Jak podpořit zakořenění a růst kořenů rostlin?

Kořenové boostery neboli kořenové stimulátory nám umožňují podat přírodě pomocnou ruku přesně tam, kde se to nejvíce odrazí na výsledné úrodě. Bohatý kořenový systém je bezpochyby základem každé bohaté sklizně. Jak tedy vybrat ten pravý „kořeňák“ a k čemu všemu je kořenový booster ještě dobrý? O tom bude řeč právě v tomto příspěvku!

Kořeny a kořínky rostlin představují vstupní bránu pro veškerý příjem vody, živin a minerálů. Rozvinutý systém zdravých bílých primárních kořenů a sekundárních kořínků je proto tím nejdůležitějším aspektem pozorovatelným přímo na těle rostlin, který potřebujete mít od začátku do konce pěstebního cyklu plně pod kontrolou! Svoji roli tu sehrává mimo jiné kvalitní výživa, mikroklima uvnitř pěstebního stanu nebo třeba pravidelné zavlažování...
image1_1_1

V moderním zahradnictví však především existují osvědčené způsoby, kterými lze růst kořenů rostlin výrazně urychlit, a kromě toho například také zvýšit úspěšnost zakořenění řízků.

Pěstitelé a zahradníci po celém světě za tímto účelem ve velké míře využívají více či méně sofistikovaných kořenových boosterů, ať už jde o organické (bio) kořenové boostery, anebo doplňková hnojiva na minerální bázi.

Dobrý kořenový stimulátor je během prvních týdnu vývoje jakéhokoliv druhu rostliny nenahraditelným pomocníkem při kultivaci bylin či zemědělských plodin jak v indoor, tak v outdoor podmínkách.

Boostery navíc zrychlují látkovou přeměnu a biochemické procesy odehrávající se uvnitř rostliny, čímž opět stimulují její celkový vývoj od samého počátku a umožňují tak každému pěstiteli dosáhnout vyšších výnosů v ještě kratším čase.

image3_1

Zkušenosti našich zákazníků i naše vlastní hovoří jasně: bez použití kořenových boosterů jen stěží dosáhnete masivních kořenů a s nimi spojených šťavnatých plodů či bujného květenství. 

Další zkušenost, ze které můžete při nákupu vhodného kořenového boosteru rovnou čerpat, je použití tohoto přípravku, spadajícího do kategorie doplňkových hnojiv, ideálně spolu se základní výživou od stejného výrobce. Dosáhnete tak maximální synergie účinných látek.

Jak kořeny rostlin fungují a jak reagují na kořenové boostery?

Překvapivě zásadní je samotná přítomnost a vitalita postranních kořenů, které výživu vstřebávají prostřednictvím svého povrchu. O příjem kyslíku a dalších mikroskopických látek se starají zase vlásečnice a kořenové vlásky. Zdravý a rozvětvený kořenový bal se tak slučuje pouze s dostatečně provzdušněným substrátem. Většina kořenových boosterů nabízí univerzální využití pro kterékoliv z pěstebních médií, ať už své kytky pěstujete pomocí hydroponických či aeroponických systémů nebo se držíte kultivace v zemině, případně v kokosu. Ve všech případech docílíte jejich použitím nejen explozivního růstu kořenů a kořínků, ale značně podpoříte také imunitní systém rostliny, která se tím stává odolnější vůči stresu, chorobám, plísním či škůdcům. 

Náš TIP: Velice oblíbená a praxí prověřená je kombinace kořenový booster + enzymy. Ze samostatného článku vám ihned bude jasné, proč tomu tak je.

Jak vybrat kořenový booster?

Dbejte především na obsah základních živin N-P-K. Ten v případě jednotlivých výrobců a přípravků liší a ovlivňuje také celkovou hladinu EC v zálivce. Hodně základních živin obsahuje například Atami Rootbastic. Naproti tomu ATA Rootfast od stejné značky obsahuje jen velmi málo základních živin a používá se pouze po dobu prvních dvou týdnů pěstebního cyklu.  Mezi nejlepší kořenové boostery vůbec patří určitě populární Canna Rhizotonic, ať už v minerální či ryze organické podobě.

image2_7Podpora kořenového systému rostlin?  Doplňková hnojiva CANNA (BIO) Rhizotonic jsou holandskou extratřídou, na kterou nedají dopustit tisíce growerů.

Patří mezi ty boostery, které neobsahují téměř žádný dusík, fosfor ani draslík a jsou postaveny na zcela jiné bázi. Jejich výhodou je, že kromě vegetativní fáze rostliny je můžete směle použít i v období tvorby květů. Dále se sluší zmínit také HESI Root Complex, který seženete v mnoha objemových variantách a lepší absorpce hnojiv spolehlivě aktivuje prospěšné mikroorganismy v substrátech.

Pokud vás zajímá podpora zakořenění a růstu rostlin, neváhejte se na nás obrátit s jakoukoliv otázkou. Rádi vám také pomůžeme vybrat si ideální kořenový booster. Napište nám na info@higarden.cz. Těšíme se na vaše dotazy!

- BioNova X-cell booster - stimulátor od prvního dne výsadby!
- Canna Rhizotonic
- Perlit
- Atami Rootbastic