Prospěšné mikroorganismy (mikroby) jsou nenahraditelnými pomocníky

Mikroorganismy neboli mikroby jsou jednobuněčné organismy, jejich činnost lze pozorovat pouze pod mikroskopem. Mnohdy jsou vnímány i negativně ve smyslu patogenních mikrobů. Ale na druhé straně tady máme prospěšné mikroorganismy. Tedy takové, které neškodí lidem, zvířatům ani rostlinám a při zahradničení se naopak s oblibou využívají k dosažení výrazně vyšší efektivity hnojení rostlin, ale zároveň také k ochraně rostlin, a to například právě před působením škodlivých patogenů. Mikroby znamenají přirozenou a všestrannou podporu vývoje vašich rostlin!

a_aM_cover0

Nebýt činnosti mikrobů, nebyl by ani život na Zemi. Takový je jejich význam! Není to poprvé, co zmiňujeme, že zdravý „mikroživot“ je tím nejlepším základem pro zdravé a silné rostliny, schopné tvorby bohatých květenství či velkých plodů s vysokým obsahem cenných látek. A není se tedy čemu divit, že čím dál tím více pěstitelů obohacuje základní výživu rostlin o kvalitní přípravky s mikroorganismy (viz níže).

Bakterie, řasy, houby a prvoci, kterých bychom v půdě našli nespočet, se rychle rozmnožují, a tak často žijí v koloniích nebo dokonce navazují symbiotické vztahy. Početná skupina mikrobů se vyvíjí v oblasti půdy, která je nejblíže kořenům vyšších rostlin a odborně se nazývá rhizosféra. Protože pravidelně klademe důraz na zdravý kořenový systém, jistě už tušíte, nakolik pozitivní dopad na vaši úrodu bude působení mikrobů mít. Pojďme si nyní představit alespoň nejvýznamnější případy.

Rhizobakterie

Rhizobakterie jsou vůbec nejpočetnější skupinou mikrobů v rhizosféře. Prvním příkladem jsou bakterie, které se vyvíjí buď přímo v kořenovém systému rostlin, anebo v jeho těsné blízkosti. Blahodárné účinky rhizobakterií na kolonizované rostliny zpozorovali už starověcí pěstitelé. Dnes máme pouze mnohem sofistikovanější prostředky, jak tyto procesy v půdě či substrátu iniciovat a stimulovat. Tipy na vybrané produkty naleznete na konci tohoto článku. Zajímá vás, jak rhizobakterie pomáhají rostlinám, respektive growerům k vysněné, a přesto přírodní sklizni?

  • Lepší dostupnost živin: Některé rhizobakterie jsou schopné poskytnout rostlinám fosfor a železo z půdy, kde jsou tyto prvky přítomny v anorganické formě. Bakterie rodu Bacillus, Pseudomonas, Rhizobium nebo Erwinia je přemění na formu, která je pro rostliny snadno vstřebatelná, což je samozřejmě nejen efektivní, ale také ekologické.
  • Schopnost vázat atmosférický dusík: „Superschopnost“ některých rhizobakterií obohatit půdu dusíkem (N) má z pohledu každého pěstitele či zemědělce obrovský význam. Nejznámějším příkladem jsou bakterie rodu Rhizobium, tvořící drobné hlízy na kořenech bobovitých rostlin. Jak zjistili němečtí vědci už na sklonku 19. století, samotné hlízy jsou místem, kde se tyto bakterie shlukují. Pozorování jejich činnosti však svým způsobem sahá až do starověku, kdy si zemědělci všímali, jak dobře se vyvíjí rostliny, rostoucí na poli s půdou obohacenou dusíkem díky tomu, že na něm o rok dříve pěstovali třeba fazole nebo hrách.
  • Přírodní antibiotika: Antibiotické látky, vyprodukované rhizobakteriemi, mají mnohdy antivirové či fungicidní účinky. Jak už jsme nastínili hned na úvod, prospěšné mikroby a v tomto případě konkrétně rhizobakterie jsou tedy nenahraditelnými pomocníky nejen při výživě rostlin, ale také při jejich ochraně. Díky schopnosti produkovat antibiotické látky totiž pomáhají k prevenci vzniku kořenové hniloby nebo výskytu zákeřných druhů plísní (např. Botritis).
  • Zdroj přírodních stimulátorů: Spousta rhizobakterií produkuje také fytohormony, zejména auxiny, z nichž nejznámější je asi kyselina indoloctová, a dále pak cytokyniny či gibereliny, které se syntetizují v místech aktivního růstu (pupeny, mladé listy, semena). Tyto rostlinné hormony zlepšují klíčení semen i zakořenění řízků, a proto bývají součástí složené nejednoho kořenového boosteru či hnojiva pro řízkování a sadbování.

a_aM_MYKORHIZAsokrajem

Mykorhiza

Mykorhiza (na obrázku) je, když podhoubí hub (mycelium) a kořeny rostlin vytváří dohromady pro obě strany bezvadně fungující systém. Symbiotickým soužitím mykorhizních hub s kořenovým systémem rostlin se podrobněji zaobíráme v samostatném článku: Mykorhiza aneb Vysoké výnosy bez chemie. V oblasti ekologického zemědělství mají pro pěstitele největší význam mykorhizní houby rodu Glomus, Gigaspora, Acaulospora a Sclerocystis.

Trichoderma

Pokud se zajímáte o způsoby, jak při pěstování rostlin podpořit bohatý „mikroživot“ v zemině, přečtěte si určitě také samostatný článek: Trichoderma aneb Přírodní cestou k bohaté a zdravé úrodě. Ten pojednává o mimořádně prospěšných houbách rodu Trichoderma, jejichž působení na kořenový systém rostlin je mezi pěstiteli po celém světě již velmi dobře známé. Pokud jste se s jejími účinky dosud neměli příležitost seznámit, budete nadšeni!

Kvalitní přípravky s prospěšnými mikroorganismy

Působení výše uvedených mikroorganismů je nejvíce aktuální v případě pěstování rostlin v půdě a zeminových substrátech. Nejvíce jej tedy využijete pro účely pěstování bylinek nebo chutných plodin v bio kvalitě a v kombinaci s organickou výživou rostlin. Z našeho sortimentu jsme pro účely tohoto článku vybrali hned několik tipů na populární produkty s mikroby:

Extra koncentrovaný produkt z úvodní fotografie tohoto článku je na trhu z hlediska složení skutečným unikátem. Obsahuje totiž kompletní konsorcium mikroorganismů, enzymů a prospěšných hub s výrazným účinkem na rostlinnou rhizosféru, kde zvyšuje užitečný povrch kořenů. Výsledek? 

  • Lepší tok a příjem základních živin (viz samostatný článek: N-P-K – co to je?) i konečný výnos.
  • Vyšší a lepší absorpce dusíku (N), fosforu (F), draslíku (K) a mikroživin během všech vývojových fází rostliny.
  • Účinná podpora klíčení a počátečního růstu sazenic.
  • Podpora kvetení.
  • Vybrané mikroby produkují fytohormony (viz výše, např. kyselina indol-3-octová nebo gibereliny).

Abychom nezůstali jen u obecného označení „konsorcium“, pojďme si podrobněji přiblížit, jaké mikroorganismy Biobizz Microbes obsahuje:

  • Bakterie: 4 nejpřínosnější druhy bakterií pro obnovu substrátů zlepšují proces rostlinné výživy, produkci hormonů, růst kořenové tkáně a rozpustnost klíčových živin, jako je fosfor (P). To se promítá do zvýšení produktivity a kvality výnosů. Z garantované analýzy můžeme ve složení tohoto produktu zmapovat přítomnost následujících rhizobakterií (viz výše):
    • Bacillus valezensis > 500.000.000 UFC/g
    • Bacillus megaterium >200.000.000 UFC/g
    • Bacillus pumilus > 250.000.000 UFC/g
    • Bacillus licheniformis > 500.000.000 UFC/g
  • Enzymy: Dokonalý doplněk prospěšných substrátových mikroorganismů dokazující, že ačkoliv tento produkt nepatří k nejlevnějším, jeho nákup a použití se pěstitelům vyplácí mimo jiné také proto, že zároveň zastává funkci enzymatického přípravku. (Na toto téma se zaměřujeme také v samostatném článku: Enzymy.) A proč jsou právě enzymy dokonalým doplňkem prospěšných substrátových mikroorganismů? Enzymy v Biobizz Microbes zvyšují rychlost kolonizace substrátových mikroorganismů, stejně jako rychlou přeměnu živin pro jejich rychlou absorpci. Vytvářejí mimo jiné volné aminokyseliny v pěstebním médiu a tím zvyšují aktivitu i samotné výsledky působení aktivních mikroorganismů.
  • Trichoderma: viz výše. Garantovaná analýza: Trichoderma harzianum > 10.000.000 UFC/g.

Biobizz mikroby doporučuje výrobce aplikovat jednou týdně v dávce mezi 0,2 a 0,4 g/l, a to během celého pěstebního cyklu. Nezáleží na tom, zda své rostliny pěstujete v growboxu nebo pod širým nebem. Tento produkt je vhodný nejen pro klasické pěstování v zemině, ale dokonce i pro účely hydroponie. Obzvláště dobře pak mikroby od Biobizz fungují, když je skombinujete také s dalšími produkty Biobizz.

a_aM_produktysouhrn

Skvělou volbou pro každého, kdo volí v otázce zahradničení 100% BIO cestu, jsou hnojiva Organics Nutrients. Například ryze organický prášek MYKORIZA premium obsahuje mykorhizní houby, rhizobakterie, Trichodermu i další prospěšné mikroorganismy. Po začlenění do našeho sortimentu se stal okamžitě hitem. Všechny novinky na trhu od tohoto výrobce shrnujeme také v samostatném článku: Organics Nutrients: přirozeným způsobem k velkým výnosům. 

Ochraňte svoji úrodu pomocí bakteriálního štítu, vytvořeného díky speciálně šlechtěným mikrobům, střežícím kořenový systém rostlin před invazí plísní, patogenních bakterií či škůdců. Tekuté doplňkové hnojivo Tarantula navíc zvyšuje dostupnost fosforu. Nepoužívá se při pěstování rostlin v kokosu.

Naočkujte kořeny svých rostlin pro dokonalou úrodu! Tato unikátní směs typu „vše v jednom“ se velmi snadno aplikuje. Obsahuje 11 kmenů vysoce prospěšných bakterií a 4 kmeny endomykorhizních hub! Můžete si být jisti, že také toto konsorcium mikrobů v kořenové zóně neúnavně pracuje na vytvoření dominantního mikrobiálního ekosystému, schopného úspěšně odvracet patogenní bakterie či houby a předcházet tak ošklivým problémům, jaké představuje například pythium - plíseň, která dokáže během krátké chvíle zničit celé plodiny.

Pokud chcete například poradit, který z přípravků s mikroby se vám s ohledem na individuální plány a potřeby vyplatí nejvíce, neváhejte se nás na cokoliv zeptat prostřednictvím známé e-mailové adresy info@higarden.cz. Těšíme se na vaše dotazy!

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: