Pěstování rostlin a oxid uhličitý. Jak a proč jej používat?

Zkratku CO2 si jistě pamatujeme ještě z hodin chemie. Existují optimální pěstební podmínky. A existují i optimální podmínky, obohacené právě o oxid uhličitý.  Věděli jste, že jeho doplněním do pěstebního prostoru, kterým se rozumí například growbox, můžete snadno zvýšit výnosy až o 20 %?

Je prokázáno, že kysličník uhličitý rostlinám jednoznačně svědčí. A ne zrovna málo. S trochou nadsázky můžeme říci, že pro rostliny je to vlastně takový „energeťák“. CO2 totiž podporuje rostlinný růst i dozrávání

CO2

Během dne potřebují rostliny dostatek oxidu uhličitého a v noci potřebují kyslík. Oxidu uhličitého najdeme v atmosféře dostatek na to, aby stačil k růstu rostlin, pěstovaných v outdoor podmínkách. I tak ho ale skrze kořeny a listy zvládnou vstřebat mnohem více a taky jej naplno využít pro svůj prospěch a tím samozřejmě i ku prospěchu pěstitele.

Nedostatek CO2 můžeme zaznamenat zejména při indoor zahradničení. Na vině je v drtivé většině případů nedostatečné větrání nebo špatná ventilace. Na rostlinách se nejčastěji nízká koncentrace CO2 v ovzduší projevuje pomalým růstem, klidně o 30 či 40 %.

Doporučujeme pamatovat si základní poučku po pěstování, pokud jde o záměrné přidávání oxidu uhličitého do ovzduší. Čím více světla rostliny mají, tím více CO2 potřebují. Při intenzivní kultivaci pod umělým osvětlením to samozřejmě platí dvojnásob. Z toho také vyplývá, že při nízké koncentraci oxidu uhličitého je zbytečně nižší i účinnost použitích lamp, ať už používáte vysokotlaké výbojky či moderní LED diody.

Obohacení ovzduší growboxu o CO2 zajišťuje v konečném důsledku také lepší využití hnojiva.

Vytoužené sklizně se dočkáte mnohem dříve, a sice možná až o dva týdny v porovnání s pěstebním cyklem, který nedoprovází suplementace CO2.

Jakmile zvýšíte koncentraci oxidu uhličitého v domácí pěstírně na hodnotu alespoň okolo 500 pmm, dojde ke zrychlení růstu až o 15 %. Nezřídka však i o celých 20 %. Hraniční koncentraci pak představuje hodnota 1000 pmm. U té můžeme očekávat zrychlení růstu téměř o polovinu. Tuto hranici však neradno překračovat. Správný grower tak nesmí být při nasycení vzduchu oxidem uhličitým nenasyta.

Nyní už tedy víte, proč můžeme přidávání oxidu uhličitého každému indoor growerovi, bez ohledu na zkušenosti, jednoznačně doporučit. Proto je správná chvíle představit si praktické a dostupné produkty, které vám v pěstírně zajistí nasycení ovzduší oxidem uhličitým. Produkty, o kterých je řeč, seženete ve formě praktických tablet nebo v levnější variantě, kterou představují závěsné pytlíky do pěstebního stanu.

CO2_2Oblíbené GURU CO2 tablety vynikají postupným uvolňováním.

Bezpečnost

Nezapomínejte na to, že při manipulaci se všemi produkty pro doplnění CO2 do pěstebního boxu, je zapotřebí zvýšené opatrnosti a zodpovědnosti, neboť oxid uhličitý jako takový je bezbarvý plyn bez zápachu a bez chuti, který se v normálních koncentracích běžně vyskytuje v ovzduší. Proč člověka tedy není sice přímo jedovatý, to ale nic nemění na skutečnosti, že je nedýchatelný. Předtím, než vstoupíte do pěstebního prostoru, v němž se využívá zařízení pro obohacování ovzduší oxidem uhličitým, je zapotřebí pořádně vyvětrat!

Věnujete se kultivaci rostlin indoor? Ať už v zemině, kokosu nebo hydroponicky, teď už víte že stačí pár tablet nebo pytlík s oxidem uhličitým a vaše úsilí vám přinese výrazně více ovoce. Pro více informací nebo pro pomoc při výběru konkrétních produktů se na nás neváhejte obrátit. Volejte nebo pište na info@higarden.cz.

- Co2 produkty