Eazy Plug pro snadné zakořenění a udržitelný růst

Sadbovací média HGA Garden Eazy Plug vynikají nejvyšší možnou mírou klíčivosti semen, a pro ekologicky smýšlející pěstitele jsou tak odpovědí na to, jak zvýšit výnosy, ale nikoliv na úkor udržitelnosti. Lepší úspěšnost při klonování, řízkování nebo klíčení semen však jednoznačně ocení úplně každý grower. Kromě výhod sadbovacích kostek Eazy Plug v tomto článku zjistíte, jak je správně využít v pěstební praxi.

EP1

Kostičky Eazy Plug, představující stejně jako Eazy Block a Eazy Pyramid inovativní propagační médium s důrazem na ekologický aspekt pěstování, se zrodily v holandském centru kultivačních technologií.

Všechna pěstební média HGA Garden Eazy Plug jsou ryze organická a stoprocentně kompostovatelná. Tolik tedy k udržitelnosti. A čím dalším jsou jedinečná?

  • Dodávají se předhnojená a také s předem stanovenými hladinami EC 1.0 a pH 5.8.
  • Vynikají schopností samoregulace pro dosažení optimálního poměru vzduch – voda v pěstebním médiu, respektive jeho pórech. Díky tomu, že si médium samo reguluje množství vody, jednoduše nelze přelít, což ocení nejen nadšení zelenáči.
  • Silná vazba organických složek je důvodem, proč již není třeba další pěstební nádoby a produkty pro sadbování od HGA Garden perfektně drží tvar samy i bez použití květináče. Je-li totiž sadbovací médium umístěno v pevné pěstební nádobě, rostlina nemůže účinně využít objem samotného pěstebního média ani se kořínkům nedostává tolik kyslíku. Díky absenci květníku, dané pevnou organickou strukturou tohoto média, má mladá rostlina naopak dostatek vzduchu i prostoru k tvorbě mohutné struktury vlasových kořínků v souladu s efektem „prořezávání vzduchu“, známého mezi pěstiteli spíše jako tzv. air-pruning efekt, kdy kořeny rostliny prorůstají sadbovacími kostkami a jsou vystaveny relativně suchému vzduchu, načež zaschnou a odumírá jim kořenová špička. Rostlina na tento proces přirozeně reaguje tvorbou nových, zdravých a předně větvících se kořínků, namísto neustálého prodlužování primárního kořene. Tímto způsobem se po celé délce primárních kořenů vyvíjí a větví sekundární kořínky, dokud se celý proces neopakuje znovu a znovu až jemné kořenové vlásečnice postupně prorostou celou sadbovací kostkou. Výsledkem vysoce rozvětveného kořenového systému s širokou sítí vlasových kořínků a kořenových špiček je lepší absorpce vody a živin, tím pádem i energičtější růst a větší celková vitalita rostliny. Vlhkost se v médiu rovnoměrně rozloží a díky tomu také může být sadbovací médium v podobě produktů Eazy Plug dodáváno na trh v dehydrovaném stavu pro opravdu neomezenou trvanlivost, což pěstitelům umožňuje i jeho dlouhodobé skladování.
  • Jak můžete vidět na obrázcích, výrobce přišel s uceleným konceptem do sebe zapadajících sadbovacích kostek a pyramid.

EPkostka2

  • EPpyramidaEazy Plug je univerzální a velice kompaktní pěstební médium vhodné prakticky pro všechny pěstební metody v kombinaci se všemi typy substrátů.

EPplato

Jak používat Easy Plug?

  • Pro začátek můžete mrknout na video od výrobce.
  • K balení kostiček Eazy Plug budete potřebovat sadbovač. Komplexní a zdaleka nejefektivnější řešení pak představují miniskleníky (pařníky). Doporučujeme oblíbený pařníček od značky ROOT!T, vyrobený z kvalitního plastu a vybavený ventilačními klapkami pro udržení optimálního mikroklima a ještě vyšší úspěšnost při klíčení či klonování.

rootitskleník

  • Začněte tím, že navlhčíte sadbovací kostičky Eazy Plug.
  • Semínka, řízky i sazeničky následně sázejte cca 3 cm hluboko.
  • Klíčení semínek si žádá teplotu uvnitř pařníčku v rozmezí 20–25 °C, pro řízky platí nižší horní hranice, a to 22°C.
  • Jak vidíte na nákresu (viz níže), jakmile začnou kořínky přerůstat velikost sadbovací kostičky Easy Plug, je čas zapojit do procesu také Eazy Block – kostku pro Easy Plug.
  • Opět ji pořádně zvlhčete čistou vodou, neboť je také samoregulační, a tak nebudete čelit následkům přelití.
  • Poté do ní opatrně přesaďte mladou, zakořeněnou rostlinku, jak znázorňuje schéma a dávejte pozor, abyste při přesazování nepoškodili kořínky.

EPschemaschema

  • V Eazy Blocku se efekt zvaný air-pruning, který jsme si popsali o kousek výše, rozjede naplno a až bude kořenový systém potřebovat ještě více prostoru, stejný princip přesazování aplikujte také při přesunu sazeničky z kostky Eazy Block na vrchol pyramidy (Eazy Pyramid).

EPpyramida nákres

  • Postupem času bude rostlina starší a v důsledku již bohatě rozvětveného kořenového systému se tím spíše projeví i její nebývalá vitalita. Díky trojici na sebe navazujících a předhnojených sadbovacích segmentů EazyPlug kořeny výborně vstřebávají veškeré živiny. Dospělé rostliny proto později můžete opět opatrně, tak aby nedošlo k poškození kořenů, přesadit do klasického květináče a pomalu začít s aplikací hnojiv.

EPpresundokvetinace

Pokud byste se nás chtěli na cokoliv zeptat, jsme tady pro vás na známé e-mailové adrese info@higarden.cz. Těšíme se na vaše dotazy!

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál?