Automatizujeme pěstební procesy

Systém. Kouzelné slovíčko moderního a efektivního zahradničení. Automatické pěstební systémy se vám postarají o pravidelnou závlahu a sofistikované řídící jednotky zajistí optimální klima i osvětlení rostlin v denním nebo nočním režimu. To platí dokonce i ve vaší nepřítomnosti, takže pokud vás indoor pěstování chytlo a nepustilo, proč to nedělat systematicky jako skutečný profesionál? Vychutnáte si vyšší výnosy a s uspořeným časem či energií už můžete naložit dle libosti!

Zapomenout na manuální stereotypy a ruční zalévání je lákavé a snadné! Ale když jste si před pár lety chtěli domů pořídit systém pro indoor pěstování zeleniny, ovoce či bylinek, jediným řešením bylo pořádně se plácnout přes kapsu. Dnes už je na trhu nabídka více či méně vyspělých samozavlažovacích systémů a řídících jednotek naštěstí natolik bohatá, že si bez problému vybere nadšený začátečník i komerční zahradník, a tak může jako profík pěstovat doslova každý. To ostatně vysvětluje ohromnou popularitou, které se v současnosti těší nejrůznější hydroponické a aeroponické systémy.

image1_7

Automatická solární závlaha vám zase umožní značně si usnadnit pěstování outdoor, ať už jde o závlahu vaší zahrádky, záhonku na poli, mladých stromků v sadu, anebo třeba anglického trávníku před domem.

Efektivita, to je, oč tu běží...

Než se pustíte do domácí automatizace svých dosavadních pěstebních aktivit a povýšíte je na profi level, anebo v případě, že si hodláte začátky rovnou zjednodušit nějakým tím základním samozavlažovacím systémem, je dobré ujasnit si nejprve pár základních parametrů, podobně jako při výběru growboxu. Hlavním z nich je rozsah plánované úrody, od kterého se výše investice do nového vybavení domácí pěstírny nejčastěji odráží. Ten samozřejmě úzce souvisí s velikostí pěstební plochy, kterou máte k dispozici. Pak už záleží především na vašem rozpočtu.

Skvělá úroda jako samozřejmost? Automatizace hlavních i podpůrných pěstebních procesů vám umožní dokonale optimalizovat pěstební podmínky. Navíc ušetříte na vodě, energiích i spotřebě hnojiv.

Díky vhodné investici do autonomních systémů už si na správné načasování a samotnou realizaci následujících procesů nemusíte zbytečně myslet:

Další rozdíl spočívá v tom, zda chcete mít v rámci indoor pěstebních procesů bez starostí pouze vybrané funkce, anebo všechny, neboť v takových případech se každému pěstiteli hodí univerzální automatická řídící jednotka, jako je například GSE Smart Grow Controller, která má sice vyšší pořizovací cenu, za kterou však dostanete plnohodnotnou alternativu pro velké množství taktéž nákladných zařízení. Jednotka zajišťuje vše od spouštění světel, přes regulaci ventilátorů či zvlhčovačů v závislosti na mikroklimatu až po dávkování oxidu uhličitého.

Méně je někdy více

Kdybyste si z tohoto textu měli odnést jedinou informaci, mějte na paměti, že rostlinám všeho druhu svědčí obecně nižší dávka a intenzita zálivky, zato však uvítají co nejvyšší frekvenci zalévání. A právě proto přináší automatická závlaha v porovnání s časově i fyzicky náročným ručním zaléváním vždy nesrovnatelně lepší sklizeň! 

Nyní si již pojďme představit jednotlivé typy a příklady automatických zavlažovacích systémů.

Hydroponické systémy

Spolehlivý pasivní typ závlahy nenáročný na provoz představují pěstební systémy AutoPot, které si rozumí se všemi typy pěstebních médií.

Mezi různě zkušenými growery po celém světě jsou proslulé hydroponické systémy Atami Wilma, které jsou pohodlnou vstupenkou do světa rozmanitých možností, které hydroponie pěstitelům přináší a zprostředkují radostnou sklizeň i úplným začátečníkům! Sestavy vyšších řad zároveň vychází vstříc ostříleným či komerčním pěstitelům. Na obrázku vidíte, jak vypadá jeden z nejvyhledávanějších modelů – Atami WILMA Large.

Wilma

U tohoto typu kapkové závlahy putuje živný roztok hadičkami na vršek květináčů, kde se přímo vpíjí do substrátu a každá rostlina už si následně vezme přesně tolik, kolik potřebuje. To platí pro vodu s živinami i kyslík. Navíc nic nepřijde nazmar, neboť veškerý roztok, který se nevstřebá je využit později, což nás vrací k jednomu z hlavních důvodů, proč si automatický systém pořídit a tím je efektivita. Časovač vychází vstříc během výživy individuálním potřebám jednotlivých rostlin.

Pro kořeny velkých rostlin, anebo pro kultivaci mateřské rostliny se báječně hodí samozavlažovací květináče Flo Gro. Mezi další druhy hydroponních systémů patří také vertikální NFT.

Aeroponické systémy

To nejlepší jsme si nechali na konec! Máme na mysli automatické zavlažovací systémy, které ke svému fungování nepotřebují žádný substrát a zprostředkují vám doslova úrodu snů díky preciznímu dávkování roztoku s ideální hladinou kyslíku. Tento předpoklad se opírá o fakt, že stejnou technologii využívá mimo jiné i NASA při výzkumu kultivace rostlin ve vesmíru. Typickým příkladem je Aeroflo 40 na obrázku.

AEROFLo

Doufáme, že vám tento článek pomohl udělat si konkrétní představu o tom, co vám mohou automatické pěstební systémy a řídící jednotky přinést. Nezapomeňte také na řádnou péči o hydroponické, případně aeroponické systémy, díky níž budou fungovat na sto procent po dlouhou dobu. Neváhejte se nás zeptat na cokoliv, co vás k tomuto tématu zajímá. Na vaše dotazy vám rádi odpovíme na známé e-mailové adrese info@higarden.cz.

- Hydroponické systémy
- AutoPot
- Atami Wilma
- Samozavlažovací květináče Flo Gro
- Aeroponické systémy