Domácí pěstování hub

Houby se v indoor prostředí pěstují ne samy, ale rozhodně snadno a rychle. Nejenže jsou v našich končinách většinou vítanou ingrediencí v kuchyni, ale konzumace některých druhů nám navíc přináší také značné množství zdravotních benefitů. Dnes se dozvíte jak a jaké pěstovat houby doma.

Češi jednoznačné patří mezi mykofilní evropské národy. Houbařství má u nás totiž silné kořeny a svou popularitu si drží už od nepaměti.

Ne vždy však máme čas zaběhnout pro svou oblíbenou pochoutku do nejbližšího lesa a občas nás zase někdo předběhne. Při kultivaci hub indoor v growboxu, ale také třeba ve sklepě nebo v menším vyhřívaném skleníku, si zajistíte trvalý přísun oblíbených hub a nebudete omezeni pouze na houbařskou sezónu!

image1_14

Jak na to?

Pamatujte, že u hub je zcela zásadní jedna věc, kterou je sterilizace substrátu. Optimální mikroklima uvnitř pěstebního stanu představuje zejména vysokou vlhkost nad 90 %, která zajistí, že vám houby doma porostou jedna báseň. Pokud jde o teplotu, záleží více na konkrétní odrůdě, ale nic nepokazíte, když začnete na vyšších teplotách v rozmezí 24–29 °C a o něco později houby přemístíte do chladnějšího prostředí s teplotou 5-14 °C. Snažte se přiblížit spíše k nižší hranici. Tímto postupem nejlépe aktivujete podhoubí a brzy se dočkáte první houbové nadílky. Obejdete se také bez pěstebních systémů, zapomeňte na škůdce, zvlhčování i odtah horkého vzduchu z pěstebního prostoru. Některé druhy ke svému růstu vůbec nepotřebují světlo, takové žampiony vám vyrostou prakticky kdekoliv. Vystačí si s živou, ale klidně i mrtvou organickou hmotou.

Hlíva ústřičná, žampiony a další 

Ze zkušeností growerů a zahrádkářů lze tuto dvojici vyčlenit jako nejpopulárnější v rámci domácí kultivace hub. 

Žampiony jsou typickou nenáročnou houbou po dlouhá léta pěstovanou v umělém prostředí. Asi nejvíce osvědčeným substrátem pro pěstování žampionů je perlit.

Hlíva, která své druhové jméno získala podle barvy kloboučku nápadně připomínající ústřice, je čím dál oblíbenější především díky svým blahodárným účinkům na lidský organismus. Obsahuje hromadu vitamínů, minerálů, proteinů, sterolů i vlákniny. Podpoříte játra a pomůžete tělu regulovat cholesterol. Můžete ji naočkovat na polínko nebo do pařezu. Trsy hlívy vám vyrostou obvykle do čtvrt roku.

Pokud se rozhodnete začít právě s těmito druhy hub, pravděpodobně lehce najdete někoho, kdo s nimi již má určité zkušenosti. Nicméně pokud patříte mezi milovníky hub, jakmile se vám doma vyklubou první žampiony a hlíva, budete chtít nejspíš víc. Opět žádný problém. S minimální úsilím a minimálními náklady si v pohodlí domova vypěstujete Jidášovo ucho (boltcovitka bezová), houby shitake (houževnatec jedlý), penízovku, polničku, límcovku nebo třeba korálovec.

image2_5

Houby na zahradě

Můžete si vlastnoručně vypěstovat i lesní druhy hub a jde to i na zahradě. Hřiby, lišky, kozáky, bedly, prakticky cokoliv vám chutná. Je to už každopádně vyšší level a nemusí se vždy zadařit. Pokud máte pozemek se vzrostlými stromy, situovaný poblíž lesa, máte na půl vyhráno, neboť houby se k vám mohou prostřednictvím spor rozšířit právě z lesních porostů. Spory často naleznete také na palivovém řezivu.

Domácí pěstování hub, ať už v growboxu, na skříni, ve sklepě nebo na zahradě má ještě jednu výhodu. Houby je možné sklízet přesně ve chvíli, kdy nabydou ideální velikosti pro kuchyňské zpracování, takže si je posléze můžeme na rozdíl od zbytečně mladých či přestárlých hub vychutnat opravdu naplno.

Správné skladování pro maximální užitek

Na závěr pro vás máme ještě praktický tip týkající se skladování hub v hermeticky uzavřených nádobách. Až přijde čas sklizně, není nic lepšího než houby uložit do podtlakové dózy TightVac. Můžete si pořídit i vícero rozměrů, podle odrůdy i toho, jak bohatá bude úroda. Houby a houbičky si tak zachovají sto procent ze své chuti bez problému rok i déle a budete je mít kdykoliv po ruce, ať už bude na programu houbová polévka nebo poctivá smaženice. Možná víte, že sušení je šetrnou metodou konzervace, která umožňuje uchování drtivé většiny účinných či dokonce léčivých látek v potravinách (což se hodí obzvláště v případě medicinálních hub). Pro skladování sušených hub použijte chytré sáčky Integra Boost, které vám v libovolné nádobě ohlídají optimální vlhkost.

Neváhejte se nás zeptat na všechno, co vás zajímá. Pěstování hub indoor není výjimkou. Rádi vám poradíme s výběrem vhodných produktů a těšíme se na vaše dotazy na známé adrese info@higarden.cz.

- Growboxy
- Perlit
- Dózy TightVac