Jaké jsou vývojové fáze rostliny?

Dnes nás čeká botanické okénko, které se vám bude v pěstitelské praxi hodit. Vývojové stadium, ve kterém se rostlina aktuálně nachází, je totiž důležité mimo jiné například pro správné dávkování hnojiv. 

healthy-1284252_1920

Vývoj rostliny lze rozdělit do čtyř níže uvedených fází. Pro vás, coby growera, hrají podstatnou roli při hnojení především prostřední dvě, tedy vegetativní fáze neboli fáze růstu a fáze tvorby květů či plodů. 

  • Zárodečná (embryonální): začíná samotné dělení buněk a vznikají rostlinná pletiva jakožto základ budoucího těla rostliny. 
  • Vegetativní (růstová): začíná vyklíčením semene a končí s příchodem prvních květů poté, co stonky a listy rostliny dosáhnou maximální velikosti. V závislosti na druhu rostliny trvá většinou 3–16 týdnů. Konec růstové fáze se v přírodě děje automaticky (léto přechází do podzimu a sluníčko svítí kratší čas). Pokud však pěstujete rostliny indoor, v growboxu, je konec růstové fáze ve vašich rukou a nastává v závislosti na zkrácení doby svícení. Rostlinu musíte k ukončení růstu tímto aktem prakticky přimět a poskytnout jim 12 hodin světla a 12 hodin tmy každý den. Čestnou výjimkou jsou samonakvétací rostliny, tzv. autoflowering, které začnou kvést automaticky v závislosti na své stáří. V rámci rostlinného růstu rozlišujeme tři menší fáze, a sice embryonální, prodlužovací (elongační) a rozlišovací (diferenciační). Stačí však vědět, že buňky se v rostlinách postupně dělí a zvětšují svůj objem, neboť tyto procesy lze účinně podpořit vhodnými prostředky, díky kterým dosáhnete nejen explozivního růstu rostlin, ale mladým rostlinám zajistíte zároveň i větší vitalitu a imunitu. Fyziologické procesy v rostlině, spojené s jejím růstem, vyžadují zejména dostatečný přísun dusíku. Ten můžete přidávat k základní výživě pro růst. Poté co semínka vyklíčí a prorazí si cestu na povrch substrátu, stávají se z nich semenáčky, které se zanedlouho přesazují například z pařníčku do větších květináčů, aby měly možnost naplno rozvinout kořenový systém, jehož prostřednictvím přijímají živiny pro další vývoj až do konce pěstebního cyklu. Proto vřele doporučujeme přidávat do zálivky během této periody také kvalitní kořenový stimulátor.  

sunflowers-5665223_1920

  • Dospívání (květová): v této fázi dochází ke vzniku reprodukčních orgánů rostliny, což vede k vegetativnímu i pohlavnímu rozmnožování a tvorbě květů či plodů. V této fázi rostliny spotřebovávají nejvíce fosforu a draslíku a těmto potřebám jsou také uzpůsobena hnojiva pro květ, stejně jako květové boostery či další doplňky, například na bázi enzymů, podporující biochemické reakce v rostlinách během této periody, neboť bohaté květenství a velké, šťavnaté plody jsou pro každého pěstitele samozřejmě to, čím by tato fáze měla končit. A kdy je rostlina dospělá? Jakmile jsou její orgány plně vyvinuté. 
  • Stárnutí: této fázi již z pozice netřeba věnovat pozornost, neboť už máte sklizeno. Nicméně alespoň máme příležitost ujasnit si pojmy jako jednoletky, dvouletky či trvalky. Orgány rostlin totiž během této fáze přirozeně stárnou až odumírají. A uvedené pojmy značí právě délku života rostliny od prvotního dělení buněk v embryonálním stadiu až do této chvíle. 

Doporučujeme tyto produkty: 

  • Sady hnojiv BioNova - komplexní výživa pro celý pěstební cyklus od populární holandské značky. 
  • BioNova Veganics - vše potřebné pro fázi růstu i pro fázi květu, pokud chcete, aby byla vaše úroda 100% BIO. 
  • HERCULES - moderní plastové květináče vám usnadní cestu od semínka ke krásným květům a plodům. 
  • LED sety – vyladěný growbox komplet se vším všudy pro nejeden pěstební cyklus a fantastickou úrodu. 

Nyní již víte, jak probíhá životní cyklus rostliny a pokud jste si potřebovali ujasnit co a kdy ke svému vývoji potřebuje, měl by vám být tento článek nápomocný i v této otázce. Pokud máte jakékoliv dotazy, rádi vám poradíme na známé adrese info@higarden.cz. 

Co si přečíst dál: