Průvodce pěstebními substráty

Pěstební substráty jsou zásadní pro úspěšné pěstování rostlin, ať už v domácím prostředí nebo v profesionálním zemědělství. Od tradičních zeminových směsí až po moderní kokosové substráty či minerální vlnu – každý typ pěstebního média má své specifické vlastnosti a využití. Prozkoumejte s námi výhody a nevýhody jednotlivých pěstebních substrátů a najděte ten nejvhodnější pro vaše rostliny.

Za pěstební substrát označujeme materiál nebo směs určené pro kultivaci rostlin, který slouží jako médium zadržující vodu, vzduch a živiny vstřebávané kořeny rostlin. Pěstební substrát se může skládat z organických materiálů, jako je zemina, kokosová vlákna, hliněné pelety (keramzit) nebo z inertních materiálů, jako je perlit, vermikulit nebo minerální vlna (rockwool).

Kokosové substrátya_BB_KOKOSabstract

Kokosové pěstební substráty jsou vyrobeny z najemno nadrcených kokosových vláken a slupek kokosových ořechů. Přidanou hodnotou tohoto pěstebního média je, že v sobě spojuje výhody bezpůdních a zeminových substrátů, díky čemuž nabízí všestranné využití. Kokosové pěstební substráty využijete při pěstování v květináčích s ručním zaléváním i závlahovými systémy, venku na záhonech i ve sklenících.

Zvolíte-li jako pěstební médium kokos, neobejdete se bez ve vodě rozpustných hnojiv pro přípravu hydroponického živného roztoku. Čistý kokosový substrát totiž neobsahuje sám o sobě žádné živiny a rostlinám slouží pouze k uchycení kořenů, kterým musíte dodat vodu a výživu. Kokosové substráty výborně zadržují vodu a zároveň chrání rostliny před přelitím, takže jde o pěstební médium vhodné i pro začátečníky. Jediné, na co si musíte dát pozor, je nenechat koksový substrát zcela vyschnout, protože ztratí schopnost zadržovat vodu.

Výhody: neutrální pH, podporuje růst prospěšných bakterií a hub, výborné retenční schopnosti, univerzální využití

Nevýhody: nulový obsah živin, nekvalitní směsi mohou obsahovat vysoký obsah solí, některé kokosové substráty je nutné před použitím napufrovat

Rockwoola_a_a_chilli_kostky

Rockwool je minerální vlna vyrobená z roztavené čedičové horniny, která je následně tvarována do kostek nebo rohoží. Výsledkem je inertní médium, které výborně zadržuje vodu i vzduch a skvěle se hodí pro hydroponické pěstování, klíčení semen a řízkování. Standartní rockwool je vyroben tak, že 18 % objemu je vyhrazeno pro vzduch, a to i při plném zalití. Zároveň minerální vlna vysychá rovnoměrně, takže kořeny rostlin mají neustále přístup k vodě.

Stejně jako u ostatních bezpůdních substrátů i minerální vlna je prostá živin a je nutné rostliny vyživovat za pomocí hydroponických hnojiv. Rockwool má sám o sobě vysoké pH, a proto je nutné kostky nebo rohože před použitím nejprve namočit do kyselého roztoku s pH 5,5. Nejprve upravte pH odstáté vody na požadovanou hodnotu pomocí kyseliny pro snížení pH a následně médium důkladně propláchněte. Od této chvíle by nemělo pH živného roztoku překročit hodnotu 6,1, aby byla vyrovnána zásaditost minerální vlny.

Výhody: inertní a sterilní substrát, vysoká schopnost zadržovat vodu i vzduch, opakovaně použitelný

Nevýhody: při neopatrném zacházení dráždí kůži a oči, nutná úprava pH, neobsahuje uhlík pro mikrobiální život

Keramzitkulickyyy

Keramzit, známý také jako LECA, je porézní materiál, který vzniká zahřátím hlíny na vysokou teplotu. Připomíná malé lehké oblázky, které lze používat jako příměs do půdy v různých typech hydroponických systémů (run-to-waste, DWC, NFT, ebb and flow, kapková závlaha) nebo jako médium pro uchycení rostlin při aeroponickém pěstování.

Použijete-li keramzit jako samostatné pěstební médium, musíte rostlinám všechny živiny dodat v zálivce ve formě ve vodě rozpustných hnojiv. Navíc je nutné, stejně u rockwoolu, nejprve pěstební substrát propláchnout a pečlivě monitorovat pH živného roztoku po celý pěstební cyklus.

Výhody: nerozkládá se, pH neutrální, zadržuje vodu i živiny, dobré provzdušnění kořenové zóny

Nevýhody: nutné před použitím propláchnout, rychle vysychá, obtížné skladování

Perlit a vermikulita_a_a_a_a_GL_perlite

Perlit a vermikulit vznikají zahřátím horniny na vysokou teplotu. Výsledkem je v případě perlitu jasně bílá drť z lehkého kamene. Vermikulit má o něco jemnější strukturu a okrovou barvu.  Perlit i vermikulit se využívají jako přísada do zahradnických a kokosových substrátů, pří klíčení a řízkování nebo jako médium při hydroponickém pěstování s využitím závlahových systémů.

Perlit i vermikulit jsou inertní substráty, u kterých je nutné veškerou výživu dodávat rostlinám ve formě hydroponického živného roztoku. Vermikulit se od perlitu liší v tom, že má vyšší schopnost zadržovat vodu a živiny a časem se rozkládá, což může mírně zvyšovat pH v okolí kořenové zóny. Perlit je odolnější a nepodléhá rozkladu a neovlivňuje pH kořenové zóny, ale na druhé straně má minimální schopnost zadržovat vodu a živiny.

Výhody: sterilní, téměř nebo zcela neutrální pH, dobrý přístup vzduchu ke kořenům

Nevýhody: neobnovitelný zdroj, dráždivý prach, drobné částečky mohou zanášet závlahové systémy

Zeminové zahradnické substrátyzemina

Zeminové zahradnické substráty jsou tradičním pěstebním médiem, které může mít mnoho podob. Výsevní substráty pro klíčení semen nebo řízkování, odlehčené substráty pro první týdny života rostlin, středně hnojené i silně předhnojené substráty nebo půdní směsi vhodné pro organické pěstování. Zahradnické substráty využijete při pěstování v květináčích s ručním zaléváním i závlahovými systémy, venku na záhonech i ve sklenících.

Hlavní výhodou zeminy jako pěstebního média je přirozený obsah živin, které půda nabízí, případně může výrobce do směsi přidat hnojiva, která slouží rostlinám jako výživa v prvních týdnech po vysazení. Při pěstování v zeminových substrátech můžete používat hnojiva pro pěstování v půdě, včetně minerálních solí ve formě živného roztoku, prášku nebo například pelet s postupným uvolňováním. Zároveň máte možnost pěstovat zcela bez chemie s pomocí čistě organických hnojiv. Díky vysoké pufrační schopnosti se zeminové směsi dokáží vyrovnat s kolísáním pH lépe než jiné substráty, a jsou proto vhodnou volbou pro začínající pěstitele.

Přehled pěstebních substrátů

 

Zemina a půdní mixy

Kokosové substráty

Minerální vlna (rockwool)

Keramzit

Perlit

Vermikulit

Retence (zadržování) vody

nízká až vysoká (dle směsi)

vysoká

vysoká

nízká

nízká

střední

Poréznost (retence vzduchu)

střední až nízká (dle směsi)

střední až vysoká

střední až vysoká

vysoká

vysoká

vysoká

Obsah živin

nízký až vysoký (dle směsi)

nulový až velmi nízký

nulový

nulový

nulový

nulový

Využití

indoor, outdoor, závlahové systémy, minerální i organická hnojiva

indoor, outdoor, závlahové systémy, minerální i organická hnojiva

hydroponie, klíčení, řízkování

hydroponie klíčení, řízkování, jako příměs do půdy

hydroponie, klíčení, řízkování. jako příměs do půdy

hydroponie, klíčení, řízkování, jako příměs do půdy