Hnojiva GROTEK: Průvodce nákupem

Hlavním tahounem značky Grotek je řada organominerálních hnojiv Solo-Tek, která v sobě spojují efektivitu a jednoduchost. Hnojiva Grotek jsou vhodná pro široké spektrum pěstebních metod, včetně pěstování v půdě indoor i outdoor, hydroponie, bezpzůdního pěstování v kokosu a dalších inertních substrátech. Vybere si skutečně každý a my vám poradíme jak na to!

Grotek je zavedenou značkou, která působí na trhu již více než 20 let. Jejich hnojiva využívají jak hobby domácí pěstitelé, tak profesionální groweři po celém světě. Grotek ve svých recepturách jako jedni z prvních začali spojovat minerální hnojiva a organické extrakty, což dovoluje pěstitelům využívat to nejlepší z obou světů a spolehnout se jak na efektivitu minerálních solí i benefitovat z prospěšného účinku organických látek na výživu rostlin.

Základní řada hnojiv Grotek

Rostliny procházejí během života různými fázemi růstu a jak se proměňují, mění se i jejich potřeby na výživu, především pak na poměr základních živin NPK. Zatímco rostliny v růstové fázi potřebují zvýšený přísun dusíku (N),  kvetoucí rostliny zase využijí více fosforu (P) a draslíku (K). Tyto nezbytné živiny obsahují základní hnojiva,  bez kterých se žádný zahradník neobejde.GR - Solo-Tek Bloom 500ml

Grotek přináší v tomto ohledu pohodlné řešení v podobě dvou produktů Solo-Tek Grow a Solo-Tek Bloom. Jde o jednosložková tekutá hnojiva pro růstovou a květovou fázi, které lze použít při:

  • pěstování v půdě indoor i outdoor
  • hydroponii
  • pěstování v bezpůdních substrátech (kokosový substrát, rockwool) 

Jednosložková hnojiva jsou často efektivnější než třísložkové receptury. Kdykoliv totiž v živném roztoku dojde ke kationtové výměně, dochází totiž u třísložkových směsí ke zpomalení účinku živného roztoku. Hnojiva z řady Solo-Tek jsou vyrobena pomocí patentovaného 7denního procesu a díky humusové suspenzní technologii jde o koncentrovanou směs neobsahující vodu.

  • Solo-Tek Grow je základní tekuté hnojivo na růst, které dodá rostlinám vše, co potřebují během vegetativní fáze životního cyklu. Receptura obsahuje správný poměr makro i mikroživin potřebných pro zdravý vývoj listů, stonků a kořenů.
  • Solo-Tek Bloom je základní tekuté hnojivo na květ, které je bohaté na fosfor a draslík pro podporu vývoje květů a plodů u rostlin, ale zároveň obsahuje určité množství dusíku pro tvorbu nových listů a stonků.

Aditiva a doplňky výživy Solo-Tek

Základní jednosložková hnojiva Solo-Tek obsahují vše, co vaše rostliny potřebují, ale pro dosažení špičkových výsledků vám doporučujeme doplnit je o některá z aditiv od Grotek, která vám umožní přizpůsobit výživu rostlin podmínkám ve vaší zahradě nebo pěstírně.GR - Vitamax Plus 1L

Nabídka Grotek je skutečně široká a v žádném případě není nutné vždy sáhnout po všech produktech najednou. Některé mají totiž velmi specifické využití, jako například Pro-Silicate pro ochranu rostlin před suchem a horkem a jiné, jako jsou stimulátory kvetení a zrání, využije většina pěstitelů. Pro snadný výběr vám nabízíme přehled těch nejzajímavějších produktů podle fáze růstu.

Pro růstovou fázi doporučujeme

  • Kick Start je tekuté hnojivo určené pro sazenice a mladé rostliny, které napomáhá tvorbě kořenů a zároveň chrání před přelitím i nedostatečným zaléváním. Tento přípravek obsahuje organické výtažky z čepelatky a tolice vojtěšky a zvýšené množství zinku a železa, prvků nepostradatelných pro zdravý vývoj sazenic a řízků. Kick-Start doporučujeme jako výživu pro rostliny v prvních fázích života ještě před nasazením Solo-Tek Grow.
  • Vitamax Pro je tekutý doplněk výživy, který lze používat po celý životní cyklus rostlin. Jde o organickou verzi běžně používaných přípravků pro podporu růstu s vysokým obsahem organických látek pro použití v půdě i v hydroponických substrátech. Zvyšuje odolnost rostlin proti abiotickému stresu a jeho použití doporučujeme při intenzivním pěstování.
  • Vitamax Plus je koncentrovanější verze přípravku Vitmax Pro, která je vhodná také pro použití v hydroponii. Vitamax Plus obsahuje menší podíl organických látek a díky humátům o nízké molekulární hmotnosti a aminochelátovým složkám poskytuje rostlinám živiny nezbytné pro rychlý růst. Vhodný po celé pěstební období.
  • Monster Grow Pro Pro je ve vodě rozpustné sypké hnojivo určené jako doplněk výživy pro růstovou fázi. Tento přípravek obsahuje vysoce rozpustné organické látky, rostlinný aminokyselinový hydrolyzát pro rychlý přísun dusíku a rozpustný extrakt z čepelatky pro podporu vývoje kořenů. Monster Grow Pro doporučujeme aplikovat ve fázi růstu při pěstování v půdě, bezpůdních substrátech i hydroponii.
  • Bud Fuel Pro je tekutý doplněk výživy pro pre-flower fázi při pěstování v půdě a bezpůdních substrátech. Tento přípravek dodá rostlinám klíčové živiny na začátku období květu, kdy tvoří první pupeny. Obsahuje bioaktivní složky, minerály a patentovaný extrakt z čepelatky. Bud Fuel Pro urychluje nástup květů a zvětšuje výnos z plodin.

Pro fázi kvetení doporučujeme

  • Monster Bloom je silně koncentrované hnojivo pro podporu kvetení s vysokým obsahem rychle dostupného fosforu a draslíku pro použití v půdě, bezpůdních substrátech a hydroponii. Na přípravek Monster Bloom nedá dopustit řada pěstitelů a jedná se o jeden z nejúčinnějších květových boosterů na trhu. Při aplikaci během kvetení a zrání výrazně zvyšuje výnos a kvalitu sklizně.
  • Blossom Blaster je sypký urychlovač kvetení pro pěstování v půdě, bezpůdních substrátech i hydroponii. Obsahuje fosfor a draslík, prvky, které pomáhají rostlinám v prvních týdnech květu a zvyšují výnos z úrody. Díky vysoce koncentrované receptuře stačí používat pouze v koncentraci 0,1 gramu na litr.
  • Blossom Blaster Pro je tekutý urychlovač kvetení pro pěstování v půdě, bezpůdních substrátech i hydroponii. Díky nižší koncentraci oproti práškové formě je tento přípravek možné aplikovat také postřikem.
  • Heavy Bud Pro je tekuté hnojivo pro podporu zrání pro použití v půdě, bezpůdních substrátech i hydroponii. Díky jedinečnému složení s velkým množstvím volných uhlohydrátů mají rostliny rychlý přístup k obrovskému množství živin, což při aplikaci v posledních týdnech před sklizní zvyšuje výnos i kvalitu úrody.

Final Flush od Grotek

Final Flush je určen k odstranění přebytečných solí z pěstebního substrátu, což zaručuje vyšší čistotu sklizně. Odstraněním nadbytečných živin ke konci pěstebního období donutíme rostliny přeměnit nahromaděné soli na sekundární metabolity a tím zlepšíme chuť i aroma sklizeného produktu. Final Flush je k dispozici v 6 variantách:GR - Final Flush Regular Mockup 1L

Zajímá vás organická řada hnojiv Grotek Green Line? Přečtěte si náš podrobný článek zde.

Užitečné odkazy

Návod GROTEK

Dávkovací tabulky pro hnojiva GROTEK

Webová stránka výrobce