Fulvonové a huminové kyseliny: význam a využití ve výživě rostlin

Fulvokyseliny a huminové kyseliny patří k přírodním látkám, které výrazně zlepšují schopnost rostlin efektivně přijímat živiny, obsažené v hnojivech, a podporují tak jejich růst i celkovou vitalitu.

FAHACOVER

Abychom si mohli snáze vysvětlit, jak tyto prospěšné substance pomáhají s kultivací všech druhů rostlin, a jak se mohou stát klíčem k nebývale vysokému výnosu vašich květin či plodin, začněme s nejdůležitějšími pojmy z našeho slovníku. Stačí vždy kliknout na daný pojem:

Humáty a výživa rostlin

Přísady na bázi humátů můžete bez obav aplikovat jak při zahradničení doma neboli indoor, tak venku v outdoor prostředí. Jejich použití není omezeno ani co do výběru pěstební metody či substrátu. Jakožto doplňky (aditiva) k základním hnojivům díky výborné rozpustnosti výrazně podpoří vývoj užitkových i okrasných rostlin, květin či plodin včetně léčivých bylinek!

Rozpustné humáty obsahují doslova přehršel přírodních látek značně podporujících rostlinný růst, který důsledkem prvního z dvojice nejvýznamnějších benefitů spojených s aplikací huminových látek ve výživě rostlin:

  • Lepší vstřebávání a využití živin rostlinou
  • Silnější imunita rostlin

Na další přínosy se vzápětí dostane u jednotlivých látek a produktů. Ať už jste se výše uvedenými pojmy, které většinou znají zejména ekologicky zaměření groweři, již „proklikali“ či nikoliv, pojďme si tedy v případě jednotlivých huminových látek pro jistotu a přehled shrnout, proč se jejich sílu vyplatí v rámci aplikace zálivky využít, a které konkrétní produkty jsou jejich zaručeným zdrojem.

Kvalitní kyselina fulvová je mnoha pěstiteli považována za vůbec nejlepší vzpruhu, jakou svým rostlinám kromě základní výživy můžete dopřát. Už jen proto, že je přírodním chelátem. Co to znamená? V konečném důsledku to, že vaše rostliny budou mít produktivnější kořenový systém a více důležitých nutrientů k dispozici. Fulvokyseliny totiž vytváří v souladu s určitými mikroživinami specifické chemické vazby, zamezující interakci s jinými ionty a veškeré živiny, vázané na chelát, tak mohou úspěšně doputovat od kořenů až k rostlinným tkáním. Výsledkem chelace je mnohem vyšší biologická dostupnost živin, které by se jinak nerozpustily. Význam fulvokyselin lze shrnout i tak, že rostlinám pomáhají plně využít jejich potenciál. A aniž byste museli sáhnout po minerálních doplňcích, přiblížíte se dosažení vysněné úrody.

Proto doporučujeme špičkovou přísadu s vysokým obsahem fulvokyselin s vyrovnaným pH: Terra Aquatica Fulvic (dříve G. H. Diamond Nectar)

fulvic kanystr

Ať už se totiž jiné, konvenční produkty honosí jakoukoliv koncentrací FA, tak jediné, co je opravdu podstatné, je její kvalita a složení. Tento produkt navíc můžete bez obav používat ve všech systémech a způsobech zalévání.

Jak Terra Aquatica Fulvic používat? 

Toto aditivum přidávejte do vody při každé zálivce v poměru 2 ml na 1 l vody. Můžete jej ale aplikovat také ve formě postřiku na listy (3 ml na 1 l vody), a to až do fáze raného kvetení / plození. Chcete podpořit klíčení? Pak do zředěného roztoku s T. A. Fulvic namočte semínka rostlin.

Co můžete od Terra Aquatica Fulvic očekávat?

  • zkrácení vegetační fáze
  • výrazně vyšší výnosy
  • kvalitnější vývoj kořenů
  • větší vitalitu rostlin
  • zvýšenou přirozenou obranyschopnost rostlin
  • časnější sklizeň
  • výraznější chuť i aroma
  • vyšší koncentraci esenciálních olejů

Vynikajícím zdrojem huminových látek, na který nedají dopustit jak hobby pěstitelé, tak profesionální groweři z celého světa, je produkt T.A. Humic od legendární značky Terra Aquatica, kterou možná znáte ještě pod dřívějším názvem General Hydroponics.

humic kanystr

S touto přísadou se výživa vašich rostlin posune o několik úrovní výše, neboť ji pravidelně obohatíte o extrémně čistou dávku lignohumátových organických sloučenin s výjimečně vysokým obsahem biologicky aktivních humátů, které jsou díky pokročilé technologii šetrným způsobem získávány z pilin coby stoprocentně přírodního a obnovitelného zdroje! Jedná se o organický produkt. To znamená, že jej v praxi můžete směle aplikovat do půdy, na listy nebo všude tam, kde se zalévá ručně. Naopak ale není vhodný do hydroponických systémů, kde by se kazil a kapkovou závlahu (drip) ucpával.

Huminová kyselina dokáže rostlinám zprostředkovat kombinaci různých minerálů, jejímž výsledkem jsou skvěle vstřebatelné organické sloučeniny. Půdu dělá prostupnější, chrání ji před působením toxických látek a pomáhá jí se zadržováním vody.

Jak Terra Aquatica Humic používat?

Přípravek jednoduše nařeďte jako sprej na listy, anebo jej s každou zálivkou aplikujte coby součást živného roztoku v poměru 4 ml na 1 l vody.

Co můžete od Terra Aquatica Humic očekávat?

  • výrazně lepší absorpci živin rostlinou i hospodaření s nimi
  • podporu otevřené struktury půdy a půdního života (mikrobiální aktivity)
  • nižší spotřebu vody
  • snazší tvorbu kompostu (účinný doplněk i pro tento účel)

T.A. Humic můžeme spolu s T.A. Fulvic zařadit mezi univerzální organické biostimulátoryCertifikovanou a ryze organickou směs huminových kyselin a fulvokyselin dále představuje Advanced Nutrients Ancient Earth Organic OIM. Tento produkt, vhodný pro růst i květ, se kromě vyššího příjmu a využití živin, obsažených v hnojivech, spolehlivě postará také o lepší provzdušnění kořenové zóny nebo menší kolísání hodnot pH živného roztoku, do kterého jej stačí aplikovat v poměru 2 ml na litr vody.

ancient

T.A. Silicate (dříve G.H. Mineral Magic) je doplňkové hnojivo, které umožňuje nenáročnou aplikaci i dlouhodobé skladování. Pokud své rostliny pěstujete v květníku, aplikujte T.A. Silicate jako toping okolo stonku. Nikdy jej nemíchejte přímo do substrátu, abyste neohrozili půdní život (mikrobiom) v pěstební nádobě. Při pěstování ve volné půdě, například na zahradě v záhonu, už tento přípravek klidně můžete zamíchat přímo do substrátu. Mikrobiom v tomto případě díky většímu objemu půdy bez problému přežije a přebytek přípravku se přirozeně odplaví. T.A. Silicate nachází využití také v hydroponii. Přidává se do nádrže s živným roztokem, načež se T.A. Silicate bude postupně uvolňovat. Pokud na dně nádrže zpozorujete zůstatek jílu, není to na škodu. Naopak, složení přípravku bude působit jako pH buffer, to znamená, že bude vyrovnávat pH živného roztoku. Další možností, jak použít T.A. Silicate v praxi je aplikace přímo na list. Stačí přípravek předem rozmíchat v odměrce a případně přecedit přes plátno. Nová receptura slibuje také využití v atomizérech.

silicate

Dále doporučujeme tyto produkty:

Další zajímavé produkty vám na základě vašich potřeb a preferencí rádi doporučíme také na známé e-mailové adrese info@higarden.cz. Neváhejte se nás zeptat na cokoliv, co vás právě zajímá. Těšíme se na vaše dotazy!

Co si přečíst dál?