mikroorganismů ve výživě rostlin a věnuje se vynikajícím výsledkům, které zejména při organickém pěstování rostlin a zemědělských plodin v bio kvalitě přináší growerům přípravky, které tyto prospěšné půdní bakterie a houby obsahují. Sem patří například hit poslední sezóny MYKORIZA premium nebo třeba nejdostupnější organický mykorhizní produkt a novinka od značky Plant Success Organics: Mycorrhizae Great White Granular 1.

a_a_a_a_a_mykorhizakomplet

Právě při pěstování rostlin v substrátu by však bylo kontraproduktivní používat mykorhizní přípravky současně s produkty typu „Silica“, tedy na bázi křemíku. Prospěšné houby a bakterie bývají dokonce součástí pěstebního média, jako je tomu například u lisované kokosové brikety UGro XL Rhiza.

T.A. Silicate sice působí ve vzájemné synergii se všemi produkty od stejného výrobce, ale zvýšené opatrnosti dbejte ve spojení s doplňky výživy rostlin, jako jsou velmi účinné směsi s prospěšnými mikroorganismy T.A. Trikologic a T.A Trikologic S. Výrobce doporučuje aplikovat produkt Silicate výhradně na listy nebo pomocí tzv. suché metody přímo ke stonku v místě těsně nad substrátem. (Správné dávkování za využití obou metod zobrazuje tabulka.)

a_a_a_a_a_tabulkapoužití

Jen tak se totiž vyhnete nežádoucímu zpomalení vývoje tolik prospěšných kolonií v zemině! Tuto radu si vezměte k srdci především při indoor pěstování rostlin v growboxu. Ve volné půdě T.A. Silicate (viz výše) naopak díky většímu pěstebnímu prostoru a nižší koncentraci stimuluje rozvoj prospěšných mikroorganismů a pomáhá vytvářet přirozené prostředí a extrémně zdravé rostliny.

a_a_a_a_a_TRIKOLOGICKOMPLET

Pokud byste se nás chtěli na cokoliv zeptat, jsme tady pro vás na známé e-mailové adrese info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: