Jak na pěstování okrasných chilli papriček

Okrasné chilli papričky se zářivě barevnými plody jsou nádherným doplňkem zahrad i interiérů, ale jejich pěstování může být pro začátečníky nemalou výzvou. Proto jsme pro vás připravili návod na pěstování okrasných paprik, ve kterém se dozvíte vše o klíčení, sadbě i péči o tyto nádherné rostliny.

Okrasné papriky patří do stejného rodu jako ostatní druhy chilli, ale jde o kultivary, které byly vyšlechtěny pro zakrslý růst a barevné plody. Protože hlavním cílem šlechtitelů nebyla pálivost, chuť nebo aroma, ale vzhled, mají často hořké a nepříliš ostré plody. Dalším důležitým rysem okrasných paprik je, že plody rostlou zpravidla na vrcholcích rostlin, a ne mezi listy, jako je tomu u většiny jedlých druhů. Mezi oblíbené ornamentální odrůdy chilli patří:

  • Chilli paprička CANCUN je okrasná odrůda se zářivě červenými, oranžovými až tmavě fialovými kulatými plody a malými listy. Rostliny jsou keříkovité s převislými větvemi a dorůstají maximální výšky 50 centimetrů. Odrůda CANCUN je vhodná pro pěstování na záhonech, ve sklenících i květináčích.

 

  • Chilli paprička AZTECO okrasné chilli s podlouhlými plody ve tvaru trojúhelníku, které jsou zpočátku zelené a během dozrávání se vybarví do jasně červené až vínově černé barvy. Odrůda okrasných paprik vhodná pro pěstování v pěstebních nádobách, sklenících i záhonech nebo indoor. Přestože jde o ornamentální odrůdu, AZTECO má plody, které dosahují pálivosti až 450 000 SHU.

Kdy a jak vysazovat okrasné papriky

Jednou z nejčastějších chyb začínajících pěstitelů okrasných paprik je příliš brzká výsadba. Sazeničky v zahradnictvích často prodávají mnohem dříve, než je správné počasí pro jejich vysazení ven. S přesunem sazenic na venkovní stanoviště začněte nejdříve po odeznění posledních mrazů. Důležité je také, aby noční teplota vzduchu neklesala pod 15 °C.

Semena okrasných druhů paprik potřebují ke klíčení teplotu alespoň 21 °C a pokud je chcete vysévat přímo na záhon nebo do skleníku, počkejte až se půda dostatečně prohřeje. To může v našich zeměpisných šířkách trvat poměrně dlouho, a proto mnozí pěstitelé okrasných paprik raději předpěstovávají sazenice ze semínek uvnitř. Jak na to, se dozvíte na našem blogu.

Čtěte také: Chilli papričky: Jak na klíčení a předpěstování

Sazenice okrasných paprik se třemi až čtyřmi pravými listy vysazujte do půdy ve vzdálenosti 12-24 centimetrů od sebe do důlků hlubokých přibližně 5 centimetrů. Rostlinky okrasného chilli bývají malé a rozvětvené a zpravidla nevyžadují oporu.

Výběr místa pro výsadbu chilli

Okrasné papriky potřebují denně alespoň 6-8 hodin slunečního světla, takže hledejte v zahradě slunné místo. Výhodou ornamentálních druhů chilli je, že rostliny jsou poměrně nízké a v záhonech nestíní ostatním rostlinám. Rostlinky také můžete pěstovat ve středně velkých textilních nebo plastových květináčích.

Ujistěte se, že půda pro pěstování chilli má dostatečnou drenáž a dobře zadržuje vodu. Okrasné papričky jsou poměrně citlivé na sucho a pěstební substrát by nikdy neměl zcela proschnout. Pokud se vám zdá, že půda na vámi vybraném stanovišti není zcela vhodná, můžete ji oživit pomocí kompostu, žížalího humusu nebo kvalitního zahradnického substrátu.

Jak pečovat o okrasné papriky

  • Světlo

Okrasným paprikám se daří nejlépe na plném slunci, které jim dodá energii k tvorbě květů a plodů. Pokud se rozhodnete rostliny pěstovat indoor a chcete se dočkat bohaté úrody chilli papriček, je vhodné přisvítit rostlinám umělým osvětlením pro indoor kultivaci rostlin.

  • Půda

Okrasné papriky nejlépe porostou mírně kyselé půdě (pH 6,0 až 6,8) bohaté na živiny. Pokud pěstujete venku, nezapomeňte půdu na záhonech na jaře obohatit kompostem, vermikompostem nebo kvalitním zahradnickým substrátem. Při pěstování chilli v květináčích používejte středně až silně předhnojený odlehčený substrát s perlitem.

Čtěte také: Jak vybrat zahradnický substrát

 

  • Zalévání

Okrasné papriky nesnášejí sucho, ale pozor na přemokření substrátu. Zalévejte vždy, když je povrch půdy proschlý, avšak v kořenové zóně je stále dostatek vláhy. Rostliny pěstované v květináčích kontrolujte častěji, protože půda v nich prosychá rychleji.

  • Teplota a vlhkost

Papriky mají rády horké počasí, proto se jim nejlépe daří na plném slunci a při teplotách nad 24 °C rostou rychleji. Pozor na výsadbu sazenic do studené půdy, což může způsobit, že rostlinky zůstanou zakrnělé po celé vegetační období.

  • Hnojivo a výživa

Okrasné papriky jsou něco méně náročné na výživu než druhy určené ke konzumaci, avšak potřebují stálý přísun živin. V období vegetativního růstu před nástupem květu potřebují rostliny větší množství dusíku pro rychlý vývoj listů a kořenového systému. V období kvetení okrasné papriky potřebují více fosforu a draslíku, které podporují kvetení.  Hnojiva pro růst jsou obvykle označována jako „grow“, hnojiva pro květovou fázi jako „flower“. Jednoduchým řešením jsou pak speciální hnojiva pro pěstování chilli.

  • Opylení

Stejně jako ostatní druhy paprik i ty okrasné mají dokonalé květy, což znamená, že každá rostlina je vybavena samčími i samičími pohlavními orgány a mohou se rozmnožovat bez opylujícího hmyzu.

Chcete se pustit do pěstování chilli papriček, ale schází vám vybavení? Na našem e-shopu najdete vše potřebné pro pěstování chilli indoor i outdoor.