Vše pro podzimní sklizeň

Máme tu podzim a s ním i čas sklizně a zpracování úrody. S našimi odborníky jsme si pro vás připravili výběr vychytávek, pomůcek a postupů, které by se vám v tomto období mohly hodit. Než nám rostliny dají najevo, že jsou zralé, je dobré mít připravené všechny potřebné nástroje ke zpracování a nádoby na skladování. Improvizovat se dá vždycky, ale nač podceňovat nejdůležitější fázi celého pěstebního cyklu a riskovat, že přijdeme o cennou sklizeň? 

Sklizeň Větší rostliny můžete rovnou rozdělovat na menší části, ale v každém případě lze rostlinu střihnout celou. Mohutnější stonky hravě zvládnou nůžky na větve. Na rozdělování rostliny už je vhodné vzít si ochranný oděv nebo alespoň rukavice. Zaprvé nedojde ke kontaminaci a zadruhé si ušetříte spoustu práce při čištění pokožky. Na čištění rukou, ale i pomůcek je výborný PoKling - mýdlo na odstranění pryskyřice


 

Zpracování rostlin

Rostliny máte už rozdělené na jednotlivé větve neboli odnože. Narážíme na první rozcestí sklizně a to ve způsobu sušení a zpracování, protože někdo rád suší celé rostliny a pak teprve upravuje květy k dokonalosti, ale další skupina pěstitelů raději zpracuje květy rovnou. My se budeme věnovat okamžitému zpracování po sklizni a poté teprve sušení. 
Potom co jsme oddělili listy od stonku následuje začištění květů v kterých se ještě několik listů ukrývá. Nadbytek listů udržuje déle vlhkost a odér chlorofylu, což nechceme. Nůžky s malými čepelemi dokonale poslouží ke stříhání drobných listů či k přesnému střihu květů. Pro ruční začišťování je pohodlnější nechat květy na stoncích a oddělit je až před umístěním do sušící sítě. 
Poloprofesionální a profesionální střihače se postarají o dokonalé zpracování bylin a květů bez použití nůžek. Tyto střihače vám dokážou ušetřit obrovské množství času. Do střihačů můžete vkládat celé květy i s menšími listy (doporučujeme nechat jen ty, které jsou do velikosti dlaně). 
 

nůžky_3

 

Sušení rostlin
Květy jsou bez listí a odděleny od stonků. Nyní rozložte květy do sítě tak, aby se vzájemně pokud možno nedotýkaly. Sušící sítě jsou skladné a praktické řešení pro rychlé sušení nejen bylin, ale také ovoce nebo hub. Nezaberou moc místa a díky dostatku vzduchu nehrozí vznik plísní. V nabídce máme sítě různých průměrů a velikostí. Všechny sítě se dají jednoduše zavěsit do prostoru nebo do stanu a díky jednotlivým patrům je zajištěno stabilní sušení. Některé sítě  navíc obsahují praktické klipsové zapínání, které umožňují snadné připnutí nebo odepnutí pater dle potřeby.
Ale zpět k procesu. Potom, co jsou květy umístěny do sušící sítě musíme zajistit optimální podmínky pro správné sušení. V našem případě to znamená prostor bez denního světla, které degraduje cenný materiál a snažíme se postupně dosáhnout vlhkosti 55%, přičemž teplotu se snažíme udržet okolo 21ºC. Malý kompaktní Teplo-vlhkoměr VF s externím čidlem vám pomůže s kontrolou. V prostoru by se měl průběžně měnit vzduch pomocí odtahového ventilátoru s pachovým filtrem (např. Prima Klima PK-Kombo 125-2S - 400 m3/h, ventilátor a filtr) a lze přidat i menší cirkulační ventilátor, ale umístěte ho tak, aby nemířil na byliny.
A jak poznat, že už je bylina připravena k přesunu do skladovacích nádob? Nejjednodušší trik je zkusit květy zlomit. Pokud stonek křupne, ale neodlomí se, pak je bylina připravena na přesun. Obvykle sušení trvá 5 až 12 dní, záleží na vašich podmínkách a velikosti vašich květů.
 

spices-2984418_1920

Skladování a dozrávání
Potom, co vaše bylinky začali křupat přišel ten správný čas na péči v dozrávání. Nádoby na skladování musí být čisté. Pro skladování bylinek doporučujeme uzavíratelné dózy, které pomocí podtlaku vytváří uvnitř vakuum. Díky němu bylinky neztrácí vlhkost a neuniká zápach. Podtlakové dózy TightVac jsou vyrobené ze zdravotně nezávadného potravinářského plastu a navíc se hodí i jako praktický doplněk do kuchyní pro skladování potravin (kávy, koření, sypaných čajů).
Sklenici nebo dózu naplňte maximálně na 75% svého obsahu. Vznikne tak prostor pro uvolnění tzv. vnitřní vlhkosti. Sklenice uzavřete a ukliďte na místo kde je tma a okolo 21ºC. Druhý den vám může připadat, že květy nabyli trochu vláhy. Je to způsobeno uvolněnou vnitřní vlhkostí, a co s ní? Každý den otevřete sklenice na 20 až 30 minut. Není na škodu ve sklenici občas květy proházet. Když to vydržíte alespoň měsíc, tak budete překvapeni, co za vůně a chutě vaše byliny skrývají. Kdo to vydrží čtvrt nebo i půl roku, tak je opravdový gurmán.
 

Uchování vlhkosti
Podpořit dozrávání nikdy nebylo jednodušší. Rozlučte se s přesušenou úrodou či plísní. Sáčky pro udržování vlhkosti v prostředí fungují tak, že pokud je okolní prostředí moc suché, zvlhčí ho na požadovanou hodnotu, a naopak když je prostředí moc vlhké, nasávají do sebe vodu, aby se docílilo požadované vlhkosti.

Poznejte dokonale vyváženou vlhkost a skvěle zachovanou vůni a chuť své sklizně díky sáčkům Integra Boost, které jsou bezpečné, bez soli a 100% netoxické. Vaše bylinky si nezaslouží nic jiného!

Veškeré produkty potřebné pro plnohodnotnou sklizeň naleznete ZDE.

integra_all

 

Máte-li jakékoliv otázky anebo potřebujete poradit s výběrem, naši odborníci jsou vám k dispozici na mailové adrese info@higarden.cz

Dále doporučujeme tyto produkty: 

Co si přečíst dál?