Klíčení indoor od A do Z

Ať už se rozhodnete pro indoor klíčení bylinek, zeleniny, microgreens či ornamentálních nebo léčivých druhů rostlin, váš úspěch bude záviset na podmínkách prostředí, které semínkům poskytnete. Neoddiskutovatelnou výhodou indoor pěstování je, že máte absolutní kontrolu. Jak toho využít a klíčit se stoprocentnía_a_a_chilli_predpest_sokrajem úspěšností vás naučíme v následujících řádcích.

Na rozdíl od vysévání semen venku přímo do půdy, kde o úspěchu rozhoduje příroda, při indooru jste pánem počasí vy. Díky pěstebním stanům (případně propagátorům) můžete klíčící semena udržovat v optimálních podmínkách. Za indoor klíčení považujeme:

  • klíčení v plastovém skleníčku za oknem (vhodné pro méně náročné druhy)
  • klíčení v plastovém skleníčku v pěstebním stanu pod umělým osvětlením (vhodné pro většinu druhů)
  • klíčení přímo v pěstebním stanu nebo propagátoru pod umělým osvětlením a bez použití plastového skleníku (vhodné pro většinu druhů s nutností použití zvlhčovače pro udržení vlhkosti)

NÁŠ TIP: Chcete se pustit do indoor klíčení, předpěstování nebo pěstování microgreens a tápete při výběru vybavení? Podívejte se naše kompletní sety pro indoor předpěstování a propagaci rostlin.

Faktory ovlivňující klíčení

  • Teplota je jedním z nejdůležitějších faktorů prostředí ovlivňujících klíčení semen. Většina semen rostlin určených pro indoor pěstování má konkrétní teplotní rozsah, při kterém vyklíčí a tyto hodnoty se liší druh od druhu, drtivá většina z nich však nejlépe klíčí při teplotách v rozmezí 15-30 °C (přesnější informace najdete na obalu osiva).
  • Voda je pro semena dalším nepostradatelným zdrojem, bez kterého nemohou vyklíčit. Jakmile se semena dostanou do vlhkého prostředí, nabobtnají, vnější slupka změkne a pukne, aby uvolnila místo pro klíček. Voda je také důležitá pro aktivaci enzymů uvnitř semene a uvolnění uložených živin, ze kterých rostliny čerpají živiny v prvních dnech, kdy ještě nejsou schopny fotosyntézy.
  • Světlo je důležitý enviromentální faktor, jehož důležitost se liší druh od druhu. Některá semena totiž potřebují ke klíčení světlo, jiná naopak naprostou tmu. Nicméně všechna semena potřebují světlo ihned, jakmile vyklíčí.

Jak na indoor klíčení: Podrobný návod

1) Vyberte pěstební médiumEPkostka2

Výběr správného média pro klíčení semen závisí především na vaší technice pěstování. Obecně vzato pěstební média z organických materiálů (zemina, rašelina, kokos) jsou vhodnější při kultivaci rostlin tradičním způsobem, tedy v půdě či kokosovém substrátu. Při hydroponii či pěstování v inertních substrátech (rockwool, perlit, vermikulit, keramzit) je lepší klíčit v sterilních médiích nebo ve vodě.

  • Zeminové výsevní substráty jsou vhodné při pěstování v půdních mixech nebo kokosových substrátech.
  • Kokosové substráty v sobě spojují výhody organických půdních směsí a hydroponických substrátů. Hodí se pro klíčení semen rostlin pěstovaných v půdě, kokosu i hydroponii.
  • Sadbovací kostky a Jiffy vyrobené z rašeliny, kokosu a dalších organických materiálů jsou uzpůsobeny tak, aby se pohodlně vešly do sadbovačů a šetří tak práci i prostor. Využijete je při pěstování v půdě, kokosu i hydroponii.
  • Sadbovací kostky u minerální vlny (rockwool) různých velikostí i tvarů jsou nejvhodnější při kultivaci rostlin v hydroponii a inertních substrátech, lze je ale také využít při klíčení semen pro pěstování v půdních mixech.
  • Perlit a vermikulit jsou sterilní média vyrobená z expandované horniny, která se používají jako přísada do půdy, ale jsou také vhodné pro klíčení semen, především při hydroponickém pěstování.

 2) Zvlhčete pěstební substrát

Při klíčení v půdních směsích a kokosu je nutné nejprve substrát dostatečně zvlhčit. Vlhkost půdy nebo kokosového substrátu snadno otestujete tak, že malé množství pevně zmáčknete v dlani. Pokud vám mezi prsty vyteče jen několik kapek vody, je vlhkost tak akorát.

Sadbovací kostky z kokosu (Jiffy), perlit, vermikulit a kostičky z minerální vlny stačí před použitím namočit do vody. Pokud vám záleží, aby proces klíčení probíhal v maximálně sterilním prostředí, můžete namísto vody použít slabý (0,5 %) roztok peroxidu vodíku. Předejde tak padání klíčků a hnilobě stonků, které způsobují parazitické houby.

Můžete využít také kompostové čaje obsahující beneficiální mikroorganismy, které ochrání rostliny před nebezpečnými plísněmi a zároveň urychlí vstřebávání živin a podpoří vitalitu rostlin. Pro inokulaci stačí semena před zasazením do substrátu namočit do připraveného kompostového čaje. Pozor, ošetření média roztokem peroxidu vodíku a namáčení semen do kompostového čaje nelze kombinovat, protože chemikálie spolehlivě usmrtí prospěšné mikroorganismy.

NÁŠ TIP: Jako alternativu k peroxidu vodíku můžete použít přípravek Purolyt.

3) Naplňte pěstební nádobu substrátema_BB_KOKOSabstract

Při klíčení semen v půdě nebo kokosovém substrátu použijte malé květináče. Pokud si chcete usnadnit práci při přesazování, můžete zvolit květináče z rozložitelných materiálů, Nejprve naplňte nádobu do tvou třetin a mírně s ní poklepejte dnem o stůl, aby se substrát usadil. Nakonec navršte substrát až po okraj nádoby a mírně udusejte rukou.

Sadbovací kostky z kokosu a kostičky z minerální vlny je nejlepší vyskládat do sadbovacího plata. Opět můžete zvolit praktická sadbovací plata z rozložitelných materiálů. Pokud je postavíte na podmisku nebo do propagátoru „na volno“, rostlinky se budou po vyklíčení převrhávat a může dojít k polámání stonků.

4) Zasaďte semena do pěstebního média

Nyní se můžete pustit do výsadby. Různé druhy rostlin mají odlišné nároky na klíčení. Některá semena mohou vyžadovat před klíčením období chladu (stratifikace) nebo delší namáčení. Pokud není uvedeno jinak, semena zasaďte do hloubky odpovídající dvoj až trojnásobku jejich délky.

Pokud pěstujete více druhů nebo kultivarů najednou, je dobrý nápad při vysazovaní semena dobře označit.  Praktické jsou pro tyto účely popisovací štítky z tvrdého plastu.

5) Udržujte správnou vlhkost a teplotu

Jakmile zasadíte semena do vlhkého substrátu, začíná proces klíčení. Nyní je důležité udržet v pěstebním prostoru správnou teplotu, vlhkost a intenzitu osvětlení. Tyto faktory jsou pro každý druh odlišné, ale obecně lze říct, že většina druhů pěstovaných indoor potřebuje ke klíčení teploty v rozmezí 15-30 °C a vysokou vzdušnou vlhkost.

NÁŠ TIP: Výhřevné podložky jsou skvělým pomocníkem při pěstování druhů, které pro vyklíčení potřebují vysoké teploty.

Nejjednodušší je udržet správné mikroklima v malém plastovém pařníku, do kterého klíčící semínka schováte. Ten pak můžete postavit do pěstebního boxu nebo na parapetu okna či jiném vhodném místě. Případně můžete zvýšit vlhkost v celém pěstebním prostoru zvlhčovačem, což je vhodné především při klíčení velkého množství semen najednou (například při pěstování microgreens)

Každý den kontrolujte vlhkost substrátu a pokud se vám zdá příliš proschlý, zvlhčete ho čistou vodou z rozprašovače. Není dobrý nápad zalévat klíčící semena přímo, mohlo by dojít k jejich vyplavení na povrch. Semena by měla vyklíčit podle specifik druhu s tím, že novější osivo klíčí rychleji než staré nebo špatně skladované, které nemusí vyklíčit vůbec.

6) Dodejte rostlinám světloLBAR1

Rostliny potřebují k životu světlo, což platí i pro klíčící i čerstvě vyklíčená semínka. Mnozí pěstitelé klíčí semena v plastovém propagátoru za oknem, což je dobré řešení u méně náročných druhů nebo rostlin určených pro venkovní výsadbu. Nicméně pro účely indoor pěstování je lepší začít rovnou pod umělým osvětlením. Zaručíte tak, že rostliny dostanou dostatek světla od prvních dnů, urychlíte jejich růst a předejdete vytahování stonků.

Pěstební světla pro klíčení a osvětlení sazenic mají nižší výkon a vyzařují světlené spektrum vhodné pro růstovou fázi. Volba správného tvaru a velikosti závisí především na množství rostlin, které se chystáte pěstovat.

Výška zavěšení pěstebních svítidel pro klíčení a mladé sazenice se odvíjí od intenzity vyzařovaného světla. Orientační hodnoty pro zavěšení pěstebních světel pro klíčení a sazenice podle výkonu jsou:

  • pro světla určená pro klíčení a sazenice do výkonu 120 W - 10-40 centimetrů nad vrcholky rostlin
  • pro LED pěstební světla o výkonu 120 W až 1000 W – 60-90 centimetrů nad vrcholky rostlin

Fotoperioda (počet hodin nepřerušovaného osvitu během 24 hodin) závisí na pěstovaném druhu, ale pro většinu rostlin se pohybuje mezi 12-16 hodinami denně. Rozsvěcení a zhasínání světel je nejjednodušší ovládat pomocí nastavitelných spínacích hodin.

7) Připravte sazenice na růstovou fázi

Fáze klíčení končí, jakmile se nad povrchem substrátu objeví první dva malé děložní lístky. Pokud jste klíčili v květináčích, vaše čerstvě rostlinky by měly mít dostatek prostoru pro kořeny na prvních několik dnů až týdnů (podle druhu) a není potřeba je okamžitě přesazovat. V případě, že jste klíčili v Jiffech nebo sadbovacích kostkách, je nutné rostlinky přesadit do několika dnů od vyklíčení.

Klíčení indoor může být někdy výzva, ale my věříme, že s našimi radami jste na tento úkol připraveni. Nezapomeňte, že žádný učený z nebe nespadl a pokud narazíte na problém s výběrem techniky nebo budete potřebovat jinak poradit, neváhejte se na nás obrátit.