Koupit ventilátor s regulací nebo bez?

Když se nás zákazníci ptají, jestli mají pořídit ventilátor s regulací nebo ne, odpovídáme téměř vždy ve prospěch regulovaných ventilátorů. Proč?

Ve zkratce: jsou praktičtější. Odhadnout optimální nastavení rychlosti ventilátoru předem není totiž jen tak. Hraje v tom roli spousta věcí, jako je teplota uvnitř stanu, teplota mimo stan, umístění (ve sklepě budete potřebovat snižovat teplotu méně, v podkroví více), vlkhost a další.

Zároveň se podmínky ve stanu během pěstebního cyklu (a dne) mění a tomu musí odpovídat i ventilace. Mění se i teplota mimo pěstírnu, takže přitahujete teplejší nebo naopak studenější vzduch. Na obojí je bez regulace opravdu složité reagovat.

Zároveň regulovaný ventilátor neběží naplno když to není potřeba, takže ušetříte na energiích.

image2_3

Některé regulace (většinou ty externí) mají nastavitelnou hysterezi, takže nereagují na změnu teploty stylem zapnuto-vypnuto, ale při mírném zvýšení teploty mírně zvýší otáčky tak, aby byla změna kompenzována. Když teplota pořád roste, znovu zvýší výkon. Tím pádem se bude teplota v pěstebním stanu/místnosti pohybovat ještě blíže Vámi zvolené optimální hodnotě a dovedete ji efektivně ovlivňovat.

TIP: Běží ventilátor i s regulací neustále na plno? Je možné že máte buď nedostatečně výkonný ventilátor nebo přivádíte příliš teplý vzduch.

Tohle jsou hlavní důvody, proč doporučujeme ventilátory buď se zabudovanou regulací, nebo aspoň ty regulovatelné, ke kterým můžete regulátor dokoupit. Pochopitelně, pokud dobře znáte prostor, ve kterém pěstujete, a jdete tedy na jistotu, jednorychlostní ventilátor není problém a mnozí je používají.

S regulovatelným ventilátorem lépe upravíte pěstební podmínky rostlinám přesně na míru. Máte tak mnohem větší šanci dosáhnout dobrých výsledků.

A jaký konkrétní ventilátor doporučujeme? Ozkoušené máme ventilátory PrimaKlima, které jsou oblíbené i mezi našimi zákazníky. Ventilátor PrimaKlima PK125-TC (400m3/h, 125mm) s termostatem je ve své kategorii neporaženým bestsellerem.

Výběr ventilátoru není jen tak a obecné rady často nestačí. Rádi vám individuálně poradíme na adrese info@higarden.cz a pomůžeme vám vybrat typ a sílu ventilátoru.

Doporučujeme:

Další články: