Jak vybrat cirkulační ventilátor?

V pěstebních boxech a místnostech, zkrátka všude tam, kde potřebujeme rozproudit teplý vzduch, využívají pěstitelé s oblibou praktické cirkulační větráky, které mají přesah i mimo svět zahradničení. Důvěrně je známe také z domácností či kanceláří, kde v horkých letních měsících udržují naši bdělost a pohodlí. Těchto prostorových větráků s transparentní rotující vrtulí, které foukají vzduch, ať už na naše rostliny nebo přímo na nás, jsou k dostání hned v celé řadě variant. A protože se nás často ptáte, která z nich pro vás bude ta pravá, zaměříme se v tomto článku právě na jednotlivé typy cirkulačních ventilátorů a jejich vlastnosti.

cirkulacniCOVER

 

Budeme-li se soustředit čistě na použití cirkulačních ventilátorů pro indoorové pěstování rostlin, můžeme říct, že jsou pravou rukou odtahových (odvodních) a případně přítahových (přívodních) ventilátorů, napojených na ventilační potrubí.

Význam cirkulačních ventilátorů v indoor pěstebním prostředí

  • Proudění čerstvého vzduchu: Aby vaše rostliny byly v perfektní kondici a uvnitř pěstebního stanu rostly tak, jak od nich očekáváte, potřebují k tomu dostatek kyslíku a oxidu uhličitého v bezprostředním okolí listů. V kombinaci s osvětlením tak získáme základ úspěšné fotosyntézy. Zatímco klasické ventilátory (EC, AC), napojené na ventilační potrubí, se starají o to, aby byl v uzavřeném prostoru neustále dostatek čerstvého vzduchu, úkolem cirkulačních větráků či vetráčků je zajistit jeho neustálé proudění kolem rostlin. Rostlina díky nim CO2 z okolí listů nikdy nestačí vytěžit úplně. A přesně to je žádoucí. V opačném případě by totiž došlo ke zhoršení jejich růstu a celkové vitality. Bez cirkulačních ventilátorů by teplý vzduch na různých místech v growboxu takzvaně stál, což bylinkám ani dalším druhům rostlin rozhodně nesvědčí, neboť statické klima zvyšuje pravděpodobnost výskytu škůdců v pěstebním prostředí.

Vyrovnávání teploty uvnitř pěstebního boxu: Vrátíme-li se ke zdroji umělého osvětlení, zejména vysokotlaké a sodíkové výbojky (HPS, MH) produkují značné množství tepla, které cirkulační a oscilační ventilátory současně pomáhají efektivně rozptýlit.

cirkulacnipanel

Vybírejte podle výkonu, funkcí i typu instalace

Sortiment našeho obchodu zahrnuje okolo třiceti modelů s různým výkonem. Záleží na vašich potřebách nebo také na velikosti pěstebního prostoru. Je to jednoduché, čím větší prostor, tím větší výkon je zapotřebí.

Větší a výkonnější větráky je možné ve velkých pěstebních prostorech doplnit malými. Drobné větráčky postačí do malých pěstebních stanů. Robustní podlahové ventilátory je zase například možné doplnit klipsnovými větráčky, které snadno uchytíte na konstrukci pěstebního boxu v jeho horních částech, kam ostatně mohou dosáhnout i dlouhé stojanové ventilátory. Jsou i robustní podlahové ventilátory vhodné do větších pěstebních prostor, které zároveň umožňují zavěšení na strop nebo na zeď jako třeba VF nerezový ventilátor, kterému naši stálí zákazníci neřeknou jinak než „tajfun“.

Možnost snadné a pevné instalace v libovolné výšce se nabízí také u vylepšené novinky pro rok 2022 Pro Fan v2.0 od značky Garden Highpro. Ta je navíc, jak ilustruje obrázek, vyvedena v nevšedním designu.

PROFANKOMPLET

Pokud víte, že cirkulační ventilátor bude v provozu takřka neustále, vyplatí se připlatit si za kvalitní zpracování (například kuličková ložiska, 100% měděný motor, nerezová konstrukce, atd.) nesoucí se ve znamení delší životnosti a svou roli může hrát také spotřeba elektrické energie.

Simulujte svým rostlinkám přírodní vánek!

Mezi indoor growery jsou velice oblíbené oscilační ventilátory, což jsou prostorové větráky s funkcí automatického otáčení základny pod úhlem až 90°, díky které vzduch cirkuluje vícero směry. Lepší distribuce vzduchu se odrazí i na lepší kondici pěstovaných rostlin, kterým automatická oscilace ventilátorů simuluje příznivý reálný vítr, jako by rostly v přírodě. Jejich stonky a postranní větvičky jsou díky tomu odolnější vůči lámání.

cirkulační OSCILACE

Rozdělení cirkulačních ventilátorů podle typu instalace

Tuto část článku nemůže zahájit jiný ventilátor než multifunkční „kombo“ 3v1 od značky VF - cirkulační ventilátor spojující dohromady vlastnosti stojanových, nástěnných a podlahových ventilátorů. Díky tomu jej můžete využít tak, jak právě potřebujete. V jakékoliv poloze je zároveň zaručen tichý chod i spolehlivé foukání díky silnému motoru a automatické horizontální oscilaci pod úhlem 90°. Plnohodnotnou alternativou je STURM3.

cirkulacniKOMBO

  • Stojanové ventilátory: Tento typ cirkulačních větráků vyžaduje umístění na pevnou podložku. Díky pevné kruhové základně je jeho výhodou především stabilita. Stojanové ventilátory většinou disponují nastavitelným krkem, díky kterému lze proudění vzduchu směřovat v požadované výšce uvnitř pěstebního prostoru. Perfektním příkladem je stojanový ventilátor RAM Heavy Duty, jehož profil vidíte na obrázku.

cirkulacniRAMHEAVYDUTY

  • Nástěnné ventilátory: Jak již název napovídá, tyto cirkulační ventilátory jsou předurčeny k instalaci na zeď. Výhodou tohoto typu instalace je bezesporu úspora prostoru. Chce to pořádný větrák, který na zeď sice snadno namontujete, ale bude držet jako přibitý. Přesně to přináší (nejen) pěstitelům cirkulační nástěnný ventilátor RAM Heavy Duty. Nechybí ani oscilační režim či účinná ochrana proti poranění. Navíc jej můžete bez problému namontovat také na strop.

nastenny komplet

  • Podlahové ventilátory: Také v případě tohoto typu větráků nám název předem prozrazuje, v čem tkví jejich gró. Díky menšímu podhledu umožňují o něco snadnější manipulaci v prostoru než stojanové modely. Podlahové ventilátory zároveň patří k těm nejvýkonnějším. Oblíbený je zejména tichý podlahový ventilátor RAM (viz úvodní foto) s ochrannou mřížkou a možností otáčení kolem vlastní osy.
  • Klipsnové ventilátory: Na tzv. clip fan větráčky menších rozměrů nedá spousta growerů dopustit, neboť jim umožňují kdykoliv během krátkého okamžiku změnit jejich umístění přesně podle aktuální potřeby a prostoru uvnitř growboxu. Spotřebují zanedbatelné množství elektrické energie. Kromě úsporného provozu je jejich další velkou výhodou extra tichý chod. Konkrétní model si mimo jiné vybírejte i podle toho, jak silné tyče má konstrukce vašeho pěstebního stanu. Vyžadujete-li co nejdelší životnost, dejte přednost větráčku vybaveného kuličkovými ložisky. Produkty pro vás vybíráme skutečně pečlivě, proto si nejen v případě ventilátorů s úchyty troufáme tvrdit, že s žádným ventilátorem z naší nabídky nešlápnete vedle, záleží čistě na vašich prioritách.

cirkulacniCLIPFAN

Pro majitele pěstebních stanů od značky Secret Jardin jsou speciálně navrženy cirkulační ventilátory Monkey Fan. Jak ovšem dokazuje další letošní novinka, 2rychlostní oscilační ventilátor Monkey Fan v3.0 s výkonem 20 W, grow box Secret Jardin není nutnou podmínkou k tomu, abyste mohli využít výborný poměr ceny a výkonu, který tyto větráky uživatelům přináší. Snadno je nainstalujete horizontálně i vertikálně do libovolného pěstebního stanu.

cirkulacniMONKEYFANfinal

Regulace rychlosti otáček

U drtivé většiny cirkulačních ventilátorů se setkáte s přepínáním alespoň 2 rychlostních režimů. Důkazem je například i tento malý, ale výkonný dlouhodobý bestseller s klipsem a 2 rychlostními režimy od renomovaného výrobce RAM (Rapid Air Movement).

Třístupňovou regulaci rychlosti nabízí mimo jiné RAM ECO Fan a u stojanového ventilátoru RAM Heavy Duty jsou k dispozici dokonce 4 rychlostní stupně čili i z hlediska rychlosti je určitě z čeho vybírat. Proto prozkoumejte i další modely, které máme skladem.

S výběrem cirkulačního ventilátoru vám rádi poradíme. Neváhejte se nás na cokoliv zeptat prostřednictvím známé e-mailové adresy info@higarden.cz. Těšíme se na vaše dotazy!

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: