Chilli papričky: Jak na klíčení a předpěstování

Na světě najdeme stovky různých odrůd chilli papriček lišících se pálivostí, tvarem, barvou i velikostí. Co ale mají všechny druhy chilli společné je, že jde o rostliny náročné na teplo s poměrně dlouhým pěstebním cyklem. Pokud je tedy chceme pěstovat v našich podmínkách venku, je důležité začít včas a předpěstovat je uvnitř. Poradíme vám, jak na to!

Mnoho z nás si chilli papričky oblíbilo kvůli jejich pálivosti. Tu měříme na takzvané Scovilleově stupnici pojmenované po americkém chemikovi Wilburu L. Scovilleovi. Zatímco jemně pálivé Jalapeño mají něco mezi 2500-8000 SHU, nedávno vyšlechtěný rekordman „Pepper X“ dosahuje závratných 3 180 000 SHU, což je dost, aby jejíchili-pepper-1783761_1920 snězení vyvolalo u některých jedinců anafylaktický šok. Za štiplavý pocit může chemická látka zvaná kapsaicin, která stimuluje nervová zakončení v ústech a podle některých může mít léčivé účinky. Obsah kapsaicinu závisí především na kultivaru (vyšlechtěné odrůdě), ale také na stáří rostliny či pěstebních podmínkách.

Jak vybrat správnou odrůdu chilli pro pěstování

Chilli lze pěstovat mnoha způsoby, venku v květináči nebo na záhonu, ve skleníku nebo také indoor pod umělým osvětlením či hydroponicky. Právě zvolená technika pěstování nejvíce ovlivňuje výběr té správné odrůdy chilli pro vaši zahrádku. Různé variety chilli se od sebe totiž liší nejen chutí, vzhledem a pálivostí, ale také délkou pěstebního cyklu. Některé druhy (často ty nejpálivější) kvetou a dozrávají tak dlouho, že by u nás při pěstování venku neměly šanci dozrát. Odrůdy s dlouhou dobou květu je proto lepší pěstovat indoor pod umělým osvětlením. Pro příklad uvádíme několik oblíbených druhů chilli s přihlédnutím k době kvetení a vhodné metodě pěstování.

  • Jalapeño je odrůda chilli původem z Mexika, která vám sice nevyrazí dech svojí pálivostí, ale snadno se pěstuje a skvěle ji využijete v kuchyni jako přísadu do omáček, salátů, nachos nebo ji lze nakládat do sladkokyselého nálevu či udit (chipotle). Rostliny dorůstají výšky 1 metru a daří se jim skvěle na přímém slunci i ve skleníku. Jalapeño má poměrně krátkou dobu kvetení a zrání (80-125 dnů) a hodí se pro venkovní pěstování.

 

  • Bhut Jolokia známá také jako Ghost Pepper či Naga Jolokia patří k jedněm z nejpálivějších papriček na světe. Pálivost, která může po snězení přetrvávat i hodiny, je doprovázená výraznou chutí meruněk a jablek. Papričky při dozrávání mění barvu z jasně zelené na tmavě červenou, ale některé druhy mohou mít bílé, oranžově nebo čokoládově zbarvené plody. Bhut Jolokia je na pěstování o něco náročnější a při klíčení vyžaduje stálou teplotu okolo 24-28 °C. Rostliny dorůstají výšky 1,2 metru a mají delší čas zrání. Odrůda vhodná pro pěstování venku, ve skleníku i indoor.

 

  • Trinidad Moruga Scorpion je super ostrý druh papriček původem z Trinidadu. Vyskytuje se ve dvou kultivarech, z nichž jeden má jasně červené a druhý žluté plody. Obě variety mají typický tvar se špičkou připomínající žihadlo škorpiona a velmi tenkou slupku, pod kterou se skrývá obrovská nálož kapsaicinu dosahující až 2 milionů SHU. Tento kultivar chilli je vhodný spíše pro zkušené pěstitele. Klíčení semen může být náročné a pravděpodobně se neobejdete bez výhřevné podložky. Trpělivost budete potřebovat při dozrávání, které může trvat i více než 160 dnů. Trinidad Scorpion se hodí pouze pro indoor pěstování pod umělým osvětlením.

NÁŠ TIP: Chcete se pustit do pěstování chilli, ale schází vám vybavení? Připravili jsme pro vás zvýhodněné sety na předpěstování chilli, kde najdete vše, co potřebujte do začátku, včetně semen výběrových odrůd a speciálního hnojiva pro chilli papričky.

 

Jak na klíčení chilli papriček

Vhodný čas pro klíčení semínek chilli pro venkovní pěstování nastává od ledna do března. Čím dříve začnete, tím lépe. Vaše rostlinky získají náskok, než začne venku pořádně svítit slunko. Než se pustíte do práce, ujistěte se, že máte připravené všechno potřebné vybavení.Propagátor

Klíčení chilli papriček provádějte vždy uvnitř, potřebují dostatek tepla. Klíčící semena můžete postavit na parapet okna, kde na ně svítí sluníčko, nebo použijte výhřevnou podložku, která jim zajistí stálou teplotu. To je důležité především u náročnějších exotických odrůd.

  • Naplňte misku nebo nádobu na klíčení po okraj výsevním substrátem.
  • Zvlhčete substrát pomocí postřikovače.
  • Na povrch substrátu nasypte několik semínek a přikryjte je vrstvou substrátu nebo vermikulitu. Pokud používáte jiffy nebo sadbovací kostky, vložte semínka do připraveného otvoru.
  • Umístěte nádobu na klíčení do plastového skleníčku (propagátoru) a postavte na teplém místě s dostatkem světla.
  • Udržujte stálou teplotu. Pro odrůdy chinense 24-32 °C, u variet annum 10-24 °C.
  • Semínka by měla vyklíčit během 3-10 dnů podle odrůdy a stáří semen.
  • Po celou dobu udržujte substrát vlhký, avšak ne přemokřený.

NÁŠ TIP: Chcete pěstovat chilli indoor jako opravdový profesionál? Prohlédněte si naše kompletní pěstební sety pro indoor pěstování.3695-6_growth-technology-chilli-focus--objem-5l

Jak na výsadbu a předpěstování chilli papriček

Naklíčená semínka můžete přesadit, jakmile povyrostou a vyraší na nich první dva malé lístky. Pro účely předpěstování je lepší naklíčené rostliny vysadit nejprve do malého květináče a teprve až sazeničky povyrostou, přesadit je na záhon nebo do větší pěstební nádoby. Pomůžete tak tvorbě bohatého kořenového systému.

Rostlinky během předpěstování pravidelně zalévejte, ale dejte pozor, abyste substrát nepřemokřili a kořeny nestály ve vodě. Od druhého týdne můžete rostliny začít hnojit slabým hnojivem na růst nebo hnojivem určeným pro chilli papričky.

Sazenice předpěstuje buďto na parapetu okna, kde svítí dostatek slunce nebo pod umělým osvětlením v growboxu. Ať už zvolíte jakoukoliv metodu, ujistěte se, že rostliny mají alespoň 12 hodin světla. Nedostatek nebo příliš malá intenzita světla zpomalí vývoj rostlin. Za správných podmínek by do měsíce měly sazenice chilli povyrůst natolik, aby je bylo možné přesadit do většího květináče a přesunout ven nebo pod silnější pěstební světlo.

Zaujala vás představa vlastní zahrádky plné chilli a chcete se o jeho pěstování dozvědět více, přečtěte si náš článek o pěstování chilli.