Střihače

Když přichází čas na sklizeň, efektivnost a preciznost jsou klíčové faktory. Trim nebo jinak také zastřihování je proces odebírání listů a zachování co možná nejčistšího květu. Tradiční ruční nůžky mohou být spolehlivým nástrojem, ale pokud hledáte rychlejší a efektivnější způsob, jak stříhat květy, mohou se vám velmi hodit střihače nebo nůžky. V tomto článku se podíváme na různé druhy střihačů a na to, pro koho jsou vhodné, a také porovnáme úsporu času při použití nůžek a střihačů.

Příklad úspory času: Trimmery na květnaté byliny mohou stříhat rychleji než jakýkoliv jiný nástroj, což výrazně snižuje dobu potřebnou pro zpracování velké sklizně. Je důležité si uvědomit, že výběr trimmeru závisí na vašich potřebách a rozsahu sklizně. Ruční nůžky jsou vhodné pro malé pěstitele a amatéry, zatímco elektrické trimovací stroje a manuální trimmery na květnaté byliny jsou vhodné pro větší a komerční pěstitele. Použití správného střihače může výrazně zvýšit vaši produktivitu a úsporu času při sklizni květnatých bylin. Manuální a elektrické střihače šetří čas v rámci hodin, obvykle se doba trimování zkrátí 2-4x oproti ručnímu střihu nůžkama.

Ruční nůžky:

Ruční nůžky jsou tradičním nástrojem pro stříhání květnatých bylin. Zaručí vám možnost přesného střihu a minimálních ztrát. Jsou vhodné pro menší sklizně a pěstitele, kteří preferují detailní kontrolu. Ruční nůžky jsou také cenově dostupné a nevyžadují elektřinu.
Příklad pro tuto skupinu: PF Nůžky zahradnické, velké zahnuté
Více v kategorii Nůžky

Manuální stříhací stroje:
Manuální stříhací stroje jsou střední cestou mezi ručními nůžkami a elektrickými stroji. Jsou snadno přenosné a poskytují rychlejší stříhání než ruční nůžky. Tyto stroje jsou vhodné pro pěstitele, kteří potřebují stříhat středně velké sklizně.
Příklad pro tuto skupinu: Střihač VF Trimmer 50cm (19")
Více v kategorii Manuální střihače

Elektrické stříhací stroje:
Elektrické stříhací stroje jsou skvělou volbou pro stříhání větších sklizní. Jsou rychlejší než ruční nůžky a vyžadují méně fyzické námahy. Tyto stroje jsou ideální pro komerční pěstitele a lidi, kteří potřebují zpracovat velké množství květnatých bylin.
Příklad pro tuto skupinu: VF Table Trimmer, 3 rychlosti
Více v kategorii Střihače elektrické

Průmyslové střihače:
Jedná se o poloautomatické i automatické stroje navržené přímo pro stříhání květnatých rostlin v obrovském množství. Jsou nejrychlejší a nejefektivnější volbou pro velké pěstitele a průmyslové provozy. Trimmery umožňují automatizované stříhání až 16kg za hodinu. 
Příklad pro tuto skupinu: Sunflower Automatic Trimmer L - Light
Více v kategorii Střihače elektrické / Sunflower a Master Trimmer

Příprava květů na trimování je důležitý krok, který zajišťuje efektivní a čisté stříhání.

Následující kroky vám pomohou připravit květy na trimování:

Sklizeň v optimálním čase: Sklízejte květy v optimálním zralém stádiu, které závisí na konkrétním druhu a jeho účelu (např. léčebné květnaté byliny se sklízí v jiném stádiu než byliny pro textilní výrobu). Vyvarujte se sklizni příliš brzy nebo příliš pozdě, aby byly rostliny v optimálním stavu. 

Zvolte vhodné pracovní prostředí: Trimování by mělo probíhat v čistém, dobře osvětleném a dobře větraném prostředí. To zajišťuje, že práce bude pohodlná a hygienická, čímž snížíte riziko vzniku plísně.

Vyřízněte velké listy a stonky: Před trimováním odstraňte velké listy a hrubé stonky. To usnadní přístup ke květům a minimalizuje riziko poškození květů střihačem. V průmyslovém měřítku se vám o to postarají stroje.

Připravte si pracovní nástroje: Ujistěte se, že máte všechny potřebné nástroje a materiály připraveny, včetně trimu, rukavic, brýlí a kontejneru na sběr odstraněných listů a květů.

Očistěte rostliny: Pokud máte rostliny venku a jsou znečištěné, opláchněte je čistou vodou a nechte oschnout. 

Začněte s opatrným trimováním: Začněte trimování opatrně a postupujte pomalu. Dbejte na to, abyste odstranili nadbytečné listy, ale vyhněte se poškození nebo ztrátě cenných trichomů.

Sušení: Po ostříhání umístěte květy na sušící sítě. V prostorech kontrolujte teplotu a vlhkost, tak, abyste docílili 21°C a 55% vlhkosti. Délka sušení je závislá na vašich podmínkách, může trvat 4-12 dní, ale i déle. Vhodný čas na přesunutí do nádob přichází v momentu, kdy stonek praskne, ale nezlomí se úplně. Urychlovat sušení nedoporučujeme, přijdete tak o vůni a chuť.

Skladujte sklizeň správně: Po trimování uložte květy do vhodných kontejnerů nebo uzavíratelných nádob, aby se uchovala čerstvost a aroma. Nádoby jednou denně na 20-30 minut otevřete k uvolnění vnitřní vlhkosti.

Opatrnost s odřezky: Odřezky (odstraněné listy a květy) mohou být využity k výrobě oleje, tinktur nebo jiných produktů. Buďte opatrní, abyste je neztratili a využili je efektivně. Nástroje a přístroje na zpracování najdete v kategorii Lisování / Extrakce.

Příprava květů na trimování vyžaduje pečlivost a pozornost k detailům. Dodržování těchto kroků vám pomůže zajistit čisté a efektivní trimování a zachovat kvalitu sklizně na nejvyšší úrovni.

 

Máte-li jakékoliv otázky anebo potřebujete poradit s výběrem, naši odborníci jsou vám k dispozici na mailové adrese info@higarden.cz

Dále doporučujeme tyto produkty: 

Co si přečíst dál?