Jungle Indabox maximalizuje výhody chelátové vazby

Přečtěte si, v čem spočívají hlavní výhody výživy rostlin s mikronutrienty v chelátové formě, která představuje zdaleka nejefektivnější způsob, jakým mohou vaše rostliny vstřebávat živiny obsažené v hnojivu. Mezi taková hnojiva patří české produkty světové úrovně od značky Jungle Indabox.

CHELATYcover

  • Nejdůležitější kovové mikroprvky pro výživu rostlin, například železo, mangan, měď či zinek, bývají v běžných minerálních hnojivech dodávány formou iontových sloučenin (chlorid zinečnatý, síran měďnatý ad.).
  • Úskalí iontových sloučenin však při procesu hnojení spočívá v tendenci snadno samovolně reagovat s dalšími složkami výživy rostlin, čímž dochází k nežádoucím chemickým interakcím, jejichž výsledkem jsou nerozpustné sloučeniny, které bývají zejména v případě přehnojení pro rostliny toxické! Tím hůře, že přehnojení patří k běžným začátečnických chybám. Nezdravě vysoký obsah kovových mikroprvků, způsobený přehnojením, pak nemusí být škodlivý pouze pro rostliny samotné, ale dokonce i pro koncového spotřebitele.
  • Abyste se vydali cestou organo-minerální neboli bio-minerální výživy rostlin, nemusíte ani za hranice naší země, neboť v České republice máme renomovaného výrobce, jehož hnojiva a aditiva bez problému obstojí i v globální konkurenci.
  • Kovové mikroprvky jsou tedy při výživě rostlin dobrým sluhou, ale zlým pánem. Proto hnojiva JUNGLE indabox používají k distribuci těchto klíčových nutrientů právě chelátovou vazbu.
  • Abychom si mohli pojem chelátová vazba lépe představit, můžeme použít termín „klec z aminokyselin“. Aminokyseliny, tedy látky schopné chelatace, tvoří ve spojení s minerály chelátovou vazbu neboli komplex „aminokyselina-minerál-aminokyselina“. Určitě si ze školy pamatujete modely molekul a sloučenin. Tvar takového komplexu nápadně připomíná kleště nebo klepeta (viz obrázek níže). Odtud také pochází samotný termín, vycházející z řeckého slova „cheilos“, což znamená klepeto.

CHELATY1

  • Chelátová molekula má ryze organický charakter, neboť rostliny jsou schopné samy produkovat kyseliny výše uvedeného typu a následně je přirozeně použít k uvolnění kovu z půdy a jeho transportu ve stopovém množství do rostlinného těla. Typickým příkladem je kyselina citronová. Jak uvádí výrobce, můžeme shrnout, že organická chelátová molekula má následující vlastnosti:
    • Zabraňuje toxickému působení kovových prvků na rostliny, neboť rostlina si chelát takzvaně rozbalí pouze v případě, že daný atom kovu reálně potřebuje.
    • Aminokyseliny fungují jako nosiče umožňující výrazně efektivnější transport živin do cílových buněk rostlinného těla. Ve zkratce docílíme lepší vstřebatelnosti hnojiv, s níž je samozřejmě spojené i ekonomičtější hospodaření a dlouhodobá úspora.
    • Další výhodou chelátových molekul je dostupnost důležitých mikroprvků v širokém rozmezí pH.
  • Pro growery, kteří jdou z hlediska složení a principů fungování hnojiva rádi více do hloubky, uvádíme ještě trojici obecně nejvíce využívaných chelatačních činidel včetně možností chemických vazeb:
    • EDTA: kyselina ethylendiamintetraoctová chelatuje měď, zinek, mangan i železo (Fe2+ i Fe3+)
    • DTPA: kyselina diethylentriaminpentaoctová chelatuje pouze železo.
    • EDDHA: kyselina ethylenediamindihydroxyphenyloctová také chelatuje pouze železo.
  • Hnojiva značky Jungle Indabox však na rozdíl od jiných výrobců poskytují v chelátových vazbách i zinek, mangan a měď, přičemž výsledky v podobě vyšších výnosů na sebe nenechají dlouho čekat.
  • Jako hlavní chelatační organická sloučenina se používá FeEDDHA, kterou ilustruje obrázek níže.
  • Výzkumy, provázející vývoj výživy pro rostliny od Jungle Indabox (Numazon), ukazují na to, že použití FeEDDHA v rámci výrobního procesu je při následné aplikaci hnojiv vysoce efektivní. Většinou postačí pouhý zlomek běžné dávky, která by byla dostačující v případě složení hnojiv od jiných výrobců, kteří využívají většinou Fe-EDTA coby paradoxně nejméně stabilní z těchto chelatačních sloučenin, přičemž celých 80 % se v prostředí s pH nad 6.5 přibližně do 14 dní rozpadne, případně druhou klasickou variantu v podobě kyseliny citronové.

CHELATY2

  • Jakmile se vám do rukou dostanou hnojiva Jungle Indabox, jistě si všimnete nápadného červeně purpurového zbarvení složky MIKRO. To je způsobeno vazbou fenol-Fe(III), která zajišťuje mnohem větší stabilitu, než můžeme pozorovat u ryze karboxylových chelatačních činidel typu EDTA (viz výše). 

Náš TIP: Jungle Indabox StarterPack URBAN X MINI patří na našem e-shopu do TOP 3 nejprodávanějších cenově zvýhodněných sad pro snadné začátky i výhodné seznámení se s kompletní výživou od českého výrobce v průběhu celého pěstebního cyklu.

Čeští vědci mají ve světě nemalé renomé a hnojiva JUNGLE Indabox jsou díky chytrému způsobu využití výhod chelátové vazby v pěstební praxi jedním z mnoha důkazů. Pokud vás produkty této značky zaujaly a chcete poradit s výběrem, neváhejte nám položit jakýkoliv dotaz na známé e-mailové adrese info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty: 

Co si přečíst dál?