Jak a proč revitalizovat substrát?

S obdobím sklizně k nám přicházejí dotazy ohledně toho, jak naložit s vyžilým substrátem po sklizni. Tématem dnešního článku proto bude právě revitalizace neboli regenerace pěstebních substrátů.

coverrevital

  • Jasně, vyžilý substrát můžete vyhodit do popelnice, ale existují ekologičtější řešení, na kterých navíc ještě ušetříte, neboť nebudete muset neustále dokupovat zbrusu nové médium do pěstebních nádob. Naopak, kvalitní pěstební substráty, které vám doporučujeme o něco níže, pak můžete použít i opakovaně.
  • Samotný proces revitalizace se pak odvíjí od toho, zda jako pěstební médium používáte zeminu, nebo kokos.

ZEMINA

  • Rostlina tvoří v květináči v ideálním případě bohatý a rozvětvený kořenový systém, který příslušnou pěstební nádobu postupně vyplní.
  • Zároveň absorbuje živiny, které byly do zeminy dodány prostřednictvím zálivky tvořené vodou a hnojivy.
  • Chemické složení a vlastnosti zeminy jsou tedy po sklizni značně odlišné oproti původnímu stavu nebo stavu v průběhu pěstebního cyklu.
  • Vyžilá zemina již neobsahuje dostatečné množství živin a v případě, že do ní byla aplikována hnojiva na minerální bázi, obsahuje také přebytečné soli a další zbytkové látky, velmi nežádoucí pro jakékoliv další použití.
  • Půdní mix po sklizni přirozeně ztrácí schopnost zadržovat vodu. Je totiž, anebo by v případě úspěšné předchozí kultivace alespoň měl být, prakticky skrz na skrz prorostlý kořenovým balem.
  • Pokud bychom do takové vyžilé zeminy zasadili novou rostlinku bez toho, aniž bychom se nejprve pustili do její revitalizace, výsledkem by bylo v drtivé většině případů pouze její napadení patogeny z tlejících kořenů a následné uhynutí.
  • Půda ve volné přírodě je revitalizována přirozenou cestou i bez zásahu člověka. Pokud se však věnujeme kultivaci rostlin v pěstebních nádobách, musíte se k revitalizaci vyžilého substrátu přičinit sami. Tady je postup:

zemina

  1. Odstraníme veškeré nadzemní části rostlin a dalšího rostlinného materiálu.
  2. Zeminu propláchneme vodou (nejlépe vodou z reverzní osmózy viz samostatný článek) kvůli odplavení zbytků hnojiv a dalších nežádoucích látek, přičemž za ideální objem lze považovat 2 až 3 litry vody na 10 litrů zeminy. Doporučujeme tento proces opakovat alespoň třikrát, aby se všechny látky, které chceme dostat ze substrátu pryč opravdu odplavily.
  3. Provedeme sterilizaci substrátu, a to tím spíše v případě, že byly rostliny v uplynulém pěstebním cyklu napadeny škůdci či chorobami. Nejjednodušší metodou sterilizace substrátu je proplach vroucí vodou. Samotnou sterilizaci substrátu je vhodné podpořit hygienou rukou, případně můžete použít jednorázové latexové či čisté zahradní rukavice.
  4. Výsledkem těchto kroků je čistá zemina bez výživových látek. Ty je před opakovaným použitím zapotřebí doplnit přimícháním silně předhnojeného substrátu, anebo kvalitního kompostu. Zde je nutné zdůraznit pravidlo, že starý, revitalizovaný substrát mícháme s novým půdním mixem nebo s kompostem teprve poté, co jej rozprostřeme na suchém a dostatečně vzdušném místě, kde pomocí síta odstraníme všechny zbytky kořenového balu z předchozího pěstebního cyklu.

KOKOS

  • Postup revitalizace vyžilých kokosových substrátů se v mnohém shoduje s výše uvedenými kroky týkajícími se revitalizace zeminy.
  • Zbytky rostlin a kořenů opět musí pryč.
  • Drobné kořínky, kterých se nám nepodaří manuální cestou zbavit pak pomohou rozložit enzymatické přípravky, které můžete přidávat do zálivky v průběhu prvních týdnů nadcházejícího pěstebního cyklu.
  • Sterilizaci provádíme vroucí vodou nebo roztokem peroxidem vodíku.
  • Použijete-li peroxidový roztok, nezapomeňte, že jde o chemikálii, kterou je nutné odplavit dalším průplachem!
  • Zatímco revitalizovaná zemina se nechává zcela proschnout, než je promíchána s kompostem či půdním mixem s živinami, revitalizované kokosové substráty můžeme s čerstvým kokosem míchat ještě mokré.
  • Smícháním revitalizovaného kokosového substrátu se zeminou dostatečně bohatou na živiny získáme směs vhodnou k výsadbě.

cococanna

Pokud by vám na mysli vyvstaly jakékoliv otázky spojené s možnostmi, které pěstitelům nabízí metoda revitalizace substrátu, neváhejte se na nás obrátit na známé adrese info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty: 

Co si přečíst dál?