Vypěstuje si doma klíčky nebo microgreens a zažeňte jarní únavu

První jarní paprsky již pomalu probouzejí přírodu ze zimního spánku a je nejlepší čas dopřát rozespalému tělu pořádnou dávku vitamínů, antioxidantů a minerálů v podobě šťavnatých microgreens a klíčků, které si sami vypěstujete. Že nevíte jak? Nezoufejte, s naším návodem na domácí klíčky a microgreens to hravě zvládnete.

I když tomu jejich nenápadný vzhled na první pohled nenasvědčuje, mladá zelenina, luštěniny nebo obiloviny v podobě klíčků či microgreens jsou vynikajícím zdrojem živin, vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek. Některé druhy mají až 40krát vyšší živinovou hodnotu než plně vyvinuté rostliny a vědecká studie (Wojdyło,Nowicka) potvrdila, že:

  • klíčky mají účinnou antioxidační kapacitu, protože jsou bohaté na polyfenoly a kyselinu L-askorbovou
  • microgreens se vyznačují vysokým obsahem karotenoidů, chlorofylu a organických kyselin, a to bez jakýchkoliv cukrů
  • některé klíčky (brokolice, ředkvička, čočka) a microgreens (ředkvička, amarant, čočka) lze zařadit do každodenní stravy jako superpotraviny a funkční potraviny

Microgreens nebo klíčky, jaký je mezi nimi rozdíl?

Pojmy klíčky a microgreens se často zaměňují, ale jde o dvě různé kategorie rostlin. Při pěstování klíčků semínka pouze namáčíme ve vodě a sklízíme je ještě před tím, než se na nich objeví první lístky. Celý proces trvá obvykle zhruba týden a nebudete potřebovat pěstební substrát ani umělé osvětlení.

Microgreens rostou oproti klíčkům o něco déle, obvykle 7 až 21 dní po vyklíčení semen, což je dostatečně dlouhá doba, aby se na nich objevily první malé lístky. Na rozdíl od klíčků vyžadují microgreens k růstu zdroj světla i substrát, kam rostlinky uchytí své kořeny.  Zatímco klíčky můžete sníst celé včetně puknutého semínka, u microgreens jíme pouze nadzemní část, tedy stonky a mladé listy.

Jaké vybavení potřebuji na pěstování klíčků a microgreens?

Hlavními rozdíly mezi pěstování klíčků a microgreens je nutnost použití pěstebního substrátu a potřeba světla. Přestože se postup při pěstování klíčků a microgreens v lecčems liší, některé vybavení můžete použít pro oba účely, a také semena na pěstování i klíčků a microgreens jsou stejná.

NÁŠ TIP: Chcete si vypěstovat klíčky i microgreens zároveň, ale máte málo prostoru nebo nechcete investovat do nákupu dvou sad vybavení? Vyzkoušejte klíčící misku Mungo, ve které můžete pěstovat až tři druhy klíčků a microgreens najednou, a to bez použití pěstebního média.

Jak na klíčky

Nejjednodušší metodou na pěstování klíčků je rozprostřít propláchnutá semena ve mělké nádobě a pravidelně je prolévat vodou, dokud nevyklíčí.

  1. Semena nejprve zalijte studenou vodou a odstraňte všechny nečistoty, které vyplavou na povrch. Semena namáčejte 8-12 hodin (přes noc) nebo dokud slupky nezměknou.
  2. Všechnu vodu vylijte a nechte semena okapat na podmisce s drenáží.
  3. Semena rovnoměrně rozprostřete, vložte děrované plato na podmisku a semena nechte klíčit v lednici.
  4. Každý den semena propláchněte čistou studenou vodou a nechte znovu okapat, dokud nevyklíčí.

Pěstební vybavení na pěstování klíčků

Jak na microgreens

Při pěstování microgreens semena nenamáčíme, ale vyséváme rovnou do zvlhčeného pěstebního média. Tím mohou být rohože z minerální vlny nebo jiných materiálů či zahradnický pěstební substrát, který neobsahuje přidané živiny (například substrát pro výsev a množení, light-mix, kokosový substrát).

Microgreens také potřebují zdroj světla, můžete je pěstovat za oknem nebo využít pěstební LED světla na microgreens. Pokud zvolíte umělé osvětlení, je výhodnější pěstovat microgreens v growboxu, kde budou mít dokonalé podmínky pro růst a vy tak lépe využijete investovanou elektřinu.

  1. Vyplňte podmisku pěstebním médiem. Pokud používáte zeminu nebo podobný substrát, naplňte nádobu až po okraj a mírně udusejte.
  2. Zvlhčete substrát postřikovačem.
  3. Semena vysévejte velmi blízku u sebe, abyste se dočkali co nejbohatší úrody.
  4. Postavte pěstební nádobu na okno nebo pod pěstební LED svítidlo.
  5. Udržujte substrát vlhký, dokud nebude čas sklízet.

Pěstební vybavení na pěstování microgreens

Jak vybrat semena na pěstování klíčků a microgreens

Jako klíčky nebo microgreens se dá pěstovat řada jedlých druhů obilovin (ječmen, pšenice, kukuřice, oves, rýže) nebo luštěniny (čočka, hrách, cizrna, fazole). Pro pěstování klíčků a microgreens používejte pouze semena, která nebyla ošetřena pesticidy nebo jinými chemickými látkami.

Všechny klíčky a microgreens mají však společné to, že jsou nabité živinami a chutí, která vás svojí intenzitou rozhodně příjemně překvapí. Rozhodně se nebojte experimentovat a druhy rostlin střídat. Vyzkoušet můžete i různé směsi semen pro pěstování microgreens nebo naše praktické sady na pěstování microgreens pro začátečníky. Pro začátek přikládáme seznam našich nejoblíbenějších klíčků a microgreens.