Jak se vypořádat s chorobami rostlin?

Dnes si probereme, jaká jsou nejčastější rostlinná onemocnění, která mohou rostliny postihnout. Ale nelekejte se, díky osvědčeným přípravkům se všelijakých neduhů nemusíte tolik obávat a vaše bylinky zůstanou vitální!

cannacure

Onemocnění rostlin můžeme z hlediska původu rozdělit do tří kategorií na houbová, bakteriální a virová. Houbová onemocnění rostlin, kterým obecně svědčí vlhko, teplo a temno, označujeme jako plísně a na rozdíl od bakteriálních a virových chorob rostlin je lze na rostlinách bezpečně identifikovat. 

Nejprve si raději řekněme, co dělat, aby byly vaše bylinky zdravé. Věříme, že jednotlivé typy nejběžnějších rostlinných chorob a možnosti jejich léčby, které si probereme o něco níže, už pro vaši úrodu poté nebudou jen tak aktuální. 

PREVENCE ANEB SPRÁVNÁ PÉČE O ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ ROSTLIN 

  • Preventivní postřik. Doporučujeme používat Canna CURE, 100% BIO postřik na listy pro celý pěstební cyklus, který vyniká unikátním složením, se kterým budete mít úrodu pod kontrolou. Aplikujte na listy z obou stran a vaše rostliny získají mimořádnou obranyschopnost a mnohem snáze odolají škůdcům, plísním a dalším nástrahám. Díky tomu se budou moci plně soustředit na intenzivní růst i tvorbu bujných květů! Proto také čím větší a výhodnější balení (to nejvýhodnější vidíte na obrázku výše), tím lépe. Tento produkt se vám opravdu neztratí a při pěstování v indoor i outdoor prostředí je dobré mít jej neustále k dispozici.
  • Zdravá míra zalévání rostlin. Ani moc, ani málo. Mějte pod kontrolou, zda vaše rostlinky nejsou takzvaně na suchu a vyvarujte se začátečnických chyb v podobě přelití a přehnojení. Příliš vlhký či dokonce mokrý substrát totiž představuje ideální prostředí pro plísně či další choroby. Nezapomeňte také na kontrolu pH, a to jak v pěstebním médiu, tak v živném roztoku. 
  • Optimální klima. Pořiďte si zařízení pro spolehlivé měření teploty a vlhkosti. K tomu ventilátor, zajišťující neustálé proudění vzduchu v pěstebním prostoru. Obecně lze říci, že většině druhů rostlin vyhovuje teplota 24-27 °C ve dne a 21-25 °C v noci. Rozhodně by neměla klesnout pod 18 °C. Relativní vlhkost vzduchu by se měla pohybovat v intervalu 40–50 %. Oříšek pro každého pěstitele spočívá v souvislosti s bojem proti plísním ve skutečnosti, že tato poměrně vysoká relativní vlhkost vzduchu vyhovuje jak samotným rostlinám, tak houbovým chorobám. Naštěstí existuje cesta, jak z bludného kruhu ven. Snížit vlhkost v pěstírně během noci, neboť plísně chtějí na rozdíl od rostlin ke svému bujení tmu. S ohledem na fakt, že vlhkost vzduchu je v noci přirozeně vyšší než ve dne, se vám možná bude hodit i účinný odvlhčovač. 
  • Germicidní světlo. Tato dostupná high-tech vychytávka řeší všechny tři výše uvedené typy chorob. Stačí si ohlídat dobu ozáření rostlin (jednou denně 2 – 5 sekund pro indoor a 5 – 10 sekund pro outdoor) a nezapomenout si před použitím nasadit ochranné brýle a rukavice. Kvalitní germicidní lampa pak zlikviduje spory plísní, bakterie i viry.

butterbur-3469942_1920

LÁTKOVÁ NEROVNOVÁHA VS. CHOROBY 

Příznaky onemocnění rostlin jsou často matoucí a pěstitelé se tak v praxi mnohdy děsí nejrůznějších chorob i v případech, kdy se jedná o „pouhou“ látkovou nerovnováhu. Co to znamená? Je-li rostlina v látkové nerovnováze, pak je buď podvyživená, nebo se potýká naopak s přemírou živin (přehnojení). 

Symptomy jsou podobné, jedná se zejména o skvrny na listech. Jak se v nich vyznat a jak rozpoznat chybu ve výživě rostlin od příznaků choroby? 

  • Chorobné skvrny mají nepravidelný tvar a objevují se spíše na plochách listů, přičemž od středu směrem ven postupně žloutnou či hnědnou. 
  • Skvrny signalizující látkovou nerovnováhu se zpravidla vyskytují na okrajích listů rostlin, přičemž se šíří směrem dovnitř, ať už od krajů či od žilek. Zároveň je většinou doprovází také zkroucení listů. 

NEJČASTĚJŠÍ ONEMOCNĚNÍ ROSTLIN 

  • Plíseň šedá (Botrytis cinerea) patří mezi nejčastější houbová onemocnění rostlin. Mezi druhým a třetím týdnem fáze kvetení je třeba dbát zvýšené pozornosti vůči okvětním lístkům rostlin. Jejich usychání a hnědnutí totiž velice spolehlivě značí přítomnost právě této plísně. Stačí jediný suchý okvětní lístek a už ten je důvodem jemně rozevřít celý květ, zda v jeho útrobách spatříme ohnisko plísně šedé. Pokud bychom ohnisko díky tomuto „signálu“ z okvětních lístků neodstranili, plíseň by se šířila velmi rychle až do bodu, ve kterém bychom jen smutně zírali na šedobílou chlupatou skvrnu. Ošklivému scénáři se však vyhnete díky účinné prevenci! 

Náš TIP: Postřik Canna CURE představuje při dodržení podmínek pro vytvoření správného pěstebního prostředí, které jsme si popsali výše, absolutní základ a poslouží vám zároveň i coby univerzální prevence proti mnoha škůdcům. 

  • Řasy jsou další komplikací, která provází pěstitele, zejména pak v hydroponii. Řasy totiž k životu potřebují především světlo a živiny. A právě hydroponické systémy jsou pro ně častým „útočištěm“. Je tedy nutné dbát na prevenci z hlediska jejich čištění i filtrace vody. Řešení je časté mechanické čištění. Můžeme použít také peroxid vodíku v koncentraci 0,5 – 1 % či germicidní svítidla. 
  • Padlí poznáte podle bílých skvrnek na listech rostoucích rostlin o stáří 2 – 3 týdny. Vyskytují se v hojném počtu a vypadají, jako by šlo o bílý prášek, který půjde otřít či setřást. Opak je však bohužel pravdou. Proto je opět, stejně jako v případě plísně šedé, zcela zásadní kvalitní prevence. 
  • Pythium a Phytophtora. Asi nejznámějším zástupcem těchto plísní je plíseň bramborová (Phytophtora infestans). Proti těmto častým houbovým onemocněním se v rámci prevence a léčby velmi dobře osvědčily přípravky obsahující prospěšnou mykorhizní houbu Trichoderma se schopností vytvořit vlastní kolonii, výrazně podporující rostlinu a zároveň fungující jako ochranný štít proti jiným druhům houbových mikroorganismů. Přípravky obsahující Trichodermu doporučujeme používat pro efektivní prevenci opět v kombinaci s postřikem CANNACURE. Pokud je zapotřebí řešit napadení rostliny, sáhněte po kontaktních přípravcích na bázi mědi. Na léčbu můžete navázat použitím kvalitního kořenového stimulátoru nebo opět využít mocného působení CANNACURE.

wine-leaf-56054_1920

Pokud je vaše úroda napadena plísní nebo jinou chorobou, po úspěšné léčbě můžete zvážit předčasnou sklizeň, abyste zachránili, co se dá. Pokud však nezanedbáte prevenci a věnujete pozornost správnému pěstebnímu prostředí, budete ve finále jistě řešit opačný „problém“, a sice:  Kam s bohatou úrodou?. Plísně jsou totiž připraveny zaútočit i na sklizenou úrodu během sušení nebo při nesprávném skladování. 

Doporučujeme tyto produkty: 

  • Canna CURE postřik (od 349 Kč) představuje perfektní prevenci! Kontroluje škůdce rostlin a obilnou sněť díky ekologickým fyzickým vlastnostem a zároveň dodává výživné látky prostřednictvím listů, čímž rostliny neustále udržuje v patřičné kondici. 
  • KOMPLET UV-C germicidní svítidlo (2 199 Kč) pro nekompromisní dezinfekci a sterilizaci za akční cenu. 
  • T.A. Trikologic (od 139 Kč) obsahuje mykorhizní houbu Trichoderma. 

Co si přečíst dál? 

Pokud máte jakékoliv dotazy k prevenci nebo léčbě onemocnění rostlin, neváhejte nás kontaktovat na známé adrese info@higarden.cz.