Jak vybrat zahradnický substrát

 

V našem kompletním průvodci výběrem vhodného zahradnického substrátu představíme nejdůležitější informace o složení zahradnických substrátu, jejich správném využití a doporučíme nejlepší značky a směsi pro pěstování rostlin indoor i outdoor, v květináčích i na záhonech nebo pod umělým osvětlením.a_BB_ALLLIGHTKOMPLETMIXY

Zahradnické substráty jsou pěstební média, která jsou určena pro pěstování rostlin tradičním způsobem v půdě. Jejich hlavní využití je při pěstování rostlin v květináčích indoor i outdoor nebo jako zemina na záhony nebo do skleníků.

Čtěte také: Průvodce pěstebními substráty

 

 

Co obsahují zahradnické substráty?

Výrobci zahradnických substrátů upravují jejich složení tak, aby výsledné směsi měly různé vlastnosti, co se týče zadržování vody, obsahu živin nebo kyselosti půdy. 

Základní složkou každého zahradnického substrátu jsou organické materiály rostlinného nebo živočišného původu. Nejčastěji jde o rašelinu, kokosová vlákna, kompostované dřevo a kůru stromů, kompost, žížalí humus a další látky, které slouží jako zdroj organických živin pro rostliny.

Další přísadou jsou anorganické přírodní materiály, které zajištují provzdušnění substrátu, zlepšují odvodnění a udržují vlhkost. Patří mezi ně perlit, vermikulit, keramzit, písek a další.

Řada zahradnických substrátů je obohacena o hnojiva, ať už minerální s postupným uvolňováním nebo organické doplňky půdy, jako netopýří guáno, kostní nebo krevní moučku, vojtěšku nebo výtažky z řas.

Další přísady, například vápno a látky pro vyrovnaní pH, prospěšné mikroorganismy (trichoderma, mykorizní houby) nebo příměsi dále upravují specifické vlastnosti substrátu.

Jak vybrat zahradnický substrát?a_P_substráty

Výběr zahradnického substrátu závisí především na stáří rostlin a vaší metodě pěstování. Obecně vzato pro sazenice a mladé rostliny indoor i outdoor jsou nejvhodnější nepředhnojené nebo slabě předhnojené směsi. Zahradnické mixy s větším obsahem hnojiv využijete jako médium pro rostliny náročné na živiny, indoor pěstování nebo jako půdu na záhony či do skleníků. Pro některé pěstitele může být důležitý i čistě přírodní původ všech složek směsi, například pro účely organického pěstování nebo při bio zemědělství.

 

Nepředhnojené zahradnické substráty jsou tvořeny pouze čistou směsí organických a anorganických materiálů bez přidaných hnojiv. Jsou vhodné jako startovací médium pro klíčení, řízkování, sazenice nebo mladé rostliny určené k pozdějšímu přesazení. Při pěstování v nepředhnojených zahradnických substrátech je nutné dodávat rostlinám živiny ve formě hnojiv, ať už organických, či minerálních.

Mírně předhnojené zahradnické substráty někdy označované jako „light-mix“ obsahují jen minimální množství živin ve formě minerálních nebo organických hnojiv. Jsou vhodné buďto jako půda pro mladé rostliny určené k pozdějšímu přesazení, zakořeněné řízky nebo pro pěstitele, kteří chtějí rostlinám dodávat živiny podle svého uvážení a jejich potřeb. Mírně předhnojené směsi je možné kombinovat s většinou běžně dostupných hnojiv a výživových programů.

Předhnojené zahradnické substráty jsou vyvážené směsi se středním množstvím živin, které rostlinám vystačí na několik prvních týdnů až měsíců života v závislosti na druhu, velikosti květináče i způsobu pěstování. Jsou vhodné jako základní substrát pro pěstování v květináčích indoor i outdoor, nicméně v pozdějších fázích života je potřeba rostlinám dodat živiny ve formě minerálních či organických hnojiv.

Silně předhnojené substráty obsahují vysokou dávku živin v minerální nebo organické formě a nejsou vhodné pro sazenice, řízky nebo mladé rostliny, protože vysoký obsah živin v půdě u nich může způsobovat „spálení“ listů a kořenů. Silně předhnojené mixy jsou vhodné pro rostliny náročné na živiny, jako zemina do záhonů nebo skleníků a jako médium při indoor pěstování pod vysoce intenzivním umělým osvětlením.

Substráty určené pro organické pěstování obsahují pouze materiály přírodního původu a často bývají certifikovány pro pěstování rostlin v BIO kvalitě bez použitía_BB_orgqaniccertified s okrajem minerálních hnojiv a chemických pesticidů. Tyto substráty mohou být předhnojené i nepředhnojené a jsou vhodné pro kultivaci rostlin v květináčích indoor i outdoor nebo jako půda pro záhony nebo do skleníků.

Vegan substráty jsou podobně jako substráty pro organické pěstování složeny pouze z přírodních materiálů s tím, že jde pouze o látky rostlinného původu. Tyto směsi jsou vhodné pro pěstování v květináčích indoor i outdoor nebo jako půda pro záhony nebo do skleníků.

 Substráty pro výsev a klíčení obsahují minimální množství živin a mají jemnější strukturu, aby zadržely více vlhkosti a využijete je při klíčení a řízkování rostlin.

Speciální substráty jsou navrženy tak, aby odpovídaly speciálním požadavkům některých druhů rostlin. Najdeme mezi nimi například substráty pro citrusy, orchideje, substráty pro střešní zahrady nebo bylinky.

 

 

Odpovědi na nejčastější otázky o zahradnických substrátech

Je možné zahradnické substráty používat několik pěstebních cyklů po sobě?

Použitý pěstební substrát je možné omladit a použít znovu, nicméně při nesprávném postupu hrozí zvýšené riziko výskytu nemocí, škůdců nebo plísní. Při indoor pěstování je zvykem pěstební substrát po každém cyklu vyměnit za nový.  Při outdoorovém pěstování v květináčích nebo na záhonech je možné půdu před výsadbou omladit přidáním kompostu, žížalího humusu nebo silně předhnojeného zahradnického půdního mixu.

Potřebuji při pěstování v zahradnických substrátech speciální hnojiva?

Zahradnické substráty mohou, ale nemusí, obsahovat určité množství hnojiv, které rostlinám slouží jako živiny. Zejména při pěstování v květináčích rostliny živiny z půdy rychle vyčerpají a po nějakém čase je nutné je doplnit. K tomu slouží různé druhy hnojiv od minerálních s rychlým působením až po plně organická. Výběr toho správného výživového programu závisí pak na druhu rostliny a vašem stylu pěstování.

Jak často zalévat rostliny pěstované v zahradnických substrátech?

Frekvence a množství zálivky dodávané rostlinám závisí na mnoha faktorech, nicméně obecně platí, že u rostlin pěstovaných na záhonech je čas substrát zalít, pokud je půda proschlá do hloubky jednoho palce. U rostlin v květináčích můžeme množství vody v pěstebním médiu odhadnout potěžkáním pěstební nádoby.

Čtěte také: Suchá nebo tekutá hnojiva, která jsou lepší pro indoor pěstování?