Jak fungují květové boostery?

S příchodem jara, kdy všechno kvete, nastává ideální čas probrat, k čemu je dobrý květový booster neboli květový stimulátor. Květové stimulátory vynikají schopností vytáhnout z esence pěstované rostliny maximum potenciálu co do vůně, objemu i barev.

Když svým rostlinám přidáte do zálivky vhodná aditiva, ať už na čistě organické bázi nebo v kombinované organo-minerální formě, příroda už se postará o zbytek a výsledkem bude skvostná pastva pro všechny smysly!

Cílem každého pěstitele v indoor i outdoor podmínkách je krásné, bujné květenství, anebo šťavnaté plody, prošpikované výraznou a v případě použití BIO výživových doplňků i nebývale naturální chutí. Proto by účinný stimulátor kvetení ve výživě vašich rostlin rozhodně neměl chybět.

image1_11

Stimulátory a aktivátory kvetení neboli květové boostery můžeme rozlišit zejména podle složení, které má zároveň zásadní vliv na jejich specifické účinky. V obecné rovině pak květové stimulátory pracují s rostlinou tak, že především stimulují její metabolismus a zvyšují efektivitu vstřebávání živin, případně aktivují činnost prospěšných mikroorganismů v substrátu

Organo-minerální květové boostery se zpravidla vyrábí na bázi základních živin (N-P-K) a základ složení je nejčastěji obohacen o nejrůznější prospěšné látky a stopové prvky, jako jsou aminokyseliny, vitamíny nebo třeba květové hormony. Mezi taková aditiva patří například profesionální, ale dostupný květový booster Green Sensation od populární značky Plagron. Kromě látek podporujících tvorbu květů obsahuje také látky, díky kterým rostlina lépe vstřebává živiny, a to hydrolyzovaný mléčný protein, sodnou sůl EDTA a kyselinu mléčnou. Výsledkem je zpevněná buněčná struktura rostlin, což se na vaší úrodě kladným způsobem podepíše také v případě, že byly vaše kytky v nedávné době vystaveny abiotickému stresu. Velké květinové klastry, rychlejší dozrávání plodin a celkově vyšší výnosy vám přinese za rozumnou cenu i oblíbený Grotek Monster Bloom. Velmi dobře se rozpouští ve vodě, takže je radost přidat jej do zálivky. Unikátní složení je zdrojem báječné vůně i chuti čerstvě vypěstovaných zemědělských plodin nebo bylinek, ale oceníte jej i v případě, že pěstujete doma okrasné květiny. Přispívá mimo jiné k tvorbě esenciálních olejů.

Aditiva urychlující metabolismus rostlin během fáze květu a tvorby plodů můžete použít i pokud si chcete vypěstovat BIO bylinky, ovoce či zeleninu. Typickým představitelem, na který nedá spousta growerů dopustit, je BIOCANNA BOOST, vznikající v laboratořích mnohonásobnou řízenou fermentací rostlinných surovin. Umocňuje fotosyntézu a zvyšuje produkci jednoduchých cukrů. Kromě rychlejší látkové přeměny docílíte také zvýšení přirozené obranyschopnosti vašich rostlin. Univerzální květový bio booster můžete bez obav kombinovat s libovolnými hnojivy a pěstebními systémy.

image2_3

Booster od značky Terra Aqutica (dříve General Hydroponics) aktivuje přátelské mikroorganismy v půdě, respektive v kořenovém systému rostliny, kde přímo podporují přirozený vývoj rostlin a stimulují její imunitní systém.

Jako minerální doplněk ke klasickým, plnovýživovým květovým hnojivům se používá GET Power to Bloom. Využití nachází zejména v hydroponických systémech.

Nakonec jsme si pro vás připravili možná nejlepší tip vůbec. Co byste řekli na univerzální booster, který se aktivně podílí na procesu růstu i následné tvorby květů hned od prvního dne výsadby? Zní to dobře? Nevylučuje se ani s úrodou v BIO kvalitě. Jeho název zní: X-cel Booster a patří k prvotřídním produktům od populární holandské značky BioNova s důrazem na ekologický přístup k výrobním procesům. Nejenže slibuje až o 20 % bohatší květy, ale můžete jej směle aplikovat, ať už preferujete jakýkoliv substrát.

Vysvětlili jsme si, jak takový květový booster funguje, co vašim kytkám přinese jeho použití a přidali jsme pár tipů z naší nabídky, díky kterým dosáhnete vyšších výnosů. Pokud byste se nás chtěli ještě na cokoliv zeptat nebo poradit s výběrem konkrétního květového stimulátoru, jsme tady pro vás. Piště na info@higarden.cz.


- T.A. Pro Bloom
- Plagron Green Sensation
- BioNova X-cell booster