Jak zvýšit obsah terpenů v úrodě?

V dnešním článku se zaměříme na to, jak plně využít potenciál pěstování aromatických a léčivých druhů rostlin. Voňavých bylinek jako je třeba levandule, ale například také citrusových plodů. Dozvíte se totiž, jak to udělat, aby vaši úrodu jednou provždy charakterizovala mimořádně intenzivní vůně. A jak již název článku napovídá, především je třeba maximalizovat množství obsažených terpenů, zodpovědných nejen za příjemnou vůni, ale také příznivé účinky na naši fyzickou či psychickou pohodu.

a_a_a_a_a_COVERCANNBOOST

Jsou to právě terpeny, které coby specifické organické sloučeniny vtisknou jednotlivým rostlinám jejich nezaměnitelnou vůni. Je to jednoduché. Čím více terpenů, tím opojnější aroma můžeme očekávat. Krásné a zdravé kytky by měly každého pěstitele příjemně ohromit pořádnou přírodní vůní, a proto si nyní vysvětlíme vše podstatné, co souvisí s vysokým obsahem terpenů v každé sklizni.

Těchto těkavých substancí, vytvářejících se v trichomech na povrchu listů rostlin, existují v přírodě desítky tisíc druhů, přičemž každý terpen má své vlastní, jedinečné aroma. A protože příroda je mistrem alchymie, jakmile si pak přivoníme ke konkrétní rostlině, tak vůně, kterou ucítíme, představuje kombinaci terpenů, které jsou právě dominantní. Jak se můžete prostřednictvím následujících řádků přesvědčit, vůně není jediným důvodem, proč se snažit dosáhnout s každou úrodou maximálního možného obsahu terpenů. Uveďme si alespoň ty nejvýznamnější:

  • Limonen: na začátku článku jsme zmínili citrusové plody a je to právě limonen, který stojí za jejich svěží vůní. U této látky byly navíc prokázány také četné zdravotní benefity, ať už jde o protizánětlivé, antioxidační či antistresové vlastnosti.
  • Myrcen: citronová tráva, mango, tymián nebo třeba chmel. Všude tam převažuje myrcen, jehož malé množství se přidává i do piva.
  • Pinen: tento terpen s kořeněnou lesní vůni velmi dobře znají bylinkáři, kteří již odnepaměti využívají jeho příznivých účinků jako součást terapie při mírnění zánětů nebo problémech astatického typu. Pinen bývá hojně zastoupen například v jehličnanech, pomerančích, rozmarýnu, kopru nebo petrželi.
  • Beta - karyofylen: kořeněná a dřevitá vůně tohoto terpenu je asi nejvíce proslulá díky hřebíčku. Není náhodou, že v bylinkářství a přírodním léčitelství se hřebíčkem často řeší bolestivé stavy zubů. Beta-karyofylen totiž tlumí bolest, neboť se v organismu podílí na uvolnění analgetických endorfinů a zároveň potlačuje i psychickou složku vnímané bolesti. Kromě hřebíčku jej pak můžeme nalézt například také v černém pepři nebo bazalce.
  • Eukalyptol: pozoruhodné množství tohoto terpenu bychom kromě rostliny eukalyptu našli také v šalvěji lékařské, pelyňku černobýlu, bobkovém listu, anebo kardamomu.
  • Nerolidol: dřevitou a zemitou vůni tohoto terpenu lze nejsnáze přirovnat k čerstvé kůře stromů. Nerolidol se nachází v zázvoru, jasmínu, kajeputu střídavolistém, levanduli, citrónové trávě, eukalyptu, bazalce, černém a zeleném čaji, kardamomu, stévii, estragonu, aloisii citronové, tymiánu nebo badyánu. Zajímavostí je, že tento terpen, v jehož případě četné studie poukazují na možné protizánětlivé nebo třeba neuroprotektivní účinky, zastává ve volné přírodě i ochrannou roli proti pozření některými druhy býložravců.

a_a_a_a_a_TERPENYsokrajem

Poté, co jsme si představili jedny z nejznámějších a nejužitečnějších aromatických terpenů, můžeme přejít ke způsobům, které pěstitelům umožňují co nejvíce podpořit jejich obsah ve výsledné úrodě.

Faktory nejvíce ovlivňující obsah terpenů v úrodě

  • Pečlivý výběr odrůdy

Je třeba brát v potaz, že zastoupení a kompozici vzácných terpenů v úrodě do značné míry ovlivňují již genetické predispozice vybrané odrůdy. Genetika dané odrůdy či fenotypu totiž doslova určuje, který terpen bude ve složení dominovat stejně jako to, který terpen nebude zastoupen vůbec. Pokud tedy například při pěstování léčivých bylinek očekáváte určité vlastnosti související se zdravím, je důležité se o výběr genetiky ve vztahu k dominujícím terpenům předem zajímat a podle toho také pečlivě vybírat odrůdu, které následně věnujete náležitou péči při pěstování v growboxu, ve skleníku nebo na zahradě.

  • Optimální pěstební podmínky

Tento bod by vás neměl nikterak překvapit, neboť je nasnadě, že pokud svým rostlinám dopřejete stabilní a příznivé mikroklima, odvděčí se vám vysokou mírou produkce vzácných aromatických látek. Toho nejsnáze docílíte v pěstebním stanu a radost ze sklizně s vysokým obsahem terpenů budete mít hned několikrát do roka (viz např. samostatný článek: Vybíráme první stan se vším všudy).

Náš TIP: Objevte moderní growboxy Garden Highpro!

Dále je zapotřebí vyvarovat se v důsledku nevhodného pěstebního prostředí znehodnocení již vytvořených terpenů, což by byla věčná škoda, která by se razantně promítla na výsledné kvalitě a hodnotě vaší sklizně. Proto si nezapomeňte pohlídat především nedostatečnou vlhkost či příliš vysoké teploty. Nejkritičtějším obdobím je v tomto ohledu pozdní fáze kvetení. V tomto bodě už rostliny obvykle stačily většinu terpenů vyprodukovat. A protože se terpeny řadí mezi těkavé látky, musíte z pozice pěstitele udělat všechno proto, abyste dozrávající rostliny uchránili před vysokými teplotami, ať už při pěstování outdoor během horkých letních měsíců nebo v indooru, kde vašim rostlinám pomůže celoročně zajistit optimální podmínky pro vývoj také kvalitní pěstební vzduchotechnika.

  • Spektrum a intenzita světelného zdroje

Světlo má na produkci terpenů obrovský vliv. Ať už jde o pěstební lampy nebo slunce, rostliny k produkci terpenů potřebují hlavně skutečně využitelné světlo, ze kterého čerpají energii pro klíčové biochemické procesy.

Na druhou stranu je důležité zdůraznit, že kýžený obsah aromatických látek ani trochu nepodpoříte, pokud to s intenzitou světelných paprsků, dopadajících na povrch vašich rostlin, až moc přeženete. Vlivem přílišné intenzity osvětlení dochází k tzv. vybělení květů a s terpeny se můžete naopak téměř rozloučit.

Proto vám rádi poradíme s výběrem vhodné pěstební lampy do growboxu, anebo můžete využít vyladěné kompletní sety growboxů. Na toto téma jsme pro vás dále připravili také tyto samostatné články:

Zkušenosti profesionálních pěstitelů z celého světa zároveň jasně poukazují na skutečnost, že celkový obsah terpenů v rostlinách lze účinně zvýšit působením ultrafialového světelného spektra UV-A a UV-B. Toto spektrum ale u běžných pěstebních světel nenajdeme. Od toho jsou tady doplňkové zdroje osvětlení, stvořené přímo k tomuto účelu (viz samostatný článek: Jak využít UV záření v indooru?).

Někteří pěstitelé si lámali hlavu také nad tím, proč rostliny pěstované pod širým nebem, vystavené přirozeným slunečním paprskům, vykazují ve výsledku výrazně vyšší množství obsažených terpenů než ty, které byly vypěstovány ve skleníku či fóliovníku. Je to dáno tím, že slunce ultrafialové záření vyzařuje, ale fólie a polykarbonáty jej následně kvůli prodloužení životnosti materiálu odfiltrují ještě předtím, než dopadne na rostliny.

  • Načasování sklizně

Už jsme se zmínili o tom, že nejvíce terpenů najdeme v rostlinách v pozdějších fázích kvetení. Poměr terpenů se stejně jako jejich obsah v průběhu dozrávání rostlin mění, a tak je pro nejlepší možné výsledky klíčové také sklízet v tu správnou chvíli. I začátečníkům je jistě zřejmé, že nedostatečně zralé květy ještě z hlediska obsahu terpenů nestačily dosáhnout plného potenciálu. Terpeny obsažené v přezrálých květech či plodech zase postupně degradují. Než se tedy rozhodnete sklízet, máte-li možnost, poraďte se zejména v začátcích se zkušenějším growerem a uvidíte, že časem se s přibývajícími zkušenostmi naučíte ten dokonalý moment ke sklizni plné terpenů rozpoznat i sami.

  • Celkové zdraví rostlin

Pokud vaše rostliny napadnou škůdci nebo choroby, produkce terpenů začne rapidně klesat. Proto doporučujeme nepodceňovat prevenci. Připravili jsme pro vás také následující samostatné články:

a_a_a_a_a_CANANCURE

  • Správná výživa rostlin

Osvědčených hnojiv a stimulátorů, vyznačujících se schopností maximalizovat obsah aromatických a zdraví prospěšných látek v pěstovaných rostlinách, najdete v sortimentu našeho e-shopu celou řadu. K vyššímu obsahu vonných látek a cukrů ve výsledné sklizni přispívají například oblíbená organická hnojiva BIOCANNA, která obsahují na rozdíl od minerálních hnojiv široké spektrum nejrůznějších rostlinných substancí, vznikajících při organickém pěstování rostlin v důsledku aktivity prospěšných mikroorganismů v kořenové zóně. Kromě základních organických hnojiv Canna BIO Vega (100% organické hnojivo pro růst) a Canna BIO Flores (100% organické hnojivo pro květ) funguje na podobném principu například také aditivum CANNABOOST Accelerator, které výrazně stimuluje a urychluje rostlinný metabolismus. Kromě toho, že posiluje fotosyntetickou aktivitu rostlin, obsahuje ještě rostlinné regulátory, zaručující vyšší výnosy a lepší chuť i vůni výsledné úrody. Jedná se o silný stimulátor, který zvýší koncentraci vonných terpenů, jak to jen jde!

a_a_a_a_a_CANNAproduktykomplet

Pokud byste se nás chtěli zeptat na další kvalitní hnojiva a doplňky, které pozvednou koncentraci terpenů obsažených ve vaší úrodě na maximální možnou úroveň, a tím zároveň zvýší celkovou hodnotu vaší sklizně, nebo máte-li jakékoliv další dotazy, neváhejte se s námi poradit na známé e-mailové adrese info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: