Klonování / řízkování

Klonování neboli řízkování je metoda, která umožňuje pohodlné množení rostlin v rámci vaší indoor zahrádky. Zvládnete ji sami doma. Přečtěte si, jak na věc a co vám pomůže bezvadně se o semenáčky postarat, abyste stoprocentně využili potenciál vaší domácí pěstírny.

Jak to funguje? Proces řízkování spočívá v tom, že odeberete část rostliny, kterou vzápětí znovu zasadíte, a tak vznikne klon. Tento klon má identické vlastnosti jako mateřská rostlina. Pokud pěstujete doma bylinky, tím lépe. Bylinné řízkování se vyznačuje výrazně rychlejším zakořeněním, než je tomu v případě klonování dřevin. Klony už jsou malými rostlinkami. Oproti pěstování ze semen tak získáváte několik týdnů náskok.

image1_5

Řízky se v praxi získávají z různých částí rostlin, od kořenů, přes výhony až po listy. Na základě míry vyzrálosti výhonu či určité části rostliny rozlišujeme dřevité, polodřevité a bylinné řízky. Právě poslední jmenované odebírejte z vašich bylinek co nejčerstvější, ihned jakmile vidíte, že je mateční rostlina již dostatečně vitální. Při pěstování nejrůznějších bylin a léčivek se mateční rostliny běžně udržují ve vegetativním stavu pro postupné odřezávání řízků, které následně rostou rychleji než byliny pěstované ze semen. Zkušení groweři aplikují na mateční rostlinu dva až tři dny před samotným klonováním speciální klonovací postřik, který podstatně zvyšuje úspěšnost vašich klonů, a naopak snižuje případné ztráty v prvních dnech po klonování. 

Umění správného řezu

Pokud seříznete řízek šetrně a šikmo pod úhlem přibližně 45°, usnadníte mu následné zakořenění a růst. Pro chirurgickou přesnost použijte skalpel, prosím. Nezapomínejte na spodní listy, které vždy odřízněte, aby nedocházelo k jejich zahnívání. Poté vřele doporučujeme namočit spodní část klonu do kvalitního stimulátoru a je to! Kořenový stimulátor může být práškový, anebo gelový. Do substrátu vhodného pro rychlé zakořenění zasaďte řízek přibližně 2 cm hluboko.

 

Ideální prostředí pro vaše klony

V první řadě potřebujete vhodný substrát.

Pěstování rostlin z řízků umožňují také nejrůznější sadbovací kostky z čedičové vlny (Rockwool) nebo oblíbené Giffy tablety. Patříte mezi vyznavače ekologického pěstování a uvítali byste pro zakořenění řízků 100 % přírodní sadbovací kostky ze zemní vlny (Earthwool), které netřeba pufrovat? Pak je pro vás nejvhodnějším řešením sortiment značky Agra-Wool.

Pro úspěšné a pohodlné předpěstování řízků jsou pěstitelům k dispozici menší skleníky a pařníky. Klíčovým faktorem pro jejich pořízení je schopnost udržovat semenáčkům důležitou vysokou vlhkost, která se pohybuje v rozmezí 70–80 %. U většiny rostlinek svědčí řízkům uvnitř pařníku teploty od 20 do 25 °C.

Mimořádně praktické jsou miniskleníčky ROOT!T, které lze pořídit ve výhodném setu obsahujícím vše potřebné včetně sadbovacích hub!

Pokud máte větší plány, jistě vás budou zajímat klonovací systémy.

image2_1

Doufáme, že vám tento článek pomohl zorientovat se v základních otázkách klonování a věříme, že si tuto činnost hravě osvojíte. Množení rostlin je zábava. Zároveň je zapotřebí postupovat správně a vycházet vstříc různým odrůdám v jejich potřebách.

Přejeme vám mnoho zdaru při péči o řízky i mateční rostliny. Pokud byste se chtěli na cokoliv zeptat nebo poradit s výběrem vybavení, jsme tady pro vás na známé adrese info@higarden.cz.

- Klonovací postřik ROOT!T
- Kořenový stimulátor ROOT!T Rooting Gel
- Miniskleníčky ROOT!T
- Sadbovací substrát
- Sadbovací kostky ze zemní vlny