Představujeme Unleash Oganics: Revoluční mikrobiální kořenový inokulant

Výrazným trendem v zemědělství je snaha o výrazné omezení používání syntetických a chemických hnojiv a pesticidů, které mají prokazatelně negativní dopad na životní prostředí. Pro mnoho pěstitelů je však po přechodu na udržitelnější techniky pěstování značnou výzvou udržet výnosy na stejné úrovni. Představujeme vám produkt, který posune vaše pěstování na novou úroveň.

Co je Unleash?

Unleash je přípravek obsahující patentovanou směs rhizobakterií podporujících růst rostlin (PGPR), který slouží k inokulaci kořenové zóny (rhizosféry) prospěšnými mikroorganismy. Rhizobakterie zvyšují dostupnost živin rostlinám, což má za následek rychlejší růst a vyšší odolnost proti abiotickým stresům.

Většinu přípravků pro podporu mikrobiálního života v rhizosféře lze využívat pouze při pěstování v půdě nebo zeminových substrátech, protože mikroby v nich obsažené nejsou schopny přežít v živném roztoku nebo hydroponických substrátech. Unleash je však revoluční v tom, že při pravidelném používání je kromě půdy a zeminových substrátů účinný také při hydroponickém pěstování v bezpůdních nebo inertních pěstebních médiích.

Jak Unleash funguje?

Abychom správně porozuměli mechanismu, díky kterém mikrobi obsažení v Unleash podporují růst rostlin a jejich příjem živin, musíme se seznámit s pojmem rhizosféra. Jako rhizosféru označujeme půdu, která je v bezprostřední blízkosti kořenů rostlin. Rhizosféra se od okolní půdy liší tím, že obsahuje mnohonásobně vyšší množství mikroorganismů, bakterií, archeabakterií a mykorhizních hub, které navazují symbiotické vztahy s rostlinami a pomáhají jim obstarávat si z půdy výživu.  Mikroorganismy jsou ke kořenům přitahovány exsudáty, které rostliny do okolní půdy vypouštějí.

Rhizosféra je komplexní prostředí plné složitých vztahů mezi rostlinami a mikroorganismy, které je snadné vyvést z rovnováhy. K tomu může docházet například při používání vysokého množství hnojiv nebo pesticidů či fungicidů. V případě pěstování v hydroponii, inertních nebo bezpůdních substrátech je množství mikroorganismů v oblasti kořenové zóny minimální nebo nulové. Kořenový inokulant Unleash obnoví populace prospěšných mikroorganismů v rhizosféře ve všech výše zmíněných případech a vy se dočkáte vyššího výnosu.

Hlavní výhody Unleash

  • Podpora dostupnosti živin

Kořenový inokulant Unleash působí jako biostimulant, který zpřístupňuje živiny kořenům rostlin. Mikrobi obsažení v přípravku Unleash působí přímo v rhizosféře, čímž usnadňují příjem živin kořeny a umožňují rostlinám soustředit veškerou svoji energii na růst.

  • Zabraňuje spálení rostlin živinami

Zejména při vysoce intenzivních pěstitelských technikách je popálení kořenů častým problémem Mikrobi obsažení v přípravku Unleash zpracovávají dusík, fosfor a mikroživiny z hnojiv a oddělují je od navázaných solí, které způsobují sežehnutí kořenů. Navíc přidání kořenového inokulantu do výživy pomáhá chemické přeměně dusíku a dalších živin do forem lépe dostupných rostlinám, což má za následek vyšší příjem živin rostlinami.

  • Pomáhá předcházet transplantačnímu šoku

Rostliny navazují vztahy s mikroby v rhizosféře již od samého počátku svého růstu a tato symbióza je narušena pokaždé, když je přesadíte. Nějakou dobu pak trvá, než rostliny opět mohou z nového substrátu účinně získávat živiny. Použitím kořenového inokulantu před přesazením pomůžete urychlit tento proces a snížíte časovou ztrátu způsobenou transplantačním šokem.

  • Funguje s různými hnojivy, kompostovým čajem i dalšími aditivy a doplňky výživy

Výhodou kořenového inokulantu Unleash je, že je snadné ho začlenit do vašeho programu výživy, aniž byste ho museli nějak upravovat. Přípravek neobsahuje živiny ani látky, které by nebylo možné kombinovat s běžně používanými aditivy a doplňky výživy. Naopak, můžete očekávat, že se jejich účinek na růst rostlin díky inokulaci kořenového systému mikroorganismy ještě zvýší.

  • Univerzální použití v půdě, bezpůdních substrátech i s hydroponickými pěstebními médii

Kořenový inokulant Unleash byl testován a je prokázáno, že funguje v kombinaci s širokým spektrem pěstebních systému, bez ohledu na pěstební substrát nebo použitá hnojiva.

mceclip0-3Jak používat Unleash

Pokyny pro aplikaci v konvenčním zemědělství

  1. Unleash aplikujte v dávce 1 litr na akr, kterou rozdělíte na dvě aplikační dávky po 500 ml
  2. Přípravek nejprve dobře protřepejte a poté smíchejte 500 ml Unleash s 35 nechlorované litry vody
  3. Nechte roztok před aplikaci 30 minut až 4 hodiny odstát. Roztok lze aplikovat až 3 dny od namíchání.
  4. Po třech týdnech od prvních ošetření proveďte druhou aplikaci.
  5. Půdu zalévejte roztokem postupně, aby byl přípravek rovnoměrně rozprostřen.
  6. Po aplikaci pokračujte v zalévání vodou po dobu 2-6 hodin, aby se bakterie dostaly do kořenové zóny.

Poznámka: Kořenový inokulant Unleash se prodává jako koncentrát a pro aktivaci je nutné jej smíchat v čisté nekovové nádobě s nechlorovanou vodou. Použití většího množství přípravku Unleash, než je doporučeno, rostliny nepoškodí.

Pokyny pro aplikaci v hydroponických systémech

Kořenový inokulant Unleash používejte pouze s nechlorovanou vodou. Přípravek je vhodný pro použití se všemi bezpůdními substráty, indoor i outdoor.

  1. Pro standardní aplikaci použijte 1 ml přípravku na 4 litry vody.
  2. Před aplikaci nechte roztok 30 minut až 4 hodiny odpočívat.
  3. Aplikujte Unleash pravidelně jednou za 2 týdny po celý životní cyklus rostlin.

Pro dosažení dokonalých výsledků aplikujte Unleash tímto způsobem:

  • Inokulace půdy/klony: 2 ml na 4 litry vody.
  • Přesazené rostliny: 2 ml na 4 litry vody.
  • Vegetativní: 1 ml na 4 litry vody.
  • Kvetení: 2 ml na 4 litry vody.