Jak pěstovat outdoor?

Dnes pro vás máme několik praktických tipů pro efektivní pěstování rostlin outdoor, tedy venku na sluníčku. Zahradní sezóna je totiž po dlouhé zimě v rozpuku, a tak by byla škoda nedopřát letos rostlinám ve vašich záhonech mnohem více než jen to, bez čeho se pod širým nebem nutně neobejdou. I v outdoor prostředí je možné dosáhnout fantastických výnosů!

outdoor_cover

Kvalitní zemina a bohatý půdní život

Škůdci, nebezpečné patogeny nebo těžké kovy. To všechno hraje při pěstování ve volné půdě proti nám a našim rostlinám. Proto je dobré poznat půdu, kterou máte k dispozici, a podle toho s ní pracovat.

Vysoký obsah nebo naopak nedostatek konkrétních živin obsažených ve vaší půdě ji mohou dělat nevhodnou pro pěstování některých druhů rostlin. Stejné je to s hodnotou pH, kterou změříte pomocí pH metru. Nabízí se samozřejmě řešení v podobě laboratorní analýzy, ale podstatně jednodušší bude vsadit rovnou na osvědčený půdní substrát. Dnes již totiž není problém sehnat velké množství vysoce kvalitní zeminy za rozumnou cenu. Důkazem je například BioNova Bio Soilmix, což je prvotřídní zemina, která je zároveň 100% přírodní, takže je vhodná i pro ekologické pěstování rostlin venku.

 

Při nákupu 55 kusů a více je doprava po ČR paletovým dopravcem zdarma.

OUTDOOR SOILMIX

 

Naši zákazníci si dlouhodobě oblíbili například také půdní mixy od značky Plagron - Growmix a Lightmix. Ty představují skvělý základ pro rychlé a vysoké výnosy na vaší zahradě! Kromě tří druhů vysoce kvalitní rašeliny (bílé, černé a vláknité) totiž obsahují i příměs biohumusu, vermikompostu nebo perlitu. Biohumus a vermikompost podporují zdravý „mikroživot“ neboli prospěšné mikroorganismy žijící v půdě, jejichž působení má příznivý vliv na stabilní vývoj rostlin v zemině, které jsou navíc odolnější vůči stresu či případnému působení škůdců, s nimiž při outdoor kultivaci rostlin zkrátka musíme předem počítat, abychom se mohli radovat z pořádné úrody. (Proto se také některé naše další tipy pro outdoor zahradničení budou týkat právě prevence a ochrany rostlin před škůdci a chorobami.) Příměs perlitu zase zajišťuje perfektní provzdušnění těchto půdních substrátů, což značně zlepšuje účinky zálivky, neboť dochází k lepšímu vstřebávání živin kořenovým systémem. Oba tyto předhnojené a provzdušněné půdní mixy obsahují minerální živiny. Jaký je mezi nimi tedy rozdíl? Jde především o to, jak dlouho není potřeba používat další hnojiva. Lightmix obsahuje veškeré živiny, které rostliny potřebují během prvního týdne pěstebního cyklu. A složení Growmixu je pro rostliny osvědčeným zdrojem zdraví a síly během prvních tří týdnů pěstebního cyklu. Proto, pokud máte zatím méně zkušeností s pěstováním venku, můžete toho využít. Naopak Lightmix využívají více zkušenější pěstitelé a zahradníci, kteří chtějí co nejdříve od začátku pěstebního cyklu přejít k aplikaci vybraných hnojiv podle vlastních plánů. 

outdoorlightmixoutdoorgrowmix

Jak již bylo řečeno, podporovat život půdních mikroorganismů se jednoznačně vyplatí. A právě za tímto účelem se v pěstitelství využívají tzv. mykorhizní houby, zejména Trichoderma Harzianum. Této houbě a produktům pro výživu rostlin, které využívají jejího symbiotického vztahu s kořenovým systémem rostlin, jsme věnovali samostatný článek: Trichoderma aneb Přírodní cestou k bohaté a zdravé úrodě.

Náš TIP: Organics Nutrients MYKORIZA premium obsahuje zcela organický koncentrovaný prášek mykorhizních hub Endo&Ecto, prospěšných bakterií, mikroorganismů a Trichodermy. Zvyšuje růst kořenového systému až o 400 %, což vašim rostlinám umožní lepší zásobování živinami a posílí jejich imunitu, jak již bylo řečeno. Rostliny budou produktivnější, zdravější a výnos bude kvalitnější. Doporučujeme!

outdoormykoriza

Výživa rostlin pěstovaných v půdě

Deficit či nadbytek živin ve volné půdě řeší aplikace základních a doplňkových hnojiv, která jsou určená přímo pro použití v hlíně nebo půdních substrátech. Výborně tedy vychází vstříc potřebám outdoor pěstitelů při kultivaci všech druhů rostlin.

Při pěstování venku, kde panují ryze přírodní podmínky a vlivy, se nabízí možnost vypěstovat si ovoce, zeleninu nebo bylinky v bio kvalitě, tedy 100% přírodní cestou. To umožňují čistě organická hnojiva. Pokud vás láká vidina ekologického pěstování, určitě si přečtěte článek: BioNova Veganics – hnojiva nejen pro vegany.

Náš TIP: Netopýří trus, žížalí trus nebo fish mix s obsahem masokostní moučky z ryb – to všechno jsou další organická hnojiva s oblibou využívaná při pěstování rostlin v outdooru!

Hnojiva Plagron Alga obsahují extrakt z mořských řas.

Problém minerálních hnojiv při pěstování ve volné půdě spočívá v degradaci půdy. Zároveň nemá smysl podporovat půdní život, protože hnojiva na minerální bázi prospěšný mikrobiální život do značné míry likvidují, což se při pěstování venku odráží v konečném důsledku také na zvýšeném výskytu škůdců nebo onemocnění rostlin.

Pokud však spojíte dohromady outdoor a zavlažovací systémy, budete potřebovat výživu na minerální bázi (viz níže). Holandská značka BioNova vyrábí i naše nejprodávanější jednosložkové minerální hnojivo pro zeminu, kterým je BioNova Soil Supermix. Zároveň vám rádi poradíme také s výběrem dalších minerálních hnojiv. Často je poznáte podle označení TERRA, například Shogun Samurai Terra Grow coby nejlepší britská hnojiva, spojující dokonalou rovnováhu živin s pokročilým porozuměním složité chemie podílející se na dostupnosti živin v půdě.

outdoor samurai

Z výše uvedených informací je zřejmé, že stejně jako složení substrátu, je pro zdravý a bohatý mikrobiální život důležité také složení výživy rostlin pěstovaných na slunci. Kromě základních hnojiv můžete půdní život prospěšných mikroorganismů podpořit hned několika produkty. Složení těchto produktů je založeno na účincích, které mají na rostliny různé organické látky:

  • Fulvokyseliny a huminové kyseliny včetně tipů na nejlepší produkty jsme podrobně rozebrali v článku: Fulvonové a huminové kyseliny: význam a využití ve výživě rostlin.
  • Článek Enzymy zase pojednává o složení produktů na bázi složitých souborů živých mikroorganismů, které umí přeměnit odumřelé zbytky rostlin na cenný organický materiál a podporují vývoj rostlin v mnoha ohledech. Například jedinečný enzymový přípravek Cannazym, na který nedá spousta zkušených a ekologicky smýšlejících pěstitelů dopustit, zrychluje rozpad mrtvého kořenového materiálu a aktivuje prospěšné mikroorganismy, přičemž pomáhá udržovat optimální vzdušnost zeminy. Jak už možná víte, přílišná vlhkost zeminy i odumřelé rostlinné zbytky bývají často pozvánkou pro spory plísní. Cannazym tudíž slouží i jako účinná prevence těchto problémů. 

outdoorcannazym

Všechny výše uvedené produkty sledují společný cíl, kterým je optimální příjem živin a zdravý vývoj rostlin. Na konci pěstebního cyklu nezapomínejte poslední týden před sklizní rostliny proplachovat. Této fázi říkají groweři flushing a zajišťuje, aby byly sklizené rostliny či jejich plody maximálně čisté (bez zbytků hnojiv) a chutnaly, jak mají. Přípravky pro proplach, jako je Canna Flush, šetrně zbaví rostliny veškerých přebytečných solí tak, aby nezničily prospěšné plísně nebo bakterie, čímž je zaručena skvělá chuť.

Nezapomeňte však, že samotná voda ve skutečnosti nic nepropláchne, protože rostliny začnou spotřebovávat živiny uložené v listech až desátý den proplachu. Z toho důvodu je důležité používat dedikovaná činidla, která tento proces urychlí, takže ke kýženému a reálnému proplachu dojde okamžitě. Kromě Canna Flush doporučujeme například také T.A. Flashclean (G.H. FloraKleen).

OUTDOORproplachkomplet

Pěstovat venku, hospodařit s vodou

Outdoor pěstitelé si ze začátku někdy neuvědomují, že hydroponické a aeroponické systémy, které umožňují výrazně efektivnější hospodaření s vodou i hnojivy, lze pro potřeby venkovního zahradničení využít stejně dobře jako v indooru. Jsou sice spojeny s určitou počáteční investicí, ale výhody za to stojí. Posuďte sami z jejich výčtu:

  • Vyšší výnosy a kvalitnější úroda
  • Spousta ušetřeného času a v dlouhodobém horizontu i peněz za vodu a hnojiva
  • Životnost několik let

Pro potřeby outdoor zahradničení si navíc můžete v libovolném měřítku sestavit vlastní zavlažovací systém typu DRIP (kapková závlaha). Na toto téma doporučujeme podrobný článek s názvem Hydroponie snadno: kapková závlaha drip

Mějte ale na paměti, že zavlažovací systémy nejdou dohromady s organickými hnojivy, protože bio zálivku je nutné spotřebovat zpravidla do 24 hodin! To znamená, že zálivka připravená z čistě přírodní výživy rostlin by se v hydroponickém systému kazila a ucpávala jej.

Máte prostor na zahradě a zajímá vás pěstování rajčat, paprik a podobných druhů rostlin? Pak vás budou zajímat i samozávlahové systémy Autopot, které umožňují v porovnání s jinými hydroponickými systémy typu NFT nebo třeba Aeroflo mnohem jednodušší a časově nenáročnou obsluhu. Autopot je perfektním řešením pro všechny urban growery. V městském prostředí jej výborně využijete na balkónech, terasách, zahradách za domem nebo také ve sklenících. Pokud máte k dispozici dostatečně velký prostor pro „chytání dešťovky“, pořiďte si praktický FlexiTank.

outdoorflexitank

Automatická solární závlaha

Pěstování různých druhů rostlin pod širým nebem v kombinaci se závlahovým systémem může být natolik úsporné, že se obejdete zcela bez zdroje elektrické energie. Nevěříte? Důkazem je automatická solární závlaha od značky Irrigatia. Využijete ji také na zahradách či políčkách, kde není dostatečný tlak vody, anebo chybí přípojka elektřiny. Pravidla jsou jednoduchá. Čím více svítí sluníčko, tím více IRRIGATIA zalévá! V noci se systém vypíná. Právě teď nám venku začíná sluníčko svítit a máme před sebou nějakých šest nebo sedm relativně slunných měsíců včetně horkého léta. Proč tedy rostlinám venku nezajistit automatickou závlahu s minimálními náklady i když se za ještě silnějším sluníčkem vydáte třeba někam k moři. Irrigatia je z našeho pohledu na jaře i později na přelomu jara a léta pro potřeby outdoor pěstování zkrátka opravdu chytrá investice.

IRIGATIAKOMPLET

Jak ochránit rostliny v outdoor prostředí?

Přírodní podmínky nelze na rozdíl od ideálního mikroklima panujícího uvnitř growboxu ovlivnit.  Proto je důležité začít s ochranou už při samotném výběru místa, kde budou vaše rostliny růst. To by mělo být samozřejmě dostatečně slunné, ale zároveň by se v něm neměl hromadit příliš vlhký nebo horký vzduch. Mělo by být také určitým způsobem chráněné před prudkým větrem. V nerovném souboji s případným silným větrem vám zejména u vzrostlejších druhů rostlin a keřů mohou pomoci zvítězit bambusové tyče a opěrné sítě, které nejenže zabraňují lámání stonků, ale zároveň zajistí rovný růst rostlin. Kontinuální a spíše jemné proudění vzduchu je to, za co se vám rostliny odvděčí. S ohledem na přírodní podmínky při pěstování rostlin venku, které je mohou často vystavit stresu a negativně tak ovlivnit jejich vývoj, doporučujeme samostatný článek: Stres škodí i rostlinám aneb Abiotické stresy rostlin. Než se nadějeme, vystřídá jarní sluníčko intenzivní letní slunce, které může doprovázet horko a sucho. Tyto faktory již pro rostliny představují pořádný stres. Kromě pravidelné zálivky je proto vhodné dopřát rostlinám také produkty, které jsou schopny značně oživit a revitalizovat rostliny zesláblé v důsledku působení právě těchto abiotických stresorů. Kromě jiného obsahují například křemík, který rostlinám s jejich celkovou revitalizací zdárně pomáhá.

Naši zákazníci si pochvalují zejména tyto přípravky:

OUTDOORad2komplet

S ochranou rostlin pěstovaných venku souvisí také účinná prevence, která může znamenat doslova rozdíl mezi úspěšnou a neúspěšnou sezónou. Proto ji při outdoor zahradničení nikdy nepodceňujte. Je potřeba začít už se základy:

  • čistý substrát bez škodlivých zárodků
  • zdravé sazenice
  • pravidelná kontrola pěstebního prostředí

Výskyt hmyzu v pěstebním prostředí vám mohou sledovat lepové šipky.

Prevence a bio ochrana rostlin je vždy mnohem lepší než chemická řešení v podobě insekticidů nebo fungicidů. Každému outdoor growerovi proto doporučujeme postřik proti škůdcům Canna CURE. Vynikající výsledky při ochraně před žravým hmyzem a jednoduché použití! Navíc žádný negativní vliv na kvalitu úrody. To samé lze říci i o dalších produktech na čistě přírodní bázi, jako jsou například BioBizz LeafCoat, Terra Aquatica Protect, Atami B’cuzz Bio-Defence nebo český produkt AGRO CS Rock Effect.

outdoorochranaaa

Neváhejte se nás zeptat na vše, co vás ohledně outdoor kultivace rostlin zajímá. Rádi vám poradíme také s výběrem konkrétních produktů. Věříme, že po přečtení tohoto článku máte pro venkovní zahradničení inspirace dostatek, a to nejen pro nadcházející sezónu. Na Vaše dotazy se těšíme na známé e-mailové adrese info@higarden.cz

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: