Tkáňové kultury a mikropropagace. Budoucnost množení rostlin?

V dnešním článku si můžete rozšířit své pěstitelské obzory a objevit nový globální trend v oblasti klonování rostlin prostřednictvím tkáňových kultur. Stále se totiž jedná o méně známý způsob množení rostlin, než je jejich notoricky známá kultivace (propagace) ze semen, anebo řízků, která byla také dlouhá léta jediným způsobem, jak rostliny množit.

plant-tissue-culture-facility-g4d0be3a0b_1920

Co je to mikropropagace tkáňových kultur?

Abychom zodpověděli tuto otázku, je zapotřebí nejprve vymezit určité hranice mezi termíny mikropropagace a tkáňové kultury. Jaký je mezi nimi tedy rozdíl a jaká naopak spojitost? 

Proces mikropropagace vyžaduje tkáňovou kulturu pro množení rostlinek. Tyto dva termíny se často zaměňují. Hlavní rozdíl mezi mikropropagací a tkáňovou kulturou tkví v tom, že mikropropagace znamená v praxi řízenou produkci velkého počtu rostlin z malého rostlinného materiálu, zatímco tkáňovou kulturu můžeme pro účely množení rostlin nazvat také počátečním krokem mikropropagace. Proto mikropropagace tkáňových kultur.

Mikropropagace:

  • Množení rostlin pěstováním rostlinek v tkáňové kultuře a jejich následným vysazením
  • Dva kroky jsou tkáňová kultivace a zavedení nových rostlin do půdy.
  • Používá se k produkci velkého množství klonů.

Tkáňové kultury:

  • Technika udržování a pěstování rostlinných buněk, tkání nebo orgánů, zejména na umělém médiu ve vhodných nádobách v kontrolovaném prostředí.
  • Tři kroky jsou zavedení explantátu do tkáňového kultivačního média, množení a iniciace tvorby kořenů.

mikropropagace2

Při této klonovací technice se využívají rostlinné buněčné kultury. Ty jsou pěstovány na sterilních Petriho miskách. Také na začátku tohoto procesu, stejně jako u klasických řízků, je mateřská rostlina. Odebírá se z ní ovšem pouze tzv. explantát neboli rostlinný vzorek, který je následně umístěn do sterilního prostředí, což je obvykle vyživené želírovací médium, obsahující životně důležité nutrienty včetně vitamínů a hormonů stimulujících vývoj výhonků a kořenů mladé rostlinky.

Kontrolované klonovací prostředí umožňují prakticky neomezené uchování tkáňové kultury až do chvíle, kdy se pěstitel rozhodne vzorek využít. Ať už jde v dané chvíli v případě rostlinného vzorku o růst, tvorbu kořenů či množení, lze tyto procesy kdykoliv iniciovat přidáním dalších roztoků s vysokým obsahem živin a hormonů. Poté, jakmile se rostlina dostatečně po všech stránkách vyvine a je připravena na množení, vznikají nebývale identické klony ve vysokém počtu.

Pozornému čtenáři už je jistě zřejmé, že téměř laboratorní práce s tkáňovými kulturami přesahuje samotné indoor zahradničení směrem k mikrobiologii, a žádá si proto i mimořádně čisté prostředí. Pokud ale rádi experimentujete, směle do toho. Stačí vám domácí sada na mikropropagaci. Sterilní výchozí prostředí je pro budoucí rostlinky zásadní, aby nedocházelo k výskytu škůdců či rostlinných onemocnění.

Když hraje genetika prim

Nespornou výhodou tkáňových kultur je, že klony zůstávají z hlediska genetiky dokonale identické s mateřskou rostlinou.

Zde také klonování pomocí tkáňových kultur vyniká nad klasickými metodami, neboť je přesnější, čistější, a tudíž pěstiteli umožňuje zajistit genetiku rostlin přesně takovou, jakou potřebuje. Tradičně vypěstované klony zpravidla také snáze podléhají chorobám a mohou se potýkat s genetickými mutacemi od původní mateční rostliny.

Proto se tkáňové kultury čím dál více využívá pro dosažení určité genetiky s vysokou hodnotou.

Genetická stabilita je ve světě pěstitelství často prioritou, které mikropropagace tkáňových kultur vychází perfektně vstříc.

Naopak v porovnání s klony nelze z hlediska genetické stability příliš doporučit pěstování nových rostlin ze semen. Celý proces je navíc zdlouhavější a finančně náročnější, zejména pokud vám jde o pěstování bylinek s léčivým účinkem, které většinou poměrně snadno a rychle zakoření.

Řešení pro komerční i menší pěstitele

Bezpochyby se jedná také nejen o budoucnost, ale v mnoha případech už i přítomnost pro komerční pěstitele. Tkáňové kultury již běžně využívají například velkopěstitelé banánů. Tento způsob klonování rostlin, kdy z uložených buněčných kultur vznikají během krátkého časového úseku noví jedinci v řádu tisíců, vykazuje ve velkém měřítku mimořádnou efektivitu. Tvorba běžných klonů, způsobem, jaký jsme dosud znali, vyžaduje neustálou starost a péči o „matky“. Zaměříme-li se na oblíbené a často skloňované samonakvétací odrůdy (autoflowering), dlouhodobé udržování matečních rostlin se mění v podstatě v „mission impossible“, neboť takzvané samonakvétačky nereagují na změny fotoperiody stejně jako klasické odrůdy.

S tkáňovými kulturami nejenže tolik starostí není, ale zdaleka nezabírají ani tolik prostoru, nehledě na fakt, který jsme již zmínili, a sice takřka neomezenou dobu pro skladování.

mikropropagace3

Výhody tkáňových kultur se samozřejmě týkají i všech, kdo se zahradničení věnují v běžném měřítku. Díky této revoluční metodě má každý grower možnost ovlivnit genetické dispozici svých výpěstků.

Jaké jsou další nesporné výhody využití tkáňových kultur?

  • Genetický materiál rostlin je při využití tkáňových kultur sterilizován hned několikrát. Při samotném odběru i posléze během propagace. Na vzniknuvších klonech je tak doslova nemožné najít zárodky patogenů, tudíž i dospělí jedinci se později vyznačují nebývalou vitalitou a výnosností.
  • Někdy je žádoucí oživit velice vzácná semena, která jsou ovšem stará již několik let. Pomocí mikropropagace ve zkumavce je to možné.
  • Stalo se vám někdy, že jste si některou z matečních rostlin přímo zamilovali, a tak vám trhalo srdce, že řízkům, které jste z ní odebraly, klesala s přibývajícím časem kvalita tak, že s dárcovskou rostlinou toho měly čím dál tím méně společného? Pokud ano, možná víte, že kromě senescence bylo na vině s nejvyšší pravděpodobností postupné hromadění bakteriálních, plísňových, anebo virových onemocnění v rámci celé linie klonů. No a jak už víte, v tkáňových kulturách, vycházejících ze stoprocentně sterilního prostředí, byste zárodky patogenů hledali marně.

Přestože již tkáňové kultury mnoho komerčních pěstitelů úspěšně využívá, zejména pro běžné pěstitele je tento způsob množení rostlin stále pole neorané. Pokud máte rádi výzvy a inovativní postupy, určitě doporučujeme se o mikropropagaci zajímat dále. Pokud se nás chcete na něco zeptat, těšíme se na vaše dotazy na známé e-mailové adrese info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál?