Hydroponické systémy AutoPot pro úsporný provoz a vysoké výnosy

Od skleníků ve vaší zahradě přes pěstební stany až po celé akry komerčních pěstebních ploch – tam všude nacházejí uplatnění hydroponické systémy AutoPot. Jednotlivé produktové řady od britského výrobce včetně bezúdržbových systémů i čerstvých novinek si v tomto článku představíme podrobně tak, abyste věděli, který zavlažovací systém pro pěstování bylinek, ovoce nebo zeleniny využijete nejlépe. Ze zkušenosti totiž víme, že každý hydroponický systém AutoPot má potenciál předčit očekávání, se kterými si jej zákazník - grower pořizuje. Zkrátka menší úsilí a vyšší výnosy!

Autopot onions

Bylo prokázáno, že systémy AutoPot snižují spotřebu vody a živin o 50 %, přičemž zároveň podstatně zvyšují výnosy.

Co mají závlahové systémy AutoPot společné? Je to jistě schopnost důsledně plnit požadavky jednotlivých rostlin. Výsledkem je jejich zdravý a rovnoměrný vývoj. Systémy AutoPot, využívající technologii AQUAvalve, jsou na světě jediné zavlažovací systémy svého druhu, v nichž každá jednotlivá rostlina řídí své vlastní zavlažování a dostává čerstvou vodu obohacenou živinami přesně tehdy, kdy ji skutečně potřebuje. A to je v hydroponii velká výhoda, ať už své kytky pěstujete v malém nebo velkém měřítku.

Důležité upozornění: Základním předpokladem úspěšného pěstování s hydroponickými systémy AutoPot je dodržení instrukcí v manuálu výrobce (str. 6 - 12)Podle těchto pokynů je maximálně důležité zejména správně připravit substrát, to znamená navrstvit, namíchat atd. Dále je zásadní zalévat rostliny prvních 7 - 14 dní nejprve shora a systém zapnout teprve poté, co rostliny prokoření. V češtině jsme pro vás na základě manuálu výrobce připravili Tipy na pěstování se zavlažovacími systémy AutoPot, které vám pomohou vyvarovat se zbytečných chyb.

AQUAvalve5

aquavalve5 miniobr

Tato unikátní technologie, vhodná pro minerální i organickou výživu rostlin, řídí po připojení k přívodu vody její průtok k rostlinám pomocí prostého gravitačního tlaku z nádrže. Potřeby pěstitelů se pod vlivem čím dál tím rozmanitějších možností výživy rostlin samozřejmě vyvíjejí, a právě na to reaguje o 66 % větší vstup, urychlující tok živného roztoku, ať už jsou ve vodě rozpuštěná jakákoliv hydroponická hnojiva. Tím se snižuje riziko ucpání hadiček (obzvláště při organické výživě rostlin, která by bez této technologie nebyla v hydroponii reálná) i celkové nároky na údržbu systému.

Pravidelné čištění systému zajišťuje jeho správné fungování a dlouhou životnost. Používáte-li organická hnojiva, nezapomeňte, že poté, co vaše rostliny spotřebují obsah nádrže se živným roztokem, je nutné celý systém AutoPot po vypnutí ventilu a odpojení od nádrže důkladně vyčistit a následně propláchnout hadičky (viz katalog výrobce str. 8). Pokud používáte minerální hnojiva, tak není nutné čistit nádrž po každém vyprázdnění.

Aquavalve anatomy

Hydroponie + AutoPot = radost z výsledků

Ještě předtím, než si představíme jednotlivé typy hydroponických systémů značky AutoPot, uvádíme shrnutí největších benefitů, které hydro systémy Autopot, stvořené pro snadnou a úspěšnou hydroponii, pěstitelům různých kategorií přináší:

  • Zdravější, těžší a výnosnější rostliny, které přijímají čerstvé živiny vždy ve správné chvíli.
  • Konec každodenního zavlažování. AutoPot můžete zanechat zcela bez dozoru i několik týdnů, tudíž už žádná dovolená nebo pracovní cesta nebude ve střetu s vaší vášní pro pěstování rostlin.
  • Úsporný provoz bez potřeby napájení. Hydroponické systémy AutoPot se obejdou bez elektřiny, čerpadla, časovače i vodovodního potrubí.
  • Ekologická udržitelnost. V systémech AutoPot neplýtváte vodou. Voda i živiny jsou využity vždy na maximum.
  • Univerzální využití. Ať už pěstujete okrasné druhy rostliny nebo se chystáte sklízet chutné jedlé plodiny či léčivé byliny, v systémech AutoPot si můžete vypěstovat jakou odrůdu chcete. Stejně je to i s pěstebním médiem. Hydroponické systémy AutoPot jsou totiž extrémně univerzální také v tomto ohledu. Stačí, aby měl zvolený substrát dobré absorpční vlastnosti a byl dostatečně provzdušněný. Provzdušnění zajistí příměs perlitu, přičemž v systémech Autopot se osvědčila 50% směs perlitu nebo keramzitu s kokosem nebo půdním mixem. Doporučujeme zejména kvalitní pufrovaný a stabilizovaný kokos od renomovaného výrobce, jako je BioNova Cocomix Plus.

Když už víte, proč stejně jako tisíce growerů fandíme kombinaci hydroponie a značky AutoPot, je nejvyšší čas představit si jednotlivé produktové řady z komplexního sortimentu, který nabízí možnosti pro každého pěstitele.

1Pot a 1Pot XL

V rámci jednotlivých typů hydro systémů AutoPot začneme právě s touto řadou, která si podmanila především srdce domácích a urban growerů nejen ve Spojeném království. Jedná se o úsporné a modulární, jednoduché samozavlažovací systémy.

Rozdíl mezi klasickou variantou a variantou XL spočívá v objemu a provedení květníků – komplet hranaté 15litrové, nebo 25litrové hranaté s kulatou podstavou.

1POTKOMPLEX11111

Velkou výhodou systému 1Pot je snadná obsluha, proto jsou (podobně jako řada Easy2grow viz níže) skvělou volbou pro každého, kdo s hydroponií začíná. Díky své spolehlivosti a kvalitě zpracování jsou také běžnou součástí pěstebního arzenálu mnohem zkušenějších vyznavačů hydroponické kultivace rostlin na cestě za nadstandardními výnosy a radostnou sklizní.

Asi největší výhodou systémů AutoPot 1Pot a zároveň dalším důvodem, proč je s oblibou využívají i profesionální pěstitelé, je možnost snadného rozšíření každého systému o další pěstební nádoby, připojené k nádrži s živným roztokem.

Právě v tom tkví podle nás jejich kouzlo. Jako začínající pěstitel, který si potřebuje s první úrodou osahat základní hydroponické zákonitosti můžete začít s jedinou nebo několika málo květinami v kombinaci s malou nádrží a následně, protože s jídlem roste chuť, rozšiřovat v návaznosti na vzrůstající potřeby celý systém o další květináče, kterých může být klidně 50 nebo i 100 v kombinaci s velkou nádrží. Komerční pěstitelé jich využívají i více, stovkou tedy možnosti rozšíření nekončí. Obrázky dobře ilustrují možnosti rozšíření těchto mimořádně oblíbených modulárních systémů. Vyobrazena je trojice nejprodávanějších sestav s 4, 12 a 48 květníky, čemuž vždy odpovídá také objem nádrže či Flexitanku.

1PotKOMPLETVICEKVETNIKU

Easy2grow

Bezúdržbové hydroponické systémy Easy2grow, které si opět vystačí pouze s gravitačním tlakem, jsou perfektní do growboxu, skleníku, fóliovníku i na zahradu. Jsou také odpovědí na otázku, v čem a jak si vypěstovat lahodné jahody či další oblíbené druhy ovoce a zeleniny, aniž byste vyplýtvali jedinou kapku vody. Ne nadarmo jde v globálním měřítku o vůbec nejprodávanější systémy od AutoPotu!

easy2growLOGOEasy2grow2

Podobně jako u produktové řady 1Pot se setkáváme také s možností rozšíření celého systému v závislosti na vzrůstajících nárocích i zkušenostech každého pěstitele. Vzhledem k tomu, že základní model sestává z dvojice pěstebních nádob, celý pěstební systém je možné rozšířit vždy o sudý počet dalších květináčů. Pokud jde o jejich počet, možnosti jsou opět takřka neomezené. Pro ukázku uvádíme obrázek easy2grow systému s 6 květníky, který patří spolu se základním modulem mezi nejoblíbenější pro domácí pěstování rozličných druhů plodin. Schéma zase ukazuje možnosti rozložení tohoto systému.

easy2grow6Easy2grow6schema

Čím se vyznačují hydroponické systémy Autopot Easy2grow?

  • Fenomenální efektivita. A to hned dvojího druhu. První výhodou je efektivita prostorová. Využijte místo v pěstebním boxu nebo ve skleníku co nejlépe! A easy2grow přinášejí pěstitelům zároveň maximální efektivitu pěstování během počáteční růstové fáze dospělých rostlin, které netrpí nedostatkem prostoru a výše zmíněná technologie AutoPot AQUAvalve zároveň zajišťuje, že budou krmeny a zalévány přesně podle potřeby.
  • Variabilita. Díky takřka neomezeným možnostem expanze pěstebního systému, pokud jde o celkový počet modulů připojených k nádrži s živným roztokem, i díky možnosti volby 8,5litrových nebo 15litrových květníků můžete bez problému střídat pěstované plodiny.

Tray systémy

traylogo

Maximální prostor pro růst vašich rostlin a minimální nároky na údržbu. Tak lze ve stručnosti charakterizovat tzv. Tray systémy AutoPot.

TRAY3uvod

Tento typ hydroponických systémů je vhodný pro každou fázi růstu dospělých rostlin. Poznáte jej tak, že vícero květníků je umístěno v jedné nádrži s vrchním krytem, přičemž všechny květináče, které jsou součástí daného tray systému, obstarává jediný AQUAvalve ventil. Podle počtu květníků a také adekvátního objemu nádrže jsou AutoPot tray systémy k dostání ve třech variantách:

  1. AutoPot Auto3 XL systém vč. 50L Flexitank
  2. AutoPot Auto8 systém vč. 100L Flexitank
  3. AutoPot Auto9 XL systém vč. 100L Flexitank

Jaká jsou jejich největší plus?

  • 100% využití pěstebního prostoru. Zavlažování většího množství květináčů v jedné sestavě za využití jediného AQUAvalve ventilu znamená radikální zmenšení půdorysu hydroponického systému. Využijte veškerý pěstební prostor, který máte k dispozici, aniž byste si museli lámat hlavu s přístupem k jednotlivým pěstebním nádobám s podmiskou. Proto se tyto hydroponické systémy AutoPot výborně uplatňují ve stísněných prostorách!
  • Minimální nároky na provoz i údržbu. Tyto „zásobníkové systémy“ umožňují growerům zavlažování rostlin s nulovým odtokem. To znamená, že nevyžadují potrubí pro odpadní vodu a u rostlin uspořádaných relativně blízko od sebe je zapotřebí i menší množství světla. Menší množství ventilů a armatur tedy výrazně snižuje jak nároky na údržbu těchto systémů, tak i celkovou spotřebu vody.
  • Design uzpůsobený pro zdraví rostlin. Všechny tray systémy AutoPot disponují speciálně tvarovanou základnou, minimalizující podíl stojaté vody. Víko zase blokuje světlo a nečistoty jsou zachyceny hned u vstupu do zásobníku.

TRAY11

TRAY1

AQUAplate

Pěstujete rychle rostoucí rostliny nebo třeba listovou zeleninu? AutoPot nabízí pěstitelům s novou produktovou řadou AQUAplate možnost kultivace rostlin bez substrátu. Vytvořte svým rostlinám přímý přístup k vodě bohaté na živiny, důležité pro jejich správný vývoj!

Jak můžete vidět na obrázku, řada AQUAplate zahrnuje dva druhy modulů: hranatý a kulatý. Oba moduly v praxi jednoduše připojíte k nádrži s živným roztokem (viz níže) a můžete vesele pěstovat! Výhodou těchto modulů je bezpochyby také nízká pořizovací cena.

AQUAplateLOGO

AQUAPLATEKOMPLET

Použití modulů AQUAplate v praxi je velice snadné. Rostlina se nejprve vloží do černého neoprenového límce. (Alternativou k AutoPot límci může být tzv. kořenová zátka neboli mladá rostlina, zakořeněná v sadbovacím médiu.) Na dno speciálního děrovaného květináče se vloží modrý pěnový disk. Rostlina uchycená v neoprenovém límci se následně umístí do horní části květníku. Poté už jen stačí takto připravené květináče nasadit na samotný modul a ten připojit k nádrži s živným roztokem.

Easy2GO kit

Levný a flexibilní zavlažovací systém, který sestavíte raz dva, umožňuje proměnit libovolnou pěstební podložku na autonomní systém AutoPot!

easy2GoLOGOOO

  • Zavlažovací sadu easy2GO lze extra snadno nainstalovat kdekoliv: ve vašem domě, skleníku, zimní zahradě nebo třeba na terase.
  • Tato zavlažovací sada AutoPot je perfektní pro klasické prázdninové zavlažování rostlin a na rozdíl od jiných produktů pro tyto účely se z dovolené vrátíte k vitálním rostlinám.
  • Sada easy2Go je ideálním řešením pro hobby pěstitele, kteří chtějí používat velmi velké květináče nebo jednoduše udržovat několik menších květináčů, zavlažovaných pomocí jediného zásobníku živného roztoku.
  • Easy2Go kit obsahuje vše potřebné pro napojení na jakoukoliv nádrž s vodou.
  • Potřebujete pouze nádobu na vodu s minimálním objemem 30 litrů a plochý zahradní podnos s minimální hloubkou 30 mm.

EASY2GOOOOOOOOO

FlexiTank a FlexiTank PRO

Když nádrž k většímu hydroponickému systému, tak FlexiTank. Proč? Kromě toho, že jde o revoluční přístup ke skladování vody včetně dešťovky, a hlavně o celosvětově nejprodávanější skládací nádrže, což samozřejmě musí mít své důvody, je potřeba vyzdvihnout zejména následující vlastnosti těchto jedinečných, flexibilních rezervoárů:

  • Lehká, ale odolná konstrukce a plášť. 
  • Snadná montáž během několika málo minut. K sestavení a uvedení do provozu nepotřebujete žádné další nástroje.
  • Nižší náklady na skladování i přepravu.
  • Vysoká úroveň těsnění.
  • Široká škála provedení pro každý pěstební prostor. Flexibilní nádrže FlexiTank jsou dostupné v objemových variantách od 25 až do 1000 litrů, přičemž zejména menší 25litrové a 50litrové nádrže se vejdou prakticky kamkoliv, kde je kvalitní rezervoár vody potřeba. Právě tyto varianty se vyrábí proto, aby žádný pěstební prostor nebyl pro hydroponické systémy Autopot příliš malý.

FLEXITANKuvodka

Náročnějším zákazníkům vyhovuje vylepšená řada FlexiTank PRO, která vyniká spojením čistého designu, dokonalé formy a funkčnosti. „Profi Flexitanky“, které definuje světlé provedení, přinášejí pěstitelům ještě větší možnosti bez ohledu na podnebí, proto se obzvláště vyplatí pro outdoorové pěstování rostlin. Skládací nádrže na vodu FlexiTank PRO nabízí následující výhody:

  • Jsou reflexní a světlotěsné.
  • Mají ultra pevný design, eliminující riziko převrácení.
  • Disponují označením vnitřní kapacity i skrytými podpěrami (viz obrázek).
  • Složené se vejdou do malé krabice (viz obrázek).

FLEXITANKPROOOO

Skládací nádrže na vodu ve verzi PRO jsou dostupné ve třech velikostech:

Udržte živný roztok v nádrži na správných hodnotách až o týden déle!

Znáte vodní míchadlo do nádrží? Jde o vychytávku, bez které si zkušení pěstitelé hydroponii už těžko dokážou představit. Kromě toho, že vodní míchadlo do nádrže zabraňuje degradaci zálivky, podporuje zároveň její okysličení.

autopotmichadlo

Originální příslušenství AutoPot k dispozici

Součástí sortimentu od britské značky AutoPot je také veškeré příslušenství, které se vám při pěstování rostlin pomocí hydroponie může hodit.

Volba číslo jedna pro vnitřní i venkovní zavlažování

Na závěr připomínáme to, co jsme zmínili už na začátku. Všechny zavlažovací systémy AutoPot vyžadují nulový výkon a k jejich provozu skutečně nepotřebujete čerpadla, časovače ani žádná další zařízení, abyste je zároveň mohli ponechat bez obsluhy i několik týdnů. Vše, co je k jejich provozu potřeba, je gravitační tlak z nádrže s vodou. Zkrátka bezenergetické pěstování. Proto sortiment značky AutoPot postupně překonal ostatní lídry na trhu a pěstitelé jsou z něj pokaždé nadšení s každou úrodou víc a víc!

AUTOPOTminilogo

AUTOPOT DOPORUČUJE

AutoPot Airdome slouží k lepšímu okysličení kořenové zóny. Jedná se o levný a nepostradatelný doplněk k systémům AutoPot, jehož použití zvyšuje výnosy až o 130 %! Navíc jej smontujete do půl minuty.

aAIRDOME

Britský výrobce doporučuje všem pěstitelům, kteří preferují přírodní výživu rostlin, holandská hnojiva Biotabs. Při použití Biotabs jsou živiny dodány přímo do květníků a nádrž se již plní pouze upravenou vodou.

Tyto produkty jsou velice zajímavé samy o sobě, a navíc si perfektně rozumí právě se zavlažovacími systémy značky AutoPot. To samé ale platí také o značkách Canna či BioBizz. Dlouhodobé partnerství udržuje AutoPot i se značkou BudBox, která je britským výrobcem číslo jedna, pokud jde o pěstební stany. Partnerem AutoPotu je také Lumatek - jasná volba pro umělé osvětlení třeba právě do growboxu BudBox.

Z komplexního sortimentu značky AutoPot vám rádi pomůžeme vybrat to pravé vybavení na míru vašim pěstitelským plánům a potřebám. Proto se nás neváhejte na cokoliv zeptat na známé adrese info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: