Nedostatek dusíku (N)

Nedostatek dusíku se projevuje pomalým růstem rostlin a následně jejich žloutnutím do bledé žluté. Tyto symptomy mohou být naneštěstí zapříčiněny i celou řadou dalších negativních vlivů (například stojatou vodou, půdními chorobami či háďátky, atp.).

Jak tedy rozpoznat, kdy se skutečně jedná o nedostatek (deficienci) dusíku?

  • Nejdříve se začínají starší listy zbarvovat do žluto-zelena – směrem od vrchu dolů
  • Postupem času žloutnutí doputuje až ke spodní části listu a začne se šířit i do žilnatiny
  • Následně se růst zastaví a zasažené listy opadají
  • Fialový / načervenalý stonek

Nedostatek dusíku lze rozpoznat díky žlutým (nažloutlým) listům rostliny: Pokud je absorpce tohoto prvku kořeny omezena, tak se z listů se vytrácí chlorofyl (důležitý pro fotosyntézu). To se děje nejprve ve starších listech, na spodní části rostliny. Rostlina z těchto listů extrahuje dusík a transportuje jej do mladých listů a dalších míst, kde je potřebný k dalšímu růstu rostliny. Nakonec růst rostliny zastavuje a listy opadávají. U některých rostlin (např. u zelí) listy mění barvu do fialova místo do žluta. Kvůli nedostatku dusíku jsou rostliny, i jejich plody (ovoce), značně menší. Rostlina s nedostatkem dusíku je mnohem náchylnější vůči poškození onemocněními a hmyzem. Tyto příznaky mohou být bohužel zapříčiněny také množstvím dalších negativních vlivů (například stojatou vodou, chorobami půdy a taktéž hlísticemi (nematody).

Příčina nedostatku

Nedostatek dusíku může mít několik příčin:

- Nadbytek draslíku, zinku a manganu v půdě či substrátu.
- Přílišné množství chloridů v půdě
- Půda či substrát obsahují příliš málo dusíku
- Příliš vysoká úroveň pH v rámci kořenového prostředí (okolí kořenů)
- Dysfunkce kořenového systému zapříčiněná poškozením, nemocemi či nízkými teplotami půdy
- Dusík je snadno rozpustný a tudíž se z půdy snadno vymývá – čímž může být zapříčiněn jeho nedostatek

Jak lze předejít nedostatku dusíku?

Obyčejně se nedostatek dusíku neprojeví ihned a na projevy je třeba si počkat. Během intenzivního stresu nebo růstu je rostlina k nedostatkům náchylnější. Rozhodně stojí za námahu se ujistit, že používáte správná hnojiva. Lepší hnojiva totiž obsahují více než dostatečné množství dusíku a tudíž jsou schopná zajistit správnou výživu rostliny po celou dobu jejího růstu.

Užitím základních živin, které obsahují všechny základní složky NPK (Dusík N, Fosfor P a Draslík K) snížíte pravděpodobnost výskytu nedostatku dusíku. Mějte vždy na paměti, že abiotické faktory (jako jsou: teplota, intenzita světla, kyselost, vlhkost a síla větru) mohou mít na nedostatky prvků také značný vliv.

Jak se vypořádat s nedostatkem prvku?

Pokud si na rostlinách povšimnete zažloutlých listů, situaci lze řešit aplikací hnojiva s vysokým obsahem dusíku. Živiny lze aplikovat i mimokořenově (přímo na list) užitím listových hnojiv.

Jakou funkci zastává dusík v rostlině?

Dusík je pro rostlinu zcela nezbytný. Rostlina potřebuje dusík pro tvorbu chlorofylu, který je zcela nepostradatelný u procesu fotosyntézy. Dusík tvoří část aminokyselin, z nichž jsou následně formovány proteiny, které jsou nezbytné pro průběh všech procesů v rostlinách. Obecně tedy lze říci, že dusík podporuje růst rostlin, zajišťuje vyšší kvalitu listů a plodů rostlin a dále přispívá k většímu objemu úrody.