Nejlepší ventilátory do growboxu: EC nebo AC?

Zajímají vás hlavní rozdíly mezi EC ventilátory a AC ventilátory? Pak si přečtěte tento článek, ve kterém si je nejen vysvětlíme, ale zároveň zjistíte, proč se z odborného pohledu většinou vyplatí připlatit si za kvalitní ventilátor, vybavený elektronicky komutovaným stejnosměrným motorem (EC). Doporučíme vám také osvědčené produkty. Každý zkušený indoor grower totiž dobře ví, že vzduchotechnika, která se může pochlubit kombinací vlastností, jako jsou dlouhá životnost, tichý chod a nízká spotřeba elektrické energie, patří k těm investicím, které se člověku vrací s každou další sklizní.

ECvsAC_covermaybe

Zatímco AC ventilátory, poháněné asynchronním elektromotorem s tradiční konstrukcí, se obecně využívají spíše pro občasnou ventilaci pěstebního prostoru, EC ventilátory pracují mnohem efektivněji, a tudíž je v pěstební praxi můžete také daleko více využít k tomu, abyste svým rostlinám kontinuálně zajistili ideální podmínky pro energický vývoj díky dokonalému mikroklimatu uvnitř pěstebního stanu nebo místnosti v průběhu celého pěstebního cyklu.

Výhody EC ventilátorů

EC ventilátory jsou poháněny moderními elektromotory s vyšším výkonem a účinností. Ty ve srovnání s AC ventilátory nabízí zejména průměrně 3x nižší spotřebu elektrické energie! To je sice jistě dostatečně pádný argument sám o sobě, ale protože pořizovací cena EC ventilátorů bývá v kontrastu k AC ventilátorům podstatně vyšší, je potřeba zdůraznit, že tím ještě výčet benefitů zdaleka nekončí. Toto jsou tedy další důvody, které hrají navzdory vyšší cenovce ve prospěch EC ventilátorů:

    • Mnohonásobně delší životnost
    • Výrazně nižší provozní náklady (náklady na energetickou účinnost)
    • Nízká hlučnost a nulový „brum/humm noise“ i při nízkých otáčkách
    • Menší velikost při stejném výkonu
    • Jednoduchá a přesná regulace výkonu pomocí digitálních regulátorů bez snížení životnosti

Náš TIP: Objevte jedničku v oblasti regulace otáček! Používejte regulátory špičkového holandského výrobce TechGrow.

TEchGrow

Na obrázku vpravo vidíte jeden z nejprodávanějších regulátorů otáček ventilátoru od značky TechGrow.

EC regulace pro EC fany:

Tento digitální regulátor od renomovaného německého výrobce byl vyroben výhradně pro EC ventilátory. Umožňuje až 15 individuálních nastavení pomocí pouhých 3 tlačítek a snadnou regulaci v závislosti na teplotě, vlhkosti, denní fáze a hystereze. Po technické stránce je dále vybaven přehledným LCD displejem i zabudovaným světelným senzorem.

ECREGULACEkomplet

Jak fungují EC motory?

Elektronicky komutované stejnosměrné motory, které řadíme mezi synchronní, disponují tzv. komutačním obvodem, což je elektronický systém regulace rychlosti, který ventilátor udržuje v optimálních otáčkách. EC motor se skládá ze statoru a rotoru, který je osazen permanentními magnety z feritového materiálu. Rotor a stator tvoří dvojici prvků, z nichž oba vytváří vlastní magnetické pole. Tato pole na sebe vzájemně působí a výsledkem je dosažení točivého momentu na rotoru. Rychlost otáček rotoru je tedy v případě těchto synchronních motorů (např. Ziehl-Abegg) totožná s rychlostí, kterou se otáčí elektromagnetické pole. Díky tomu také nedochází k žádným ztrátám skluzem, které jsou typické pro asynchronní motory (AC), kde se elektromagnetické pole otáčí rychleji než rotor. (U AC motorů to navíc bez skluzu ani nejde, neboť by bez něj nevzniklo magnetické pole.)

Ventilátory Prima Klima s EC motorem

Řídící elektronika včetně přípojek a kondenzátoru tvoří v případě těchto ventilátorů německé výroby jeden kompaktní celek, chráněný nárazuvzdorným a nehořlavým nylonovým pouzdrem.

Náš TIP: Pokud přemýšlíte nad tím, že si pořídíte EC ventilátor a zajímáte se o nejlepší účinnost na trhu, můžete rovnou přeskočit na samostatný článek o profi ventilátorech WHISPERBLOWER, které v tomto ohledu prakticky nemají konkurenci.

Whisperblowerjinypohled

Ventilátory značky Prima Klima se vyrábí v Česku, ale v německém standardu kvality. Také proto patří mezi pěstiteli dlouhodobě k nejoblíbenějším na trhu, ať už je řeč o těch účinnějších - osazených synchronním (EC) motorem, anebo levnějších ventilátorech Prima Klima s nižší účinností a kratší životností, které pohání asynchronní (AC) motor.

Proto jsme ve spolupráci s našimi odborníky, ale také na základě zkušeností našich zákazníků vybrali pár zásadních modelů i mimo výše uvedenou řadu WHISPERBLOWER:

  • Malý, ale vysoce efektivní radiální potrubní ventilátor s vylepšeným aerodynamickým tvarem je například Prima Klima PK160EC-TC. Kvalitní ventilátor s termostatem pohání prémiový motor od firmy ZIEHL-ABEGG s rotorem, jehož lopatky jsou zahnuté dozadu.
  • Dlouhodobě nejprodávanějším EC ventilátorem od populárního výrobce Prima Klima je opravdové eso, nesoucí označení PK125EC-TC, s kapacitou průtoku vzduchu 680 m3/h. Také tento EC ventilátor je vybavený termostatem. Uživatelům tedy umožňuje pohodlně regulovat teplotu v pěstebním prostoru.

ec_cover

  • Více než dvojnásobnou kapacitu pro průtok vzduchu pak nabízí i další dlouhodobý bestseller Prima Klima v kategorii potrubních ventilátorů s EC motorem, a sice PK250EC-TC, který umožňuje regulovat jak otáčky, tak i teplotu.

PKdalsi

PKdrahé

Odhlučněné EC ventilátory řady Q-Max od značky Can-Fan RUCK 

Hlavní přidanou hodnotou těchto spolehlivých a vysoce kvalitních EC ventilátorů je bezpochyby diskrétní provoz.

Byla by věčná škoda nepředstavit si u příležitosti tématu EC ventilátorů alespoň dvojici nejprodávanějších modelů z této odhlučněné řady, které se vzájemně liší kapacitou průtoku vzduchu, přičemž oba axiální ventilátory nabízejí absolutně nejvyšší aerodynamickou účinnost a bezkonkurenční spotřebu elektřiny díky novému 3D rotoru a statoru:

Kromě neuvěřitelně tichého provozu, který je výsledkem perfektní akustické izolace kovového pláště, nabízejí tyto ventilátory i další výhody:

  • Vysoký výkon a dlouhá životnost.
  • Rovnoměrný průtok bez turbulencí.
  • Regulátor otáček EC motoru.
  • Snadná instalace díky integrovaným závěsům.

QMAXKOMPLEEET

Nejlepších výsledků při pěstování v growboxu dosáhnete kombinací s Can-Filtry. EC ventilátory Can-Fan RUCK lze perfektně kombinovat také s těmito originálními regulátory od stejného výrobce:

  • Can-Fan EC regulátor teploty a rychlosti
  • LCD EC Can Fan controller - regulátor otáček EC ventilátorů: tento digitální regulátor pro EC ventilátory Can-Fan vyniká kromě velkého LCD displeje zejména speciální sondou, díky níž přístroj okamžitě reaguje na sebemenší změny optimálních podmínek uvnitř pěstebního prostoru.

Doufáme, že vám tento článek pomohl rozklíčovat odpovědi na nejčastější otázky a už tušíte, jaký typ ventilátoru pro Vás bude ten pravý. Zda se vyplatí pořídit si EC ventilátor, anebo si vystačíte s AC ventilátorem. Vězte, že Vaše otázky nás baví, a proto se nás neváhejte na cokoliv zeptat také na známé e-mailové adrese info@higarden.cz. Jsme tady pro Vás!

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: