Jak začít pěstovat doma?

Pěstování v pohodlí domova ještě nikdy nebylo snazší. Bohatý výběr pěstitelských potřeb dělá z indoor pěstování dostupné hobby s celou řadou benefitů. Máte absolutní kontrolu nad celým procesem, díky čemuž jste schopni poskytnout rostlinám ideální podmínky a prostředí. V porovnání s klasickou zahrádkou navíc příliš neřešíte vnější vlivy nebo škůdce. Už se těšíte na první sklizeň, ale zatím přesně nevíte, odkud začít? Tento rozcestník vám pomůže udělat první kroky, abyste mohli brzy sklízet první pěstitelské úspěchy.

Staňte se zahradníkem ve vlastním domě nebo bytě a sami si vypěstujte co vás napadne! Jaké otázky byste si měli položit, než se pustíte do díla?

Pamatujte, že všechno souvisí se vším. Když si pěstujete sami, máte jedinečnou kontrolu nad celým procesem, ať už se jedná o zdroj semínek, kvalitu hnojiva nebo ideální světelné a tepelné podmínky pro dokonalý výsledek.

Rostlinky

  1. Co budete pěstovat a kolik toho chcete?

Možností je mnoho. Začněme po směru růstu, tedy vzestupně...<

Ideální volbu pro začátečníky reprezentují nejrůznější nízké bylinky (microgreens). Zajistěte si doma přírodní zdroj vitamínů a dalších látek s blahodárným efektem na organismus. Pěstování drobných bylinek, mezi které patří například oblíbená bazalka, je opravdu jednoduché a dává příležitost osvojit si základní postupy spojené s domácím pěstováním. Snadno lze začít pěstovat jednoleté byliny i trvalky. Vlastnoručně vypěstované okrasné rostliny, například orchidej, udělají spoustu parády a při správné péči spolehlivě předčí kousky z květinářství.

Nejčerstvější drobné ovoce a zelenina se může urodit přímo u vás doma. Vypěstujte si šťavnaté jahody nebo keříky plné populárních chilli papriček či rajských jablíček. Brokolice, celer, domácí okurky, co to bude? Záleží jen na vás. Pěstební boxy umožňují mimo jiné zazimování tropických rostlin.

2. “Mám malý stan...” aneb V čem to budete pěstovat?

Perfektní podmínky zajistí rostlinám vhodný grow box neboli pěstební stan a jeho rozměry jsou první věc, kterou si každý začínající grower potřebuje definovat. Pokud už tedy máte představu o tom, co hodláte zasadit a kolik toho zhruba bude, zvolíte si odpovídající velikost. Důležité je mít na paměti, že platí jednoduchá rovnice: kolik plochy – tolik světla. Samozřejmě nic nezkazíte tím, když se s námi pro jistotu poradíte.

  • Propagátory jsou boxy pro pěstování nebo množení nižších rostlin, často v několika patrech nad sebou. Můžete v nich nechat vyklíčit nejrůznější semínka nebo je využít pro předpěstování sazeniček. Pokud tak potřebujete učinit rovnou ve větším měřítku, nabízí se novinka ve formě XL propagátoru.
  • Máte-li prozatím v plánu jen několik plastových nebo textilních květináčů, nabízí se malé pěstební stany s plochou do 1 m², které mají na výšku zpravidla pod dva metry.
  • Větší množství květináčů a běžné hydroponické systémy pokryje plocha středně velkých grow boxů, vhodných pro začínající i mnohem zkušenější pěstitele.
  • Velké stany s plochou nad 3 m² už nahrazují tradiční skleník nebo ještě víc a jsou určené pro velmi produktivní zkušené pěstitele. Doporučujeme zvolit si na začátku ryze úspornou nebo zlatou střední cestu. Záleží na vašich možnostech i ambicích.

Jakmile si rozkliknete naši nabídku, zjistíte, že obsahuje pěstební stany, lišící se mezi sebou nejen velikostně, ale také s ohledem na další důležité parametry. Pojďme si nyní představit seznam těch nejdůležitějších, podle kterých budete dále vybírat:

  • Konstrukce a tvar: konstrukce produktů se vyznačuje vysokou variabilitou, nejžádanější půdorys stanů je čtvercový, pokud si to však interiér žádá, existují i boxy s obdélníkovým půdorysem. Growbox má nejčastěji tvar kvádru, ale k mání jsou i stany ve tvaru trojúhelníku, které najdou uplatnění především v rohu místnosti. Pakliže se chystáte zahradničit v podkroví pořiďte si grow box, který má střechu šikmou.
  • Kvalita materiálu: grow boxy od různých výrobců se vyznačují různou úrovní kvality zpracování a zejména v závislosti na ceně se vzájemně liší ve zpracování spojů, zipů i celé konstrukce. Samostatnou kapitolou je plášť. Za primární ukazatel kvality materiálu se obecně považuje jeho schopnost odrážet světlo. V této disciplíně excelují například pěstební stany z řady Homebox Ambient. Odolnost a životnost materiálu záleží samozřejmě z části na vás. I levnější varianta vám při šetrném zacházení vydrží několik let. Na druhou stranu, máte-li v hlavě dlouhodobý záměr a je vám jasné, že vás pěstování po chvíli nepřestane bavit, investice do prémiových produktů se ve finále vždycky vyplatí. To platí v jakémkoli měřítku.

TIP do začátku: Pokud si vyberete některý z předem sestavených výhodných setů, nemusíte se zabývat samostatným výběrem příslušenství, o kterém bude řeč v dalších bodech tohoto článku. Vybavení navíc musí korelovat s výběrem samotného stanu, který vždy disponuje konkrétními vývody, otvory či větracími mřížkami, neboť budete regulovat optimální teplotu, vlhkost nebo třeba obsah oxidu uhličitého. Všechno musí sedět, aby celý systém dlouhodobě fungoval tak jak má, proto se na začátku můžete soustředit pouze na to, jaký si vyberete komplet a máte po starostech. Pro všechny další případy jsme tu samozřejmě pro vás, připraveni vám poradit.


18380

3. Budiž světlo! Čím budete přisvětlovat?

Abyste se mohli radovat z kouzel přírody v teple domova a poblahopřát si k první sklizni, bude hrát klíčovou roli také výběr osvětlení nutného pro správný vývoj rostlin. Proto jsme pro vás na toto téma připravili samostatný článek, ve kterém na vás čekají podrobné informace o tom, jak a čím rostliny přisvětlovat.

4. Kytky musí dýchat, jak vybrat ventilaci?

Zmínili jsme, že indoor pěstování umožnuje zajistit rostlinám optimální podmínky. Těmi nejdůležitějšími máme na mysli teplotu a vlhkost vzduchu uvnitř stanu. Aby bylo možné hodnoty účinně regulovat, je zapotřebí vybavit box alespoň základní vzduchotechnikou. Ventilátory, filtry a další vychytávky jsou proto stěžejní. Díky tlumičům hluku uděláte z growboxu milovaného, ale tichého společníka v domácnosti. Neutralizace pachu umožní dýchat v místnosti stejně komfortně jako kytičky...

5. Čím hnojit a nepohnojit?

Hnojiv, která jsou kvůli obsaženým živinám podmínkou pro zdárné pěstování, existuje celá řada. Mohou být přírodní nebo syntetická. Na začátku bude nejlepší, když si uděláte jasno pomocí článku, který si vzal na paškál právě základní hnojiva vhodná do startu.

6. Jak ochránit rostliny proti škůdcům a chorobám?

Inspiraci naleznete zde. Dobře, že začínáte s indoor pěstováním, škůdci vás nemusí trápit tolik, jako venku na zahrádce, ale základní výbava se bude hodit.

7. A co je to vlastně ta hydroponie?

Skvělá a sofistikovaná věc, respektive metoda. Zaslouží si však samostatný článek. V tom se dočtete vše, co potřebujete pro začátek znát.

Stejně jako všude v životě i v pěstitelství platí, že praxe dělá mistra. Pěstování je nádherná činnost a neustále budete objevovat nové a nové obzory jak a s čím efektivně pracovat. Předtím byste však měli mít jasno v základech, aby vás to bavilo od samého začátku. Pokud zůstalo něco, na co vám tento rozcestník neposkytl odpověď, neváhejte nás kontaktovat, ať máte ve výběru jasno. Přejeme vám, aby nadcházející studené měsíce nabraly nový rozměr díky živoucím rostlinám, které si doma sami vypěstujete!

- Growboxy (pěstební stany)
- LED sety
- Propagátory
- Výbojky
- Hydroponické systémy
- Hnojiva
- Substráty