Co jsou NPK hnojiva a k čemu slouží

a_BB_řadaproduktusokrajemPro začínající zahradníky a pěstitele může být těžké vybrat ze zdánlivě nepřehledné nabídky na pultech obchodů tu správnou řadu hnojiv. Přitom nevhodná výživa rostlin může často ohrozit veškeré pěstitelské snažení. Přiblížíme vám, jak fungují NPK hnojiva, jaké informace najdete na etiketě a podle čeho správně vybrat vhodný produkt pro vaši pěstírnu, skleník nebo zahradu.

Při pěstování většina zahradníků používá hnojiva, kterými svým rostlinám dodávají živiny. Je to proto, že při většině zahradnických metod, od indoor kultivace pod umělým osvětlením až po venkovní zahrádky, dochází pro určitém čase k vyčerpání substrátu, který pak neobsahuje dostatek živin pro zdravý vývoj rostlin.

Co jsou živiny NPK

Všechny rostliny potřebují k životu dohromady 17 živinových prvků, a kromě tří z nich (kyslíku, uhlíku a vodíku), je všechny čerpají z půdy, pěstebního média nebo živinového roztoku. Kořeny přijímají celkem 14 prvků, které dále rozdělujeme podle toho, jak významné jsou z hlediska výživy rostlin.

  • Základní (makrobiogenní) živiny (dusík, fosfor, draslík, síra, vápník, hořčík) rostliny spotřebovávají v největším množství a jejich nedostatek způsobuje vážné poruchy růstu nebo úhyn.
  • Mikroprvky (chlor, železo, bor, mangan, zinek, měď, molybden, kobalt) sice vyžadují jen minimální množství, ale i nedostatek mikroživin může způsobit rostlinám velké škody.

V praxi se pak nejčastěji setkáváme s tím, že rostlinám je potřeba hnojivy pravidelně dodávat tři základní živinové prvky – dusík (N), fosfor (P) a draslík (K).

Význam NPK pro vývoj a zdraví rostlin

Spotřeba živin NPK se u rostlin liší podle jejich stáří, druhu, klimatických podmínek i metodě pěstování. Všechny výše zmíněné faktory byste měli zohlednit ještě předtím, než se pustíte do hnojení. Je důležité používat taková hnojiva, která obsahují NPK živiny v odpovídajícím množství a poměru. Pokud tak neučiníte, vaše rostliny mohou buďto trpět živinovými deficity nebo je přehnojíte a doslova spálíte nadbytkem minerálních solí v substrátu.

  • Dusík (N): Dusík rostliny potřebují zejména při tvorbě chlorofylu, zeleného barviva, které je nezbytné pro proces fotosyntézy, ale je také součásti rostlinných aminokyselin a proteinů. Nedostatek dusíku se projevuje žloutnutím listů a zpomalením růstu. Rostliny nejlépe vstřebávají dusík ve formě dusičnanů rozpuštěných ve vodě. Doporučená hnojiva pro dodání dusíku jsou organická rybí emulze nebo hnojiva pro vegetativní růst.
  • Fosfor (P): Fosfor je důležitý pro reprodukční fáze rostlin a tvorbu buněčných struktur. Nedostatek fosforu se projevuje tmavnutím listů a menšími květy. Rostliny ho nejlépe vstřebávají ve formě anorganických fosfátů rozpuštěných ve vodě. Doporučená hnojiva pro dodání fosforu jsou netopýří guáno a hnojiva určená pro podporu kvetení.
  • Draslík (K): Draslík je klíčový pro tvorbu květů a zvyšuje odolnost rostlin proti nemocem. Nedostatek draslíku se projevuje spálením okrajů listů a zpomalováním růstu. Rostliny ho nejlépe vstřebávají ve formě draselných solí rozpuštěných ve vodě. Doporučená hnojiva jsou hnojiva pro podporu kvetení, PK boostery a palmový popel.

Vybíráme NPK hnojivo

Na obalu každého hnojiva najdete několik základních informací, které vám pomohou přesně určit, k čemu je daná receptura vhodná a co obsahuje.

  • Trojice čísel oddělených pomlčkou (např. 2-1-2) určuje obsah základních živin dusíku (N), fosforu (P) a draslíku (K). Pořadí prvků je ustálené (N-P-K) a čísla představují procentuální podíl daného prvku z celkového objemu hnojiva.
  • Podrobná chemická analýza zpravidla blíže upřesňuje složení produktu, vyjmenovává další živinové prvky v hnojivu a uvádí jejich minimální obsah ve výrobku.
  • Seznam solí, ze kterých byly získány živiny obsažené v hnojivu. Obsahuje užitečné informace pro ty, kteří chtějí kombinovat hnojiva od různých výrobců. Některé podoby minerálních solí totiž není možné jednoduše míchat, aniž by se srážely. To je také důvod, proč mají některá hnojiva více složek v oddělených lahvích.
  • Dávkovací tabulky vám řeknou, jak často a v jakém množství hnojiva dávkovat. Pokud s pěstováním začínáte, je nejlepší dodržovat co nejpřesněji pokyny výrobce a nemíchat různé značky.

Čtěte také: Suchá nebo tekutá hnojiva, která jsou lepší pro indoor pěstování?

canna_rajce_terraJak vybrat správné NPK hnojivo podle fáze růstu

Jednoleté rostliny procházejí během pěstební sezóny dvěma základními fázemi: vegetativní (růstovou) a generativní (kvetení). Jak postupně přecházejí z jedné do druhé, mění se jejich nároky na výživu. Obecně vzato platí, že v první části života během vegetativního růstu, kdy rostliny tvoří nové kořeny, listy a stonky, potřebují nejvíce dusíku. Během kvetení se pak zvyšuje jejich spotřeba fosforu. Draslík je většinou vstřebáván z půdy během celého vegetačního cyklu ve vyrovnaném množství.

Výrobci hnojiv přikládají ke svým produktům dávkovací tabulky, které vám přesně řeknou, kdy a v jakém množství hnojit. Nicméně jde pouze o doporučení a zkušený pěstitel by měl znát další faktory ovlivňující spotřebu živin, jako je použité pěstební médium, teplota a další klimatické podmínky, způsob a frekvence zalévání nebo specifika kultivaru.

Čtěte také: Hnojiva na růst: K čemu slouží a jak je používat