Jarní práce na zahradě

Je to radost sledovat přírodu v rozpuku. Věděli jste, že právě v dubnu jsou změny na zahradě nejviditelnější? Jarní zahrada se v tomto období skutečně mění prakticky každý den a žádá si intenzivní pozornost zahrádkářů, kteří tak mají napilno, ať už jde o záhony nebo trávník. Proto jsme se v tomto období zaměřili na praktické rady pro efektivní jarní zahradničení.

JZzahradaCOVER

Příprava zahrady po zimě

Úklid zahrady si většina zahrádkářů plánuje už na přelom února a března, ale pokud vám na něj v této hektické době zatím nezbyl čas, lepší pozdě než-li vůbec. Koneckonců je to vaše zahrada, takže žádný stres. Všechno ještě bez problému doženete. Například pohrabat spadané listí a větve i další rostlinný odpad, který je na zahradě po dlouhé zimě navíc. Pokud máte na zahradě kompost nebo vermikompost, pak víte, kam a proč všechen tento bioodpad uložit. Pokud jste kompost dosud nezaložili, doporučujeme náš Návod na kompostování.

Neméně důležitou součástí přípravy je revize vašeho zahradnického arzenálu. Práce na zahradě má být především radost, proto nemá smysl trápit se například se starými zahradními nůžkami či kleštěmi. 

Kvalitní zahradní pomůcky a pohodlné rukavice s protiskluzovou úpravou vám přípravy a posléze také další práce na zahradě značně usnadní a urychlí. Jakými úkony tedy pokračovat, jakmile máte hotový jarní úklid?

Péče o záhony a trávník

Rovný rýč vám poslouží k obnově a zarovnání okrajů mezi záhony a trávníkem.

Na jaře se daří plevelům. Odstraňte jej spolu s mechy pomocí rýče či pevné lopatky, protože duben je přesně ten měsíc, kdy se na zahradě nejvíce vyplatí důsledné a opakované pletí. Je to dáno tím, že častým okopáváním plevele v období, kdy prochází prvními dvěma vegetačními fázemi, jej značně oslabíte. Než se nadějete, bude tady léto a odměnou vám bude čistá zahrada, v níž už na plevel narazíte pouze sporadicky. Tím učiníte první krok v prevenci proti výskytům škůdců, kterým zaplevelené záhony samozřejmě náramně vyhovují.

U mechu je pak třeba brát v potaz možnost rozšíření do dalších koutů zahrady, proto nekompromisně odstraňte veškerá jeho ložiska nejen v záhonech, ale zaměřte se také na zídky, kameny či okolní cestičky. Těmito úkony navíc ušetříte za spotřebu přípravků proti mechu a plevelům (viz níže).

Starý travní porost alespoň jednou týdně posekejte, ať už ručně dobře nabroušenou kosou nebo sekačkou, čímž docílíte jeho zahuštění. Mějte na paměti, že ostré čepele nejenže usnadňují práci, ale navíc zabraňují nežádoucímu vytržení trávy i s kořínky.

Zhruba v polovině dubna je ideální doba také na výsev travních semen. Vyskytují-li se na vašem trávníku holá místa neboli travní lysiny, dosejte je semínky trávy. K tomuto účelu vám poslouží travní směs určená přímo k dosevu trávníků či jiných travnatých ploch.

JZdosev

Obecně platí, že trávníkům se hůře daří na těch nejslunnějších místech zahrad. Takové úseky je praktické zrýt a přeměnit je na rozkvetlou jarní louku osetou medonosnou travní směsí. Kromě estetického hlediska a větší rozmanitosti vaší zahrady přilákáte opylovače a další prospěšný hmyz.

K péči o krásně zelený a hustý trávník můžete využít tyto osvědčené produkty:

JZTRÁVNÍKKOMPLET

Mezi zahrádkáři i zemědělci je často skloňované také mulčování trávníku coby vůbec nejlevnější metoda údržby trávníku. Mulčovat lze ale i záhony se zeleninou nebo třeba keře a stromy. Deštivé jarní počasí této činnosti přeje, neboť půda je dostatečně vlhká. Suchou půdu naopak nikdy nemulčujte. Mulčem se rozumí pokryv povrchu půdy organickým materiálem, jako je typicky nadrobno pokosená tráva, sláma nebo třeba mulčovací kůra. Jak vidíte na obrázku, při mulčování se využívá také pevná mulčovací tkaná textilie, která vám vydrží i několik let a její použití přináší zároveň i další benefity:

  • Potlačení růstu plevelů v záhonech.
  • Omezení vysušování půdy.
  • Černá barva odráží sluneční paprsky, čímž podporuje zrání plodů.

JZmulcovacitextilie

Jarní sadba a hnojení v záhonech

Přestože nám v jarních měsících příroda čas od času pomůže s kropením zahrady, rozhodně se nespoléhejte pouze na déšť, neboť obzvláště čerstvě zasetá semena či čerstvě zasazené sazenice vyžadují dostatečné zavlažování. Důkladně prokypřenou půdu proto vydatně zalívejte vodou nejen po výsevu, ale i před ním. To, že se sazenice uchytí ještě neznamená, že již nejsou velice citlivé na sucho. Proto zeminu v žádném případě nenechávejte vyschnout.

Naše TIPY pro zavlažování:

IRIGATIAKOMPLET

Poskytněte záhonům na jaře dostatek živin

Vlhká jarní půda výborně vstřebává hnojiva až ke kořenům rostlin, a tak již přirozeně vybízí k jejich aplikaci. 

V těchto dnech je zapotřebí poskytnout hodně živin mimo jiné záhonům s drobným ovocem. Typickým příkladem jsou jahodníkové záhony. Mimořádně důležitá je v tomto období ale také vydatná výživa ovocných keřů a stromů.

Na českých zahradách najdeme obvykle keře, jako jsou maliník, angrešt, anebo třeba rybíz, které je na jaře potřeba citlivě zkrátit na délku přibližně 130 cm. Maliník se vyznačuje krátkými výhonky, které se odstraňují těsně u země.

Ať už jde o výsev či výsadbu, dubnové noci s sebou stále mohou přinášet mrazíky, vůči nimž je vhodná ochrana v podobě netkané textilie, jak ilustruje obrázek níže.

JZnetkaná textilie

Kdy začít s jarní výsadbou zeleniny?

  • Předpěstované nebo zakoupené sazenice by měly počkat na svůj čas v optimálních vnitřních podmínkách do chvíle, kdy je půda venku dostatečně zahřátá alespoň na 6 nebo 7 °C. Poté již můžete bez obav začít i s výsadbou následujících druhů zeleniny:
    • Saláty
    • Červená řepa
    • Ředkvičky
    • Jarní cibulka
    • Špenát
    • Pórek
    • A další...
  • Zachováním přibližně 10cm mezer při sázení zeleniny předejdete jejímu pozdějšímu protrhávání.
  • Již od raných vývojových fází můžete mladé rostlinky posílit a dopřát jim tak vydařený start do života, za který se vám brzy odvděčí stabilním růstem, nebývalou vitalitou a celkovou kvalitou květů či plodů. Během fáze růstu řízků a sazenic vyzkoušejte například britskou jedničku Shogun Start.

JZShogunStart

Náš TIP: Vyzkoušejte pohodlnou sázecí lopatku NICE s lehkou, ale nebývale odolnou plastovou konstrukcí posílenou sklolaminátem.

Další praktické tipy pro jarní zahradu:

  • Udělejte ze štěbetajících ptáčků na vaší zahradě pomocníky, kteří vám pomohou s hmyzími škůdci. Důkladným vyčištěním a vyklizením krmítek je přimějete obstarávat si potravu samostatně.
  • Jaro poskytuje dostatečné množství srážek na to, abyste si obstarali vhodnou nádobu coby rezervoár na dešťovou vodu. Dešťovka je totiž zdarma a pro zavlažování zahrad se využívá snad od nepaměti. Pokud žádnou takovou doma nebo v kůlně nemáte, využijte praktické skládací textilní nádrže na dešťovku FlexiTank.
  • Další užitečné rady na vás čekají také v samostatném článku: Jak pěstovat outdoor?

JZgeneric2

Doufáme, že vám tento článek přinesl inspiraci a letošní jaro na zahradě pro vás bude tím nejvydařenějším. Stačí využít aprílové počasí v kombinaci s kvalitní výživou, kterou představují základní a doplňková hnojiva. S jejich výběrem vám rádi poradíme. Neváhejte se nás na cokoliv zeptat prostřednictvím známé e-mailové adresy info@higarden.cz. Jsme tady pro Vás!

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: