Jak používat pěstební rohože?

Protože pěstební rohož coby inertní médium výborně využijete v truhlíku i v případě kapkové závlahy v rámci hydroponického systému, zaměřme se nyní krátce na TOP pěstební rohože na trhu a jejich použití v praxi. 

plagroncoocslab

Cocos Slab (Plagron)

Tyto rohože pro kultivaci rostlin se vyrábějí z kokosových vláken (kromě Cocos Slab například také UGro Slab - lisovaná rohož). Před níže uvedenými rohožemi minerálního původu vynikají především 100% přírodním složením a splňují ty nejpřísnější normy kvality (RHP).

Při použití metrové pěstební rohože Cocos Slab od Plagronu postupujte následovně:

  1. Před použitím dobře protřepejte, ale neproplachujte. Substrát je připraven k okamžitému použití.
  2. Zkontrolujte jen, zda jsou drenážní otvory ve spodní části desky Cocos dostatečně velké.
  3. Umístěte rostliny do desky Cocos.
  4. pH vody upravte na hodnotu 5,5.
  5. Výhodou této pěstební rohože od značky Plagron je skutečnost, že sama o sobě zaručuje nízké hodnoty EC.
  6. S výživou rostlin pěstovaných v pěstebních rohožích vám poradí dávkovací tabulky přímo od výrobce. Pěstební rohože Cocos Slab představují skutečně perfektní médium pro účely hydroponie. Pokud se jej rozhodnete použít, doporučujeme kombinaci s dvousložkovou výživou od stejné značky, tzn. Plagron Cocos A+B a také s doplňky Power Roots, Pure Enzymes a Green Sensation.
  7. Samotný substrát žádná hnojiva neobsahuje, takže výše uvedenou výživu můžete dávkovat dle dávkovacích tabulek již od prvního dne. Substrát však obsahuje prospěšnou houbu Trichoderma, která má blahodárný vliv na zdravý rozvoj silného kořenového systému vašich rostlin, neboť jej dokáže obklopit a účinně chránit například před napadením plísní.
  8. Tyto pěstební rohože od Plagronu můžete používat i opakovaně. V tom tkví kromě čistě organického původu a složení také jejich hlavní výhoda v porovnání s pěstebními rohožemi Grodan (viz níže). Že už je na čase pěstební médium po několika měsících vyměnit poznáte podle naměřené hodnoty EC, je-li vyšší než 1.8, případně pH, je-li nižší než 5.4, anebo vyšší než 6.5. Vše pro měření hodnot pH a EC najdete ZDE.

Classic, Master a Expert (Grodan)

gromaster

  • Pěstební rohože Grodan mají minerální původ. Jsou tvořeny horizontálními vlákny z kvalitní čedičové vlny (rockwool), která lehce zvyšuje pH.
  • Jako příklad můžeme uvést nejprodávanější pěstební rohože Grodan Master s různou hustotou hydrofilních vláken. Oproti rohožím Classic či Expert jsme u rohože MASTER zaznamenali lepší hospodaření s vodou i hnojivy
  • Tyto pěstební rohože disponují vyváženým poměrem vody a vzduchu. Jsou pevné a zároveň vzdušné, zvyšují u rostlin míru absorpce kyslíku i vstřebávání hnojiv a udržují stabilní pH. Zajišťují také jednotný vývoj rostlin v desce. Dále umožňují plnou kontrolu nad hodnotami elektrické vodivosti roztoku. Díky tomu platí mezi growery za jedno z nejoblíbenějších pěstebních médií pro hydroponii.
  • Jednu pěstební rohož doporučujeme použít vždy pouze pro jeden pěstební cyklus!
  • Můžete je používat samostatně, ale také jako praktický podklad pro sadbovací kostky z rockwoolu.
  • Rockwool je před použitím zapotřebí namočit do vlažné vody o teplotě cca 25 °C, pokud možno již s upraveným pH v rozmezí 5,8 – 6.

COGR - lisovaná rohož (Canna)

cogr

Samostatnou kapitolou je v případě pěstebních rohoží Canna COGR - lisovaná rohož tvořená speciální směsí kokosových slupek, vláken a kokosového granulátu, která uspokojí i ty nejnáročnější vyznavače hydroponie.

  • Tento inertní substrát od prestižního výrobce je zkrátka jasnou zárukou maximálního provzdušnění i absorpce živin a vlhkosti!
  • Stejně jako rohože od Plagronu, můžete i Canna COGR použít opakovaně - klidně až třikrát za sebou, a navíc bez sebemenší ztráty kvality.
  • Důležité je slisované pláty nejprve zvlhčit, a sice speciálním COGR Buffering Agent. Poté je třeba hnojit hnojivem COGR Vega v průběhu vegetační fáze a v období květu přejít na hnojivo COGR Flores.
  • Z hlediska využitelnosti v praxi je možné část těchto pěstebních rohoží rozdrtit a rozdělit do libovolných květináčů. Nemusíte se tak při jejich nákupu omezovat pouze na truhlíky a hydroponické systémy.

Pokud se věnujete hydroponii a pěstební rohože jste dosud nevyzkoušeli, možná je právě teď čas to napravit. A máte-li jakékoliv otázky, rádi vám na ně odpovíme na známé adrese info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty: 

Co si přečíst dál?