Suchá nebo tekutá hnojiva, která jsou lepší pro indoor pěstování?

Čistě teoreticky je našim rostlinám jedno, zda jim živiny dodáme ve formě tekutiny, prášku či granulí. To platí ovšem pouze v případě, že množství a koncentrace živin v substrátu nebo živném roztoku bude odpovídat jejich požadavkům. Nicméně každý typ hnojiv má své výhody a nevýhody. Pojďme se společně podívat, jaké to jsou.

Výběr toho správného typu hnojiva bude záviset vždy v první řadě na výživovém způsobu pěstování a výživovém programu, který jste zvolili. Při hydroponickém a bezpůdním pěstování požíváme bezvýhradně ve vodě rozpustná hnojiva. Ta jsou totiž vhodná pro rostliny usazeny v inertních (bezpůdních) substrátech, jako je rockwool, perlit, keramzit nebo vermikulit. Pro takovou výživu rostlin se vžil termín „fertigace“, který vznikl spojením slov „fertilizace“ a „irigace“. Při takovém způsobu pěstování rostliny získávají živiny přímo z živného roztoku a jsou hnojeny při každém zalití, avšak samotný hydroponický substrát neobsahuje žádné živiny a slouží pouze k uchycení rostlin a zadržení výživového roztoku v okolí kořenů. V některých případech kořeny plavou ponořené v živném roztoku, který je neustále okysličován.

Na druhé straně při kultivaci rostlin v klasických pěstebních substrátech (tedy takových, které obsahují rašelinu, kůru stromů, kokosová vlákna nebo kompost) mají zahradníci mnohem více možností. Půdní směsi mají totiž větší schopnost zadržovat živiny než hydroponické substráty, a proto u nich lze využít pevná hnojiva s pomalým uvolňováním, a to včetně organických variant. Nicméně při vysoce intenzivním indoor pěstování je lepší využít oba typy hnojiv, protože některé živinové prvky jako dusík, fosfor nebo draslík mohou rostliny z půdy vyčerpat velmi rychle.

Ve vodě rozpustná hnojiva

Ve vodě rozpustná hnojiva mohou být buďto tekutá nebo suchá (ve vodě rozpustný prášek) a je možné je rostlinám dodávat pomocí hydroponických nebo závlahových pěstebních systémů. Ve vodě rozpustná hnojiva mohou obsahovat pouze jeden druh minerální soli (například dusičnan vápenatý nebo fosforečnan draselný), ale častěji jde o směsi různých minerálních solí, které obsahují více živinových prvků najednou. Složení, koncentrace a způsob přípravy živného roztoku se pak liší podle konkrétního výživového programu.6453-2_green-house-powder-feeding-grow-foto2

Výživový program Green House Feeding obsahuje široké spektrum ve vodě rozpustných minerálních hnojiv a doplňků výživy v práškové formě, včetně specializovaných směsí pro pěstování hybridů, variet s krátkou dobou květů i dlouho kvetoucích kultivarů. Výživové roztoky připraveny z hnojiv Green House Feeding si zachovávají EC a pH po dobu minimálně jednoho týdne a vysoce koncentrované živné roztoky lze uchovávat i po dobu několika měsíců.

Při používání ve vodě rozpustných hnojiv s obsahem minerálních solí musíme brát na zřetel, že některé minerální soli spolu mohou reagovat a vytvářet sraženiny, které nejenže snižují účinnost živného roztoku, ale také ucpávají trysky a potrubí závlahových systémů. Nejčastěji k tomu dochází při kombinování vysoce koncentrovaných ve vodě rozpustných hnojiv s obsahem vápenných solí (například dusičnan vápenatý) s těmi, která obsahují fosfáty či sulfáty. To je jedním z důvodů, proč výrobci těchto hnojiv často rozdělují své receptury do dvou nebo tří složek. Obecně vzato se nejsnadněji tomuto problému vyhneme, když nebudeme kombinovat hnojiva z různých výživových programů a od různých značek.3304_621f0864

Třísložková hnojiva Terra Aquatica TriPart patří k jedněm z nejvyhledávanějších mezi profesionálními pěstiteli, včetně prestižních vědeckých pracovišť nebo agentury NASA. Nesmírnou výhodou této řady je, že všechny živiny potřebné po celý životní cyklus rostlin najdete jen ve třech láhvích. Receptura TriPart obsahuje všechny primární i sekundární živiny, mikroprvky a zaručuje spolehlivé výsledky při pěstování specializovaných plodin, u kterých je důležitá chuť, aroma a produkce esenciálních olejů a účinných látek. Navíc výrobce nabízí variantou pro tvrdou a měkkou vodu.

Řada indoor pěstitelů preferuje předem připravená tekutá hnojiva před těmi práškovými, protože se snadno odměřují a příprava živného roztoku je jednoduchá. Nicméně tekuté hnojivové směsi bývají mnohem dražší než suché varianty. Roli v tom hrají různé faktory, včetně nákladů na přepravu i skladování. V konečném důsledku to pak znamená, že se suchými ve vodě rozpustnými hnojivy připravíte stejné množství živného roztoku za podstatně nižší cenu, než je tomu u tekutých.

Výhody suchých ve vodě rozpustných hnojiv

  • snižují náklady na přípravu živného roztoku
  • snadno se skladují
  • delší trvanlivost

Pevná hnojiva s postupným uvolňováním

Pevná hnojiva mohou mít formu pelet, granulí, tablet nebo prášku a na rozdíl od těch ve vodě rozpustných je nelze využívat při hydroponii či přípravě živného roztoku, ale používají se pouze při pěstování v půdě nebo zahradnických substrátech. Tato hnojiva se buďto přimíchávají přímo do půdy (při přesazování rostlin nebo u předhnojených pěstebních zeminových směsí) nebo je lze aplikovat na povrch substrátu.

Plagron Royalmix je předhnojený zahradnický substrát, který obsahuje hnojiva na zhruba 6 týdnů života rostlin. Silně předhnojené substráty jsou vhodné pouze pro starší rostliny s vyvinutým kořenovým systémem. Pro mladé řízky či sazenice může být takový substrát příliš „horký“ a mohlo by dojít ke spálení rostlin hnojivy.4281-4_product-biotabs-04

Hlavní výhodou pevných hnojiv je možnost postupného uvolňování živin do půdy. V případě živného roztoku jsou totiž živinové prvky rostlinám dostupné okamžitě po zalití a pouze po krátkou dobu. Oproti tomu některá pevná hnojiva s pomalým působením mohou rostlinám dodávat živiny týdny i měsíce.

Základem výživového programu a řady organických hnojiv BioTabs jsou tablety s pomalým uvolňováním, které dodávají rostlinám živiny i další prospěšné látky. Základní tablety pak doplňujeme podle potřeby tekutými i suchými výživovými doplňky včetně organických PK boosterů nebo kompostových čajů.

Pevná hnojiva s pomalým uvolňováním dovolí zahradníkovi pokrýt většinu živinových potřeb rostlin již při výsadbě a šetří čas i peníze. Díky tomu dovolují pěstovat rostliny ekologicky a udržitelnějším způsobem. Na druhou stranu při indoor pěstování druhů rostlin náročných na živiny pod výkonným umělým osvětlením je často lepší kombinovat pevná i tekutá hnojiva. V některých fázích růstu mohou totiž rostliny potřebovat rychlý přísun živin.

Hnojiva holandského výrobce Guanokalong jsou založena na používání úrodných substrátů a organických půdních doplňků v tekuté i pevné formě. Tento výživový program je skvělý pro pokročilé pěstitele indoor i outdoor, a to včetně pěstovaní metodou „living soil“. O Guanokalong se můžete více dozvědět v našem článku.

Výhody pevných hnojiv s pomalým uvolňováním

  • postupné a dlouhodobé uvolňování živin
  • snadné pěstování bez potřeby připravování živného roztoku
  • možnost plně organického pěstování
  • snadné skladování a trvanlivost