Co je to reflexní fólie a jakou zvolit?

Světlo by v pěstebním prostoru rozhodně nemělo dopadat zbytečně jinam než na rostliny, aby díky němu mohly intenzivně růst a kvést. Odrazové fólie jsou proto pro pěstitele, věnující se kultivaci rostlin indoor, jedním z nejdůležitějších nástrojů pro dosažení masivní sklizně v co nejkratším čase. Která fólie je nejlepší? Vše se dozvíte v následujícím článku.

light-1330837_1920

Možná si říkáte, že pro dokonalý odraz světla v pěstebním prostoru vám postačí dobrý reflektor. Ano, reflektor vám pomůže nasměrovat tok světla podle potřeby, a tak se bez kvalitního stínidla neobejdete, ale kromě směru světla je zapotřebí řešit také intenzitu, se kterou dopadá na vaše rostliny. 

Stěny, podlaha i strop – tam všude se světlo v pěstební místnosti prostřednictvím reflektoru odráží. S každým dopadem na tyto plochy se pak neodmyslitelně pojí i ztráty na intenzitě osvětlení. A to samozřejmě nechceme. Právě proto se uvedené plochy vykrývají pomocí odrazové fólie. 

Pojďme si shrnout, na co je dobrá reflexní fólie: 

  • Maximálně využijete zdroj světla v pěstebním prostoru. 
  • Díky odrazové fólii dopadá na rostliny více světla a jeho paprsky zároveň proniknou i do stinných míst, kde již běžně větší či menší části rostlin trpí jeho nedostatkem, a proto se také za účelem jejich dosvětlování používají přídavné lampy. 
  • Reflexní fólie zároveň chrání rostliny před spálením vršků. 

 diamantova

Diamantová reflexní fólie ECO je v naší nabídce za bezkonkurenční cenu.

Nyní se podíváme, jak se jednotlivé reflexní fólie vzájemně liší na základě výrobních materiálů a jejich vlastností: 

  • Černobílá PE fólie představuje základní typ odrazové fólie a jak již název napovídá, skládá se ze dvou vrstev, přičemž ta bílá odráží světlo (odrazivost cca 90 %) na hůře přístupná místa a černá jej naopak pohlcuje. Z toho jasně plyne i umístění na stěně pěstírny, kdy bílá patří dovnitř a černá zase na vnější stranu. Výhodou tohoto typu fólie je nízká cena a slušný odraz světla. Nevýhodou je zase nižší schopnost světlo rovnoměrně rozptylovat, jak to umí vyspělejší typy fólií. 
  • Stříbrné fólie odrážejí světlo o dobrou polovinu lépe než výše uvedená bílo-černá fólie, takže vaše rostliny využijí o 50 % více světla. Se stříbrnou fólií se snadno pracuje, ale opět se vyznačuje nižší schopností rovnoměrně rozptylovat světlo. Jedná se o odolný materiál proti pomačkání a opotřebení, nenáročný na údržbu a také zcela netoxický, ať už si vyberete variantu REFLECT-A-GRO, MYLAR nebo ECO. 
  • Diamantové fólie najdete v našem sortimentu hned dvě. Lepší službu samozřejmě udělá varianta A-GRO, ale chybu neuděláte ani s levnější verzí, kterou je diamantová fólie ECO. V čem tkví rozdíl proti stříbrným fóliím? Je to schopnost rovnoměrně rozptylovat světlo. Použitím diamantové fólie tedy docílíte nejen toho, že vaše rostliny využijí více ze světelného záření z výbojky, ale osvícení bude rovnoměrné, což je přidaná hodnota, která se na výsledné úrodě jistě projeví. Nevýhodou může být údržba, kdy je potřeba fólii omýt a přeleštit suchým hadříkem. 
  • ORCA jsou fólie kanadské výroby s jedinečnou topografií povrchu tvořenou vlákny s vysokou hustotou specializovaného reflexního plastu. Bílá barva fólie zajišťuje vysokou úroveň z hlediska obou faktorů, které jsme uvedli výše, a sice odrazivosti i rovnoměrnosti rozptylu světla. ORCA fólie se navíc čistí mnohem snáze než ty diamantové. Stačí přejet vlhkým hadříkem a je to. Hlavní výhodou je slib kanadského výrobce, že použitím fólie ORCA znatelně snížíte náklady na pěstování, neboť si můžete dovolit použít výbojku o nižším výkon na určenou pěstební plochu. 

Doporučujeme tyto produkty: 

  • ORCA Grow Film ™ - odrazová fólie - TOP fólie na trhu, víc není potřeba dodávat. 
  • Diamantová fólie REFLECT-A-GRO - bezkonkurenční poměr ceny a výkonu a zároveň nejprodávanější odrazová fólie z našeho sortimentu. Skvělá volba pro každého! 
  • Diamantová reflexní fólie ECO - opět vynikající poměr ceny a výkonu. Levnější varianta diamantové fólie stále nabízí odraz světla 99,9 % a snadno se omývá. Na našem e-shopu je navíc k mání s exkluzivní cenovkou! 
  • Stříbrná fólie REFLECT-A-GRO - luxusní nehořlavá fólie nabízí o 50 % lepší odraz světla než obyčejná černobílá fólie a také přibližně o 22 % lepší odraz než fólie MYLAR. 

Teď už víte, proč je reflexní fólie důležitá a možná i jakou fólii si vybrat. Zvažte také, zda se vám více vyplatí cena za metr, anebo nákup celé role. Pokud stále váháte, rádi vám s odrazem světla poradíme na známé adrese info@higarden.cz. 

Co si přečíst dál: