GUANOKALONG - netopýří trus je bohatým zdrojem živin pro vaše rostliny

Každou neděli máte u nás na blogu příležitost seznámit se do detailu s těmi nejlepšími výrobci produktů pro indoor a outdoor zahradničení, ať už jsou to hnojiva, substráty či growboxy a jejich vybavení jako například rozličná vzduchotechnika nebo třeba pěstební lampy. V uplynulých týdnech u této příležitosti zazněla skutečně zvučná jména, mimo jiné Shogun, Plagron, Bionova i Canna. Ale co Guanokalong?

a_G_COVERsOKRAJEM

Poměrně krkolomný název, že? Pokud se však zajímáte o pěstování rostlin v zemině, organické pěstování a ekologické zemědělství, skrývají se za ním specifická, 100% biologická hnojiva i substrát z Nizozemska, umožňující pěstitelům efektivnější dosažení vysokých výnosů přírodní cestou. A to už je pádný důvod zaměřit se dnes právě na produkty, vznikající v holandské obci Aalten.

Původ a význam základních surovin

V pobřežních jeskyních Jávy a Madagaskaru žijí již po celá staletí netopýři, kteří se v tomto zcela nedotčeném a přirozeném prostředí živí okolním hmyzem či ovocem. Jak šla léta, respektive staletí, jejich trus se na těchto místech stačil rozložit na kvalitní kompost, představující bohatý zdroj živin pro rostliny všeho druhu. Tím se dostáváme ke společnému znaku a samotnému základu všech produktů značky Guanokalong. Ta netopýří trus využívá za předpokladu jeho šetrného sběru pod přísným dohledem místních úřadů, aniž by v jeho důsledku došlo k narušení životního prostředí. Pracovníci společnosti využívají pěkně postaru špachtle a olejové lampy. Žádné stroje ani hluk. Skutečnost, že Guanokalong dělá svou práci co nejvíce ekologicky, potvrzuje i prestižní certifikace Control Union. Tou se může pochlubit už od roku 2012. Z dalších částí světa a výhradně od prověřených dodavatelů s patřičnou ekologickou certifikací pak pocházejí ještě další cenné suroviny, důležité pro výrobu produktů Guanokalong. Ze Sumatry pochází palmový popel a prášek z mořských řas je zase z Norska.

Teď už nás čeká představení jednotlivých produktů. Začněme se substráty a půdními doplňky.

Zeminový substrát Guanokalong

Guanokalong vyrábí pouze jedno, ale zato jedinečné biologické pěstební médium s názvem Complete Mix. Tento substrát se prodává v klasických 50litrových baleních. Proč byste jej měli vyzkoušet? 

  • Pěstitelům nabízí pohodlné použití. Tím spíše potěší začátečníky. Jedná se totiž o předem namíchanou půdu, která je bohatá na živiny díky příměsi netopýřího trusu. Hnojení tak nemusíte řešit minimálně první měsíc. V některých případech vystačí rostlinám živiny obsažené v tomto substrátu až 6 týdnů.
  • Složení této zeminy však dokáže potěšit i ty nejnáročnější growery. Sestává ze dvou druhů rašeliny (baltické a černé), netopýřího guana, biohumusu, PG mixu a výtažku z mořských řas.
  • Na pohodlné použití navážeme i nadále. Živiny jsou z tohoto přírodního pěstebního substrátu uvolňovány prostřednictvím procesu fermentace postupně, čímž se výrazně snižuje riziko tzv. spálení rostlin v důsledku přehnojení. 
  • Budete-li Complete Mix skladovat na suchém a tmavém místě, nemusíte řešit ani žádné datum expirace.
  • Nezní vám netopýří trus zrovna vábně nebo se dokonce obáváte zápachu? Pak vás můžeme ubezpečit, že žádný nepříjemný zápach po otevření nebo při použití substrátu opravdu nehrozí.
  • Přírodní zemina s netopýřím trusem poskytuje rostlinám dodatečnou ochranu před bakteriálními infekcemi.
  • Stimuluje růst kořenů a posléze i tvorbu krásných, velkých květů či plodů.
  • Complete Mix lze využít jak pro outdoor zahradničení, tak pro indoor pěstování v growboxu.
  • Použití tohoto substrátu přináší v praxi následující výsledky:
    • Lepší chuť a celková (bio) kvalita sklizně.
    • Vyšší výnosy.

a_G_CompleteMIxSOKREJM

Půdní doplněk Guanokalong

Pokud za účelem organické kultivace rostlin nechcete používat zbytečně mnoho přísad, bude vás pravděpodobně zajímat i 100% přírodní půdní doplněk Guanokalong Lawa Worm Powder. Tato novinka vyniká schopností vylepšit půdní vlastnosti natolik, že už není nezbytně nutné přidávat žádná další hnojiva! A nezáleží ani na tom, zda je vám při pěstování bližší volná půda na zahradě nebo zda raději používáte květináče uvnitř pěstebního stanu.

Výsledný produkt je kombinací prachu z vulkanických hornin a odlitků červů. Na trhu s výživou rostlin se stal naprosto unikátní záležitostí především z hlediska složení, které jde samozřejmě ruku v ruce s výsledným efektem:

  • Lawa Worm Powder obsahuje širokou škálu vzácných stopových prvků.
  • Složení tohoto půdního doplňku je přirozeně bohaté také na minerály.
  • Produkt sám o sobě stimuluje rostlinný růst v takové míře, jaké je většinou dosaženo za pomoci mnoha různých přísad.

a_G_LawaWormPowder

Výživa rostlin Guanokalong

Suché formy hnojiv

Začněme s klasikou v sypkém stavu. Tou máme na mysli univerzální sypká hnojiva Guanokalong, získávaná z netopýřích exkrementů sušením, která můžete používat v průběhu celého pěstebního cyklu (pro růst i květ) doma i venku (indoor i outdoor). Toto „superhnojivo“ s nízkým indexem soli, plné přírodních složek a bohaté na mikroprvky i enzymy intenzivně posilující kořenovou zónu, se prodává hned v 6 baleních různé gramáže, půlkilovým balením počínaje a 25kilovým balením konče. Zajímá vás, jaké prvky takový 100% netopýří trus obsahuje? Podrobné informace naleznete v popisu produktu Guanokalong prášek - netopýří trus (Powder). Kvalitní netopýří trus naopak neobsahuje žádná klíčivá semena plevelů. Někteří pěstitelé, zejména outdoor groweři a zemědělci, preferují namísto prášku spíše peletizovanou formu netopýřího trusu - Guanokalong granule (Pellets). Pelety jsou totiž ve srovnání s práškem méně náchylné k rozptylu větrem. Velkou výhodou těchto hnojiv je také rychlé působení, které v praxi usnadňuje cílené úpravy růstu rostlin.

a_G_POEDERPELLETSKOMPLET

Pokud jde o granule neboli peletky z netopýřího trusu, zajímavou alternativou je také směs granulí a huminových kyselin - Guanokalong Guano Black (Black Pellets). Huminové kyseliny pomáhají rostlinám efektivně vstřebávat důležité živiny. Více se pro úplnost dočtete v samostatném článku s názvem Fulvonové a huminové kyseliny: význam a využití ve výživě rostlin. Postupné uvolňování živin, které probíhá v případě tohoto produktu čtvrt až půl roku, eliminuje riziko spálení rostlin v důsledku přehnojení, které je díky tomu prakticky nemožné. Enzymy, vápník a hořčík se starají o bohatý půdní život. Granule Guanokalong Guano Black usnadňují pěstitelům mimo jiné proces přesazování rostlin.

Nutno dodat, že i přírodní hnojiva na bázi netopýřího trusu přináší growerům při pěstování rostlin stejné benefity jako výše zmíněný substrát. Opět tedy můžete počítat s přirozenou ochranou vůči infekcím rostlin bakteriálního původu, zároveň netřeba řešit datum expirace, nemusíte se obávat nepříjemného zápachu a můžete se těšit na báječnou úrodu v bio kvalitě, ať už pěstujete ovoce, zeleninu či léčivé byliny. Guanokalong jde však v otázce maximálně efektivní, ale čistě přírodní výživy rostlin mnohem dál...

Důkazem je další novinka pro vnitřní i venkovní použití během celého pěstebního cyklu: veganské růstové hnojivo Guanokalong Veg Pearls. To je vyrobeno z rostlinného extraktu cukrové třtiny a po jeho aplikaci vás rostliny svým růstem doslova ohromí! Navíc si vystačí i s méně častým zaléváním. Kromě ekonomického aspektu jsou tady však i další důvody, proč se pěstitelům zamlouvá:

a_G_VEGPEARLSKOMPLET

Guanokalong Complete Organics je komplexní organické hnojivo typu „vše v jednom“. Co to znamená?

  • Naprosto ideální přírodní hnojivo pro růst i květ, pokud si nechcete příliš lámat hlavu s půdními podmínkami pro zdravý vývoj rostlin, ať už v květináči nebo v záhonu na zahradě.
  • Z čeho se tato vyvážená směs skládá?
    • práškový Guanokalong
    • prášek z mořských řas
    • palmový popel
    • vegetativní prášek
    • rybí moučka
    • sopečná hlína
  • Díky tomu je výsledné složení bohaté na důležité mikroprvky, ale také aminokyseliny, huminové kyseliny či enzymy (viz samostatný článek: Enzymy).
  • Všechny aktivní látky, které jsou součástí komplexního složení hnojiva Guanokalong Complete Organics, se uvolňují a aktivují běžnou fermentací, a tak dochází při jeho použití v půdě k přirozeným procesům, zlepšujícím její vlastnosti a podporujícím půdní mikroflóru.

Proto jsou-li vaše rostliny vystaveny zřejmému stresu, anebo je-li vaše půda chudá na živiny, Complete Organics vám poslouží lépe než kdejaká chemická a minerální hnojiva.

a_G_COMPLETEORGANICSKOMPLEET

Další produkty od značky Guanokalong se osvědčily jako přírodní boostery:

  • Guanokalong Palm Tree Ash je 100% VEGAN produkt, jehož základem je palmový popel. Surovina bohatá na základní živiny, tedy dusík, fosfor a draslík (N - P - K) (viz samostatný článek: NPK - co to je?). Další prvky obsažené v palmovém popelu pak přirozeně regulují kyselost půdy. Tento ekologicky získávaný palmový popel můžeme směle označit jako vysoce účinný květový booster. Uvolňuje se přímo, a proto jej dávkujte se zvýšenou opatrností. Zkušení pěstitelé rádi využívají složení tohoto produktu v kombinaci s netopýřím trusem v prášku při pěstování zeleniny (zejména při pěstování rajčat) na zahradě.
  • Guanokalong Seaweed Powder je stoprocentně veganskou přísadou, vhodnou do každé směsi přírodních hnojiv. V tomto případě jde o již několikrát zmiňovaný prášek z mořských řas, který vyniká schopností stimulovat činnost prospěšných mikroorganismů, žijících v půdě. Mikroprvky obsažené v prášku z mořských řas jsou ideální pro zpevnění půdy a lepší růst vašich rostlin. Existuje však ještě jedna vlastnost, pro kterou je prášek z mořských řas mezi pěstiteli vyhlášený, a tou je schopnost výborně zadržovat vlhkost. Díky tomu si jeho aplikací zajistíte také rovnováhu v pěstebním prostředí z hlediska vlhkosti půdy. Obsažené růstové hormony poskytují dodatečnou stimulaci kořenového systému, díky čemuž rostliny rychleji rostou. V konečném důsledku tedy slouží zároveň jako přírodní stimulátor růstu pro vnitřní i venkovní použití.

A_g_boostery

Tekutá hnojiva (kapalná hnojiva)

Suché hnojení nyní vystřídají kapalná základní a doplňková hnojiva:

  • Základní tekutá hnojiva Guanokalong se vyznačují absencí fosforu. Dvojice produktů, přinášející extra stimulaci mikrobiálního života v půdě s prodlouženým účinkem, obsahuje pouze dusík a draslík ve vhodném poměru pro zajištění energického růstu rostlin, anebo tvorbu bohatého květenství a velkých, šťavnatých plodů. Tato základní hnojiva pro růst a květ mají nízký index soli, a tak nepředstavují zbytečnou zátěž pro kořeny rostlin. Můžete je použít při pěstování bylinek pod širým nebem stejně jako v případě, že máte doma pěstební stan
    • Kalong Grow: veganská základní výživa rostlin se zvýšeným obsahem dusíku pro fázi růstu neboli vegetativní fázi.
    • Kalong Bloom: veganská základní výživa rostlin se zvýšeným obsahem draslíku pro květovou fázi.

A_g_growplusbloomkomplet

  • Tekuté boostery Guanokalong
    • Guanokalong Extract je tekutý zvýrazňovač chuti pěstovaných plodin plný čistě přírodních ingrediencí na bázi 100% netopýřího trusu. Pokud rostliny nepěstujete v zemině ani v kokosu, tekutý extrakt je řešení přesně pro vás. Tento produkt je totiž kompatibilní úplně se všemi pěstebními metodami a systémy jak v outdooru, tak indooru! Co od něj po aplikaci čekat? Lepší chuť, celkovou kvalitu i výtěžnost vašich rostlin spolu s benefity spojujícími, jak jsme si již vysvětlili, celý sortiment značky Guankalong (tj. postupné uvolňování živin snižující riziko nevratného poškození rostlin v důsledku přehnojení na absolutní minimum, dodatečná ochrana před bakteriálními infekcemi, podpora kořenové zóny, ad.).
    • Guanokalong BatBoost se vyznačuje vysokým obsahem draslíku. Koncentrace dusíku (N) je nižší než 2 %. Také tekutý booster Batboost je vhodný pro každý kultivační systém. Z čeho je vyroben? Pěstitelům usnadňuje dosažení lepší úrody ve všech ohledech vyvážená směs výše uvedeného extraktu a palmového popele. K tomu přičtěte ještě blahodárné účinky huminových kyselin. 
    • Guanokalong Seaweed Liquid je tekutou variantou přírodního stimulátoru na bázi za studena zpracovaných mořských řas Seaweed Powder (viz výše).

a_G_TEKUTEBOOSTERYKOMPLETisokrajeeem

Náš TIP: Nejlepších výsledků při organickém pěstování rostlin v zemině dosáhnete, budete-li hnojiva Guanokalong aplikovat na základě přehledné dávkovací tabulky přímo od výrobce.

Zaujaly vás produkty holandské značky Guanokalong? S výběrem, ať už jde o velikost balení nebo vhodnou kombinaci konkrétních produktů, vám vždy na základě individuálních potřeb a plánů rádi poradíme na známé e-mailové adrese info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: