Osvětlení pro rostliny - čím a jak přisvětlovat?

Poslední roky začíná být stále populárnější pěstování rostlin indoor, neboli ve vnitřním prostředí - v místnosti, pěstebním stanu nebo třeba miniskleníku. Kromě vhodné pěstební nádoby, substrátu a živin je dalším důležitým faktorem růstu a celkové vitality rostliny právě světlo. Pokud máte zálibu v pěstování, ale váš byt či dům zrovna nepřekypuje okny nebo dostatkem parapetů, může být přisvětlování rostlin tím správným krokem.

smart_pot_light
Na trhu je nepřeberné množství typů osvětlení rostlin, které lze při pěstování použít. LED osvětlení, však nabízí nejlepší poměr ceny a výkonu. Hlavním rozdílem oproti klasickým výbojkám, které při indoor pěstování lze také použít, je to, že LED světla mají nižší spotřebu energie. Mezi další výhody patří dlouhá životnost, která je výrobci udávána mezi 30 000 - 100 000 hodinami podle konkrétního produktu, což je násobně více v porovnání s běžnými výbojkami. Dále je to nízké množství vyzařovaného tepla, takže není nutné řešit jeho odvod přídavnými větráky nebo ventilací a vysoká účinnost přeměny vstupní energie na viditelné světlo.

Zdroj světla Světelná účinnost
klasická žárovka 12 lm/W
výbojka sodíková 104 lm/W
výbojka halogenidová

115 lm/W

Led žárovka 100 - 130 lm/W


Pokud chcete rostlinám plnohodnotně nahradit denní světlo, je potřeba jim poskytnout světelný zdroj s odpovídajícím spektrem pro růstovou nebo květovou fázi. Ideální jsou proto LED svítidla s plným spektrem, která poskytují celou škálu barev. To umožňuje rostlinám zajistit fotosyntézu a s tím i všechny fyziologické procesy nutné k jejich životuviparspectra

Jak rostliny přisvětlovat?
Doba přisvětlování se bude lišit v závislosti na tom, zda se jedná o stínomilnou nebo světlomilnou rostlinu. Zatímco prvně jmenovaným bude stačit 2-4 hodiny ve večerních hodinách pro prodloužení dne, světlomilné rostliny umístěné daleko od okna budou vyžadovat intenzivnější dosvěcování během celého dne. Pro usnadnění řízení těchto cyklů se využívá časový spínač, kterým můžete ovládat spouštění světla dle svých preferencí.

Umělé světlo umisťujeme co nejblíže rostlinám, jelikož jeho účinnost se vzdáleností velmi klesá. Ideální umístění je 20-40 centimetrů od rostliny, maximálně však do jednoho metru. Pro přisvětlování menších pokojových rostlin můžete využít LED žárovky s běžným závitem E27, které lze umístit do jakékoliv domácí lampičky. Umělé světlo jde také výborně využít při předpěstovávání sazeniček, domácím rychlení bylinek nebo pěstování klíčků.

Další rady a vše potřebné pro péči o vaše okrasné i užitkové rostliny najdete na higarden.cz.