Growbox v paneláku

V panelácích bydlí téměř třetina obyvatel Česka, to je přibližně 2,7 milionu. Kolik je v panelových bytech growboxů spočítáno nemáme, ale z výše uvedené statistiky jsme usoudili, že by se mnohým z našich zákazníků a čtenářů mohly hodit následující praktické rady a informace.

Ať už bydlíte v klasickém paneláku nebo třeba v cihlové bytovce, i malý byt vám díky moderním pěstebním stanům umožní sklízet bylinky, ovoce nebo zeleninu několikrát do roka! Samozřejmostí jsou pak okrasné a pokojové květiny, ale dnes se zaměříme především na to, jak se úsporně a efektivně postarat o domácí indoor zahrádku a jak si ji nejlépe přizpůsobit s ohledem na sousedy i spotřebu elektrické energie...

image1_6

Zvolte temný a chladný kout

Základním předpokladem je správný výběr místa, na které homebox umístíte tak, aby vám ani ostatním členům domácnosti nezavazel a hlavně, aby měly rostlinky optimální podmínky pro zdravý vývoj. Zvolte proto místo, kterému se přes den nedostává přímého slunečního svitu. Výbojky, nejčastěji používané jako zdroj umělého osvětlení uvnitř pěstebního stanu, totiž samy o sobě generují značné množství tepla. Stan má navíc často černou barvu, která světlo, jak známo, přímo přitahuje, ale i kdyby neměl, rozhodně nechcete, aby se pasivně zahříval ještě zvenčí, což platí v létě dvojnásob. V zimních obdobích je pak pro změnu zvykem bytové jednotky vyloženě až přetápět, což vystavuje rostliny uvnitř grow boxu stejnému riziku. Chytrým řešením, pokud jsou k tomu dispozice, je umístit pěstební box do spíže, komory, šatny nebo třeba do sklepa, pokud je udržovaný a nepanuje v něm přílišná vlhkost. Pěstební stan však není problém umístit ani do kuchyně... Například modely Homebox Vista jsou provedením v bílé barvě, celkovou konstrukcí i atraktivním designem (jako) stvořené k tomu, aby našly své nezastupitelné místo klidně přímo v kuchyni! Pokud máte navíc nevyužitý roh místnosti, perfektně se do něj hodí bílý stan s trojúhelníkovou postavou, který vidíte na obrázku.

image2_4

HOMEBOX® Vista Triangle

Zdroj světla

Jak jsme se už zmínili o něco výše, nejčastěji se uvnitř pěstebních stanů setkáváme s halogenovými, anebo sodíkovými výbojkami. Rozhodně se vám však vyplatí zainvestovat do modernějších zdrojů umělého osvětlení pro pěstování indoor, jakou jsou úsporky nebo populární LED diody. Možná za ně dáte o něco více peněz než za obyčejné výbojky, ale odměnou vám bude nejen úspora na výdajích za elektřinu, ale co je ještě důležitější, dočkáte se lepších výnosů a kvalitnější úrody díky plnému světelnému spektru, které rostlinám simuluje přirozený sluneční svit. A proto jste do toho přece šli, ne? Pokud vám to dává smysl, vřele doporučujeme také CMH / LEC osvětlení, které spojuje výhody vysokotlakých výbojek a LED technologií.

Diskrétnost nade vše

Dostatečně tichý ventilátor podpořený kvalitním pachovým neboli uhlíkovým filtrem ideálně spolu s odhlučněným potrubím tvoří kombinaci, se kterou můžete být v bytě absolutně v klidu, dopřát jej i ostatním obyvatelům domu, a několikrát do roka sklízet jedna radost. Jistě nám dáte za pravdu, že na vůni vašich čerstvých bylinek netřeba zbytečně lákat sousedy a diskrétní provoz odhlučněných ventilátorů vám zase pojistí dobré sousedské vztahy i pohodu v domácnosti. V každém bytě oceníte také neutralizéry pachů pro svěží vzduch a nemusí jít jen o vaši úrodu.

A na závěr ještě jeden tip. Věděli jste, že si v paneláku můžete s pomocí ionizátoru vzduchu snadno vytvořit doslova horské prostředí?

Doufáme, že vám tento článek pomohl vyvarovat se zbytečných komplikací při indoor zahradničení v malých i velkých bytech, a pokud byste se nás chtěli na cokoliv zeptat, neváhejte nám napsat na známou adresu info@higarden.cz.

- Pěstební stany (growboxy)
- Homebox Vista
- Osvětlení
- Vzduchotechnika
- Sety growboxů