Enzymy a vaše zahrada

Slovo enzym je ve světě indoor i outdoor pěstování skloňováno stále častěji. V dnešním článku se podíváme na zoubek tomu, co jsou vlastně zač, jestli a jak pomáhají při pěstování a jak je efektivně využít na záhonu i v growboxu.

Co jsou to enzymy?cellulase

Enzymy jsou chemické látky, které se chovají jako katalyzátory - urychlují chemické reakce mezi ostatními látkami. Pomáhají tak rozkladu složitých látek nebo naopak jejich tvorbě. Bez enzymů by život tak jak ho známe nebyl možný.

Kde enzymy najdeme?

Kolem nás existuje obrovské množství enzymů, které jsou neoddělitelnou součástí našeho každodenního života. Nejznámějším příkladem toho, jak nám enzymy pomáhají je trávení, enzymy totiž najdeme v lidských slinách, jsou v žaludku i ve střevech. Přidáváme je do čistících prostředků, využíváme je při vaření jídla i piva, stejně tak jako při výrobě sýru či vína.

Jeden enzym pomáhá vždy při jedné konkrétní reakci a reaguje jen na jednu látku. Pokud třeba ve střevě člověka chybí enzym zvaný laktáza, nedochází k rozkladu mléčných cukrů (laktózy), což se projevuje nepříjemnými potížemi, kterým se vyhnete jen omezením jídelníčku - enzym totiž nelze nahradit.

K čemu jsou enzymy pěstiteli?

  • Více živin pro rostlinypexels-photo-4751960

 Enzymy urychlují rozklad složitých cukrů, chytinu, organických fosfátů a například živočišných tuků. A k čemu to všechno je? Rozkladem složitých molekul se uvolní spousta dobrůtek - v půdě je najednou více dusíku, draslíku, fosforu, zinku, železa a cukru ve formě, kterou zvládnou rostliny vstřebat a použít.

  • Lepší vlastnosti půdy

 Tím, že se rychleji rozloží odumřelá organická hmota v půdě se uvolní nejen spousta živin, ale i spousta místa. Samotná půda je provzdušněnější a lépe udrží vodu, takže kořenům rostliny nic nebrání v růstu a rozvoji.

  • Ochrana před škodlivými mikroorganismy

Zároveň v půdě zůstane mnohem méně příležitostí pro zhoubné bakterie a houby, které by se mohly živit organickými zbytky - a škodit pěstované rostlině. Některé enzymy dokonce rozkládají buněčné stěny patogenů, rostlina tak benefituje jak z prevence, tak z aktivní ochrany.

  • Rychlejší a zdravý růst

Aby toho nebylo málo, existují enzymy, které urychlují produkci hormonů v rostlině. Společně se zlepšenými podmínkami v půdě, ochraně před zhoubnými bakteriemi a houbami tak podporují rostlinu v přirozeném vývoji.

Výsledkem je zdravá rostlina, které nic nechybí a už se jen připravuje na to, aby vytvořila ty nejkrásnější plody a květy.

TIP: Enzymy jde použít k vyčištění substrátu mezi jednotlivými pěstebními cykly. Vyhnete se tak použití chemických čistidel.

Kde se enzymy berou?pexels-photo-5503338

Enzymy jsou přeci jen ty nejefektivnější katalyzátory, které známe, vyrábí je proto mikroorganismy, zvířata i rostliny. Oblíbený způsob, jak produkovat enzymy pro pěstování rostlin jsou mikroorganismy - bakterie a houby (jako je bacillus a trichoderma), které enzymy vytváří a zároveň žijí s rostlinami symbioticky. Pokud o nich chcete vědět víc, připravili jsme pro vás samostatný článek.

Jak přidat enzymy do venkovní zahrady?

V klasické zahradě už obvykle jsou mikroorganismy, které enzymy produkují (pozor! může je zlikvidovat například vysoké pH nebo chemický postřik), přidávání enzymů v lahvi většinou není nutné. Pokud chcete rostlinám přilepšit, lze je na záhonek přidat klasickým kompostem. Ten je bohatý jak na živiny, tak na prospěšné houby a bakterie, které vytváří enzymy.

Další možností je použití vlastního kompostového čaje, nad kterým máte větší kontrolu a dá se vytvořit rychleji. Třeba Compost Tee od BioTabs je hotový jen za čtyři hodiny a má všechny výhody klasického kompostování.

Jak používat enzymy indoor?

Indoor pěstírny či pěstební boxy jsou uzavřené systémy, kde se prospěšné a zhoubné mikroorganismy jen tak jednoduše nevyváží. Přidávání klasického kompostu je proto pochopitelně mnoha growerům proti srsti (i když pomineme zápach), protože nechtějí do pečlivě vytvořeného prostředí pozvat patogeny.

Existují ale jiné možnosti: můžete přidávat čistě jen enzymy - dají se prostě koupit v lahvi (např. od Shogunu, Canny nebo BioNovy). K mání jsou i směsi, obsahující propěšné mikroorganismy, které enzymy vytvoří. V produktech od Terra Aquatica, Plant Success nebo Biobizz najdete vybrané mikroby, které rostlinám jen prospějí.21507-3_zenzym-250ml

TIP: Enzymy využijete při jakémkoliv stylu pěstování rostlin - i v hydroponickém systému.

Na co dávat pozor?

Enzymy fungují jen při určitých podmínkách. Změny teplot, tlaku nebo pH jim škodí, stejně tak jako koloniím mikroorganismů a konečně i rostlinám. Pokud je to možné, snažte se držet jakékoliv kolísání na minimu.

Pokud chcete přidat enzymy či mikroorganismy z lahve, dejte si co největší pozor na teplotu skladování. Vyšší i nižsí teploty totiž můžou enzymy deaktivovat a mikroby zabít.

Pozor je třeba dát i na etikety. Výrobci občas pojmy jako je enzym a mikroorganismus zaměňují, výsledek je ale vlastně stejný - buď přidáte přímo katalyzátor nebo něco, co ho vyrábí. Na lahvi je většinou napsáno jen obecně “enzymy” bez konkrétních názvů, což ale na efektivitu nemá vliv - na kompostu také nenajdete cedulku “obsahuje celulázu, amylázu a lipázu”.

A kdybychom to měli shrnout?

Enzymy jsou látky, které zrychlují chemické reakce. Pokud se bavíme o pěstování rostlin, jejich největší přínos leží ve zlepšování kvality substrátu. Zlepšují jeho okysličení, schopnost zadržování vody a zvyšují obsah živin přístupných pro rostlinu. Přidáním enzymů rozhodně nic nezkazíte, právě naopak. Může se stát, že jsou právě to, co vašim rostlinám už léta schází, ať už pěstujete venku či uvnitř.

Pokud vás ohledně enzymů a jejich využití při pěstování rostlin napadl během čtení článku nějaký dotaz, neváhejte se ozvat na adresu info@higarden.cz - jsme tu pro vás.

Doporučujeme tyto produkty:

Další články: