Hydroponie snadno: kapková závlaha (drip)

Kapková závlaha, mikrozávlaha, anebo zkrátka DRIP – to všechno jsou mezi growery již ustálená označení klasické metody zavlažování rostlin, založené na úsporném dávkování vody. Přečtěte si, jak funguje a jaké výhody pěstitelům přináší!

dripinsklenik

Kromě dosažení minimální spotřeby vody s kapkovou závlahou proces zavlažování značně zefektivníte. Tím spíše, pokud pěstujete větší množství rostlin.

Očekáváte-li na své zahradě nebo třeba ve skleníku pořádnou úrodu v pravém slova smyslu, ručnímu zalévání odzvonilo! Kapénková metoda neboli drip však nachází využití také při pěstování bylinek v pohodlí domova nebo naopak v zemědělství, ve velkém měřítku.

Čím větší měřítko, tím větší úspora vody. A v dlouhodobém horizontu se úspora vody projeví vždy. Kromě ekonomického aspektu je tady samozřejmě také ten ekologický. Se systémem kapkové závlahy zálivkou plýtvat rozhodně nebudete. Na konci článku si ještě probereme, nakolik zásadní roli hrají vlastnosti vody, kterou zaléváte své rostliny, stejně jako kvalita vodního zdroje.

Co je to drip aneb Jak kapková závlaha funguje v praxi?

Drip může někdy na začínající growery působit zbytečně složitě, přitom opak je pravdou. Vezměme to tedy pěkně popořádku. Z čeho se tedy systém kapkové závlahy skládá?

DRIPKOMPLET1Sestavování kapkové závlahy - jak na to?

  • Při sestavování kapkové závlahy má pěstitel nejprve za úkol rozložit hadici kolem rostlin tak, aby nikde nedocházelo k jejímu křížení, natož zamotání a voda s živinami, poháněná z nádrže či studny čerpadlem, disponujícím dostatečným průtokem i výtlakem, tak mohla závlahovým systémem rovnoměrně proudit.
  • Poté přichází na řadu děrovač, s jehož pomocí uděláte v hadici otvory v místech, která jsou ideální pro zavlažování. Kromě obyčejných děrovaček si můžete práci i usnadnit, k čemuž slouží páková děrovačka. Pro nejmenší kapkové závlahy s tenkou stěnou rozvodného potrubí, ve kterém je pouze pár děr, postačí 3mm děrovač.
  • K dělení kapkovacího potrubí slouží řezák.
  • Už při tvorbě děr myslete na to, že vodu s živinami je potřeba přivést co nejblíže ke kořenům rostlin. To umožňují koncové kapiláry. „Basic“ koncové kapiláry jsou k dostání ve formě kapilárních jehel. Spousta growerů však nedá dopustit na vícedílné kapilární rozvodky s koncovými jehlami (Topspin). Zásadní je také správné připojení systému, jako vidíte na obrázku. Vyhnete se tak únikům vody s drahocennými živinami. Při připojování tedy věnujte zvýšenou pozornost zejména správnému umístění těsnění.TOPSPIN
  • Díky tomu, že prostřednictvím kapilárových jehel se zálivka dostává pod povrch přímo do substrátu, nedochází již následně k odpařování živného roztoku do ovzduší. Právě vysoká míra odpařování vody je typická pro již dávno překonané ruční zalévání, kvůli kterému byste s každým pěstebním cyklem spotřebovali neúměrně větší množství vody, než když si sestavíte vlastní drip systém.

 topspinpripojeni

Nesmíme zapomenout na to, co znamená kapilární tlaková závlaha. Jde o kapkovou závlahu, která pracuje s vyšším tlakem vody, přesněji řečeno od 0,5 bar nahoru. S tím je spojena také větší výška vodního sloupce, přičemž ekvivalentem 0,5 bar je 5m vodní sloupec. Vyplatí se při krátkých rozvodech vody do vzdálenosti cca 2 metrů a při zavlažování několika málo rostlin. Stinnou stránkou tlakové kapkové závlahy je pak ovšem nerovnoměrná distribuce živného roztoku k jednotlivým rostlinám. V drip systémech tohoto typu proto pěstitelé využívají tlakové ventily (viz obrázek), které vám za pár korun zajistí, že se všem rostlinkám v systému dostane pravidelné zálivky o stejné intenzitě, a to bez ohledu na vzdálenost od vodního zdroje a bez ohledu na to, jak vysoký je vodní sloupec vedoucí od čerpadla. Různé varianty kapkovačů s tlakovým ventilem se od sebe navzájem liší množstvím zálivky propuštěného za jednu hodinu. Pokud se rozhodnete pro tlakovou kapkovou závlahu, tak nezapomeňte, že je potřeba vybrat čerpadlo s větším výtlakem, než je spouštěcí tlak. Je-li spouštěcí tlak 0,5 bar, vyberte si čerpadlo, jehož výtlak je minimálně 0,6 bar poté, co odečtete výškový rozdíl v rámci celého systému.

DRIPtlakový ventil SPRÁVNÝ

Náš TIP: Při práci s kapénkovým systémem se vám může v mnoha situacích hodit praktická vodotěsná páska.

Automatická kapková závlaha

Mít DRIP systém je výhoda. Ale ještě více času i energie vám ušetří jeho automatizace. A dovolíme si říct, že zejména v létě je automatické časování závlahy naprosto nezbytné. Zároveň docílíte přesných intervalů i frekvence zalévání podle aktuální potřeby nebo třeba na základě pěstované odrůdy rostlin.

Svůj systém kapkové závlahy tak můžete standardně doplnit o spínací hodiny, případně ještě vyspělejší časovače závlahy. Této kategorii jednoznačně vévodí spolehlivé produkty TechGrow:

Intervalové a sekundové časovače od značky TechGrow umožňují přesnou závlahu nejen v dripu, ale dokonale poslouží také v zavlažovacích systémech na principu záplavy nebo v Aero systémech.

Zahrádkářům a pěstitelům, kteří o své rostliny pečují ve skleníku, se osvědčila i automatická solární závlaha.

Domácím growerům, využívajícím ke kultivaci bylinek pěstební stan, může posloužit drip hydroponie, kterou v menším měřítku perfektně řeší hydroponické systémy Atami Wilma.

Zkušeným growerům a profíkům se vyplatí prozkoumat možnosti, které jim, pokud jde o automatizaci pěstebních procesů, nabízí GroLab.

Při automatizaci hydroponických systémů se využívá i plovákový spínač s průchodkou.

Kvalitní voda i její zdroj – to je absolutní základ kapkové závlahy!

Nejen v případě kapkové závlahy, ale i co se týče hydroponie obecně, ať už se pěstování rostlin věnujete indoor nebo outdoor, je rozhodně na místě zamyslet se nad následující otázkou, která je natolik důležitá, že se stala tématem pro samostatný článek: Jakou vodou zaléváte své rostliny? Kvalitativní vlastnosti vody mají totiž obrovský vliv na kvalitu úrody a výsledky pěstování. Krásně čistá voda zbavená veškerých sedimentů je základním předpokladem toho, že se dočkáte krásné úrody. Sedimenty obsažené ve vodě pravděpodobně způsobí ucpání hadiček a další problémy, kvůli kterým vaše hydroponické počínání na zahradě, ve skleníku nebo třeba uvnitř growboxu nebude efektivní. Stejně tak zdroj vody, kterou používáte pro zavlažování, je-li nějakým způsobem kontaminován, přichází na řadu úprava a filtrace vody.

Úprava vody probíhá v pěstební praxi na několika úrovních:

Na co si dát pozor, pokud jde o drip?

Přestože kapková závlaha nemá vyložené mínusy, zkušenosti nespočtu pěstitelů by měly být dostatečným důvodem mít na paměti i níže uvedené postřehy z praxe:

  • Pokud máte drip systém venku na zahradě, je často vystaven „útokům“ hlodavců či jiných nejrůznějších škůdců, anebo se běžně stávají předmětem nežádoucího zájmu domácích mazlíčků. Proto, a nejen proto čas od času svůj drip systém určitě zkontrolujte po celé jeho délce, zda je všechno, tak jak má a nikde nedošlo k jeho poškození, kterému se vyhnete mimo jiné i tím, že se v blízkosti hadic nebudou nacházet ostré předměty a hadice nepovedou přes ostré hrany.
  • Zálivka v pravém slova smyslu, to je voda a v ní rozpuštěná hnojiva. A právě ta jsou důvodem, proč je před začátkem každého pěstebního cyklu důležitá pravidelná údržba vašeho drip systému. Stačí důkladně propláchnout rozvody vody pomocí prostředků, jakou jsou například OxyPlus nebo T.A. FlashClean (dříve G.H. FloraKleen).DRIPcover

Pokud byste se nás chtěli zeptat na cokoliv ohledně kapkové závlahy, jsme tady pro vás na známé e-mailové adrese info@higarden.cz a těšíme se na vaše dotazy. Rádi vám poradíme také s výběrem konkrétních produktů pro efektivní a spolehlivý drip systém.

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál?