BIOTABS – organická hnojiva a půdní doplňky

Hnojiva Biotabs fungují báječně. A jejich aplikace v praxi? Brnkačka! Holandský výrobce vychází z přirozených procesů v půdě a z hlediska fungování jednotlivých přípravků se netají tím, že v podstatě kopíruje přírodu. Nechte tedy přírodu pracovat i v případě rostlin zasazených do květináče. Kromě toho, že si představíme unikátní produkty BIOTABS, dojde také na praktické rady pro pěstitele přímo od zakladatele dnes už světoznámé značky. Dotkneme se tak i tématu správného zavlažování rostlin a prozradíme osvědčený postup při přesazování mladých rostlin.

a_a_a_B_COVERSOKREJME

Na rozdíl od kontrolovaného, člověkem řízeného indoor pěstování, v lese není potřeba hnojit, měřit EC nebo pH. Stojí za tím provázaný systém chemických reakcí, soužití mikroorganismů, rostlin a zvířat, který souhrně nazýváme ekosystém. Co kdybychom ale tento systém přenesli i do indoor zahradničení? Právě na této myšlence vysvětluje zakladatel holandské společnosti Karel Schelfhout principy organického pěstování s produkty Biotabs.

Mikroorganismy a drobní živočichové (např. žížaly), žijící v půdě, se navzájem požírají, přičemž konzumují organický materiál. Prostřednictvím jejich exkrementů pak půda ve volné přírodě poskytuje stromům či rostlinám dobře dostupné živiny. Žádná chemie není zapotřebí a výsledky jsou ještě lepší. A proto se po čtvrtstoletí zkušeností s chemickým pěstováním rostlin v rockwoolu Karel Schelfhout rozhodl zasvětit svoji kariéru vývoji čistě přírodních produktů, které budou šetrné k životnímu prostředí, budou se snadno používat, a hlavně vytvoří rostlinám pěstovaným v květináčích přirozené, maximálně produktivní prostředí pro dokonalou úrodu. Podařilo se a je tomu už deset let. Pojďme si tedy kompletní sortiment Biotabs představit podrobněji. Následně se zaměříme na použití jednotlivých přípravků v běžné pěstební praxi.

Biotabs tablety 

Základní výživa rostlin ve formě praktických tablet s postupným uvolňováním živin pro pěstování uvnitř (indoor) i venku (outdoor) je mezi growery stále populárnější. Zkušení pěstitelé oceňují úsporu času a energie při dosažení skvělých výsledků a pro začátečníky se jedná přímo o dokonalý produkt, který jim první pěstitelské pokusy maximálně usnadní, aby se vysněné úrody, ať už v jakémkoliv měřítku, dočkali také. Tablety BIOTABS jsou tady, aby se ekologické pěstování bez nadsázky stalo téměř dětskou hrou. Pro aktivaci tablet stačí přidat vodu, tak jednoduché to v praxi je. Kromě organického hnojiva (NPK 15-7-8) obsahují tablety BioTabs také prospěšné bakterie a houby, které svou mikrobiologickou aktivitou upravují substrát (zeminový nebo kokosový) a podstatně zlepšují příjem živin rostlinou.

a_a_a_bb_bIOTABS TABLETY KOMPLET

Základ bychom měli. Je k němu zapotřebí připočíst ještě alternativu, se kterou již zcela odpadá potřeba měření EC a pH. Jedná se o tablety Guerrilla, které zmiňujeme na konci tohoto článku. Níže se na příkladu z praxe dozvíte, jak libovolné tablety s hnojivem umístit do květináče. Teď už nás čekají další produkty Biotabs, se kterými je můžete kombinovat.

Když už jsme u kombinací, uděláme ještě krátkou odbočku, neboť se nás sem tam ptáte i na kombinaci organických a minerálních produktů. Rovnou odpovíme, že tato kombinace smysl rozhodně nedává. Je nutné si uvědomit, že v otázce ekologického zemědělství a pěstování z pozice growera rostliny ani tak nehnojíte, jako se spíše staráte o zdraví půdního prostředí a bohatý mikroživot, protože jak už jsme si vysvětlili, půda pak díky tomu sama vytvoří výživu pro rostliny. A když chcete používat minerální hnojiva nebo boostery v kombinaci s organickými přípravky, tak minerální hnojiva zabíjí půdní život, bez kterého tento proces zmizí. Takže pokud používáte výživu Biotabs (nebo jinou organickou výživu), nemá smysl k ní míchat cokoliv, co nemá 100% přírodní složení. Firma Biotabs navíc vyvinula produkty vytvářející skutečně vyvážený výživový systém. Když tedy používáte všelijaké různé produkty dohromady, tak se tato rovnováha zbytečně narušuje a výsledky nebudou tak dobré, jak by mohly být.  

Biotabs Mycotrex 

Sypký půdní doplněk s čistě přírodním složením obsahuje prospěšné rhizobakterie, moučku z mořských řas i huminové kyseliny (viz samostatný článek: Fulvonové a huminové kyseliny: význam a využití ve výživě rostlin).

Mezi growery z celého světa proslul schopností zprostředkovat díky svému složení v půdě ideální prostředí pro zdravý a rychlý vývoj rostlin. 9 druhů prospěšných hub Endo Mykorhiza kolonizuje kořenový systém, jehož kapacita z hlediska vstřebávání vody a různých živin z půdy se rapidně zvyšuje, a to až o 700 %! Pokud čtete naše články pravidelně, jistě už si dokážete živě představit, co to znamená pro zdraví a rychlost růstu vašich rostlin!

Mycotrex využijete při pěstování v zemině i v kokosu. Je velmi užitečný pro všechny druhy rostlin, od okrasných květin přes léčivé byliny či nejrůznější druhy ovoce i zeleniny až po stromy a keře.

a_a_a_MYCOTREX

Biotabs Orgatrex

100% VEGAN tekuté hnojivo pro pěstování rostlin se svým složením a účinky řadí mezi růstové a květové stimulátory. Výborně se v rámci komplexní pěstební strategie Biotabs doplňuje s přípravky Mycotrex a Bactrex.

Jeho použití je opět zcela bezpečné pro všechny druhy rostlin, stromů a keřů. Přírodní složení sestává z ingrediencí jako vojtěšková moučka, vináza, melasa a nesmíme zapomenout ani na důležité stopové prvky (železo, měď, vápník, hořčík, mangan, síra, křemík, zinek).

a_a_a_BT_ORGATREX

Biotabs Bactrex

Zvyšte úrodnost zeminy! Půdní obohacovač BioTabs Bactrex působí v kořenové zóně rostlin, kde jim poskytuje ochranu před působením patogenů (včetně pythia) a zároveň přeměňuje organickou hmotu na živiny. Tento silný pomocný půdní prostředek lze použít k ochraně nedávno zakořeněných řízků nebo klíčících semen. Z hlediska konzistence se jedná o suchý prášek, jednoduše rozpustný ve vodě. Z hlediska složení počítejte s velkým množstvím prospěšných půdních bakterií a kořenových mikrobů (včetně 6 kmenů Bacillus spp.), hub Trichoderma a aktinomycet.

Je důležité uvědomit si, že Bactrex je doslova živý produkt, a proto jej vždy aplikujte do 6 hodin od rozpuštění ve vodě.

a_a_a_BT_BACREX

Biotabs Silicium Flash

Growerům, zvyklým používat zeminu bez výraznějšího předhnojení nebo kokosové substráty, které žádné živiny neobsahují, doporučuje Karel Schelfhout tuto organickou směs základních živin (viz samostatný článek: N-P-K - co to je?) s dobře vstřebatelným křemíkem (viz samostatný článek: Vliv křemíku na zdraví rostlin).

Biotabs Startrex

Také tento přírodní zlepšovač zeminy je bohatý na křemík (Si). Kromě něj obsahuje také fulvonové kyseliny nebo hromadu probiotických bakterií, jejichž vysoká koncentrace neprodleně po aplikaci přípravku iniciuje rozvoj mykorhizních hub v kořenovém systému (viz samostatný článek Mykorhiza aneb Vysoké výnosy bez chemie).

a_a_a_BT_STARTREX

Boostery Biotabs zajistí explozivní kvetení!

Nyní je na řadě dvojice produktů, které Karel Schelfhout rád připodobňuje k nitroglycerinu pro vaši květenu, a sice ve smyslu vskutku explozivního vývoje květů pro zajištění maximálních výnosů! Přestože „NITRO“ a „GLYCERIN“ tvoří, jak známo, nerozlučnou dvojku, zakladatel společnosti Biotabs zároveň chápe, že dva produkty najednou mohou být pro někoho zbytečně moc. V takovém případě doporučuje upřednostnit svůj vůbec nejoblíbenější produkt, kterým je organická kompostová směs PK Booster Compost Tea s naprosto fantastickým vlivem na zdraví i výnos pěstovaných rostlin, obsahující netopýří trus (bat guano), mořské řasy, prospěšné bakterie uvolňující živiny z půdy, zejména fosfor (P) a draslík (K), ale i další speciální ingredience, díky nimž pěstitelům přináší výsledky, které lze pozorovat už za několik dní od první aplikace. Zároveň však Karel Schelfhout zdůrazňuje, že nejlepší možné řešení představuje kombinace PK Booster Compost Tea s boosterem Bio PK 5-8, a to při dodržení následujícího schéma aplikace:

Nebylo by tedy efektivní používat oba boostery od 4. až do 7. týdne kvetení společně.

a_a_a_BOOSTERYKOMPET

Pokud patříte mezi growery, kteří se nespokojí pouze se zálivkou aplikovanou ke kořenům, a rádi využíváte také postřik na listy, můžete na svých rostlinách vyzkoušet účinky postřikového listového hnojiva Biotabs Boom Boom Spray coby silného biostimulátoru, obsahujícího 100% přírodní aminokyseliny, peptidy, glykosidy a minerály.

a_a_a_BT_BOOMBOOM

Biotabs SeedPlugs pro úspěšné klíčení semen

Tato praktická sada vám poskytne kvalitní základ budoucí úrody v 5 snadných krocích!

  1. Vysypte jeden sáček startovacího hnojiva Bio Startermix do 0,5 litru vody a dobře promíchejte.
  2. Malým množstvím takto připravené zálivky zalijte SeedPlugs (sadbovač se sadbovacími kostkami) a přebytečnou vodu ze sadbovače slijte.
  3. Nyní je důležité mít čisté ruce, anebo použít čisté rukavice. Pak můžete do každé sadbovací kostky, nasáklé zálivkou, jemně vložit semínko do hloubky cca 3 mm.
  4. Takto připravený sadbovač nechejte při teplotě 22-24°C  a po 3-5 dnech začnou semínka klíčit.
  5. Poté už stačí vyklíčená semínka jemně vyjmout spolu se sadbovací kostkou ze sadbovače a přesadit do litrového květináče naplněným substrátem s příměsí perlitu (viz výše).

a_a_a_SEEDPLUG

Péče o sazeničky s produkty BIOTABS

Ať už máte vyklíčené semínko v sadbovací kostce nebo již pěkně zakořeněnou větší sazeničku, budete chtít posléze mladé rostlinky bezpečně přesazovat do velkých květináčů. K tomu vám perfektně poslouží následující trojice produktů Biotabs:

  1. ORGATREX
  2. MYCOTREX
  3. BIOTABS

Karel Schelfhout doporučuje osvědčený postup, sestávající z těchto kroků:

  • Nejprve sazeničku přesadíme do malého květináče o objemu 1 litr. (Ještě lepších výsledků dosáhnete za využití provzdušněných květináčů HERCULES.) 
  • Ten nejdříve naplníme kvalitním zeminovým substrátem, zatím bez Startrexu.
  • Následně uprostřed květníku vytvoříme tzv. výsadbovou jamku.
  • Lžičkou nejdříve aplikujeme maličko přípravku Mycotrex (0,5-1,0 g), protože je důležité aby kořínky sazeničky přišly do kontaktu s přípravkem Mycotrex co nejdříve.
  • Poté zakořeněnou rostlinku jemně vložíme do připraveného prostoru v substrátu s trochou Mycotrexu.
  • Dále je třeba z 1 litru vody namíchat a použít zálivku následujícího složení: 5 ml Orgatrex + 1 g Bactrex. Oba tyto přípravky podporují udržovat optimální podmínky pro půdní mikrobiom. 
  • Sazeničku v litrovém květináči je třeba s citem zalévat pouze menším množstvím vody.
  • Po 7 – 10 dnech se z malé sazeničky či řízku stane dospělejší, stále rostoucí rostlina, kterou je zapotřebí přesadit ještě jednou, do konečného květináče. Pro 10litrový květník budete kromě 10 litrů zeminy potřebovat 50 gramů přípravku Startrex.
  • Udělejte výsadbovou díru a do ní aplikujte 5 gramů přípravku Mycotrex (přibližně 5 kávových lžiček).
  • Poté vezměte 2 tablety s postupným uvolňováním živin (BIOTABS) a umístěte je asi 5 cm pod povrch substrátu.
  • A nyní přichází na řadu připravená zálivka z 1 litru vody a příměsí 1 g Bactrexu a 5 ml Orgatrexu.
  • 10 litrový květináč můžete bez obav zalít celým litrem zálivky. Tu se snažte lít předně do míst, kam jste umístili tablety s postupným uvolňováním živin.

Další praktické rady zakladatele BIOTABS

Možná už jste na našem blogu četli samostatný článek „Jakou vodou zaléváte své rostliny?“ a možná i ten na téma reverzní osmóza (RO). Pokud ne, na ně určitě mrkněte, protože i legendární Karel Schelfhout klade na kvalitu vody velký důraz, když říká: „Většina lidí používá při pěstování rostlin vodu z vodovodu. Může být, ale měli byste mít na paměti, že pro vaše rostliny je dobrá jen taková voda, kterou sami pijete. Její EC by rozhodně nemělo být vyšší než 0.5! Když používáte reverzní osmotickou jednotku, vyplatí se přidat do substrátu extra dávku vápníku a hořčíku. Klasické přípravky typu CALMAG jsou jedna možnost, ale můžete vyzkoušet také takzvané dolomitové vápno neboli 50 g perlitu na 10 l substrátu.

A jak rostliny správně zalévat? Je důležité ujistit se, a tím spíše to platí u velkých rostlin, že voda a živiny jsou pro rostlinu dobře dostupné. Karel Schelfhout radí zvednout květináč a zvážit, zda je těžký, nebo ne. Pokud je květináč velmi těžký, tak květina momentálně vodu nepotřebuje. Je-li lehký, pak ano. Častou chybou začátečníků je, že vnímají jen povrch substrátu, který se zdá být v květináči suchý, a tak si řeknou něco jako: „Hmm, tak moje rostlina potřebuje vodu!“ Když ale květináč zvednete a zjistíte, že je těžký, znamená to, že mají vaše rostliny ve skutečnosti vody stále dost a přidáním další vody byste je naopak zbytečně vystavili riziku přelití.

Karel Schelfhout doporučuje hydroponické systémy AutoPot, protože nevyžadují žádnou elektrickou energii, a pouze díky gravitaci automaticky fungují tak, abyste měli jistotu, že vaše rostliny mají v danou chvíli vody tak akorát. Rostlinám navíc svědčí stabilní prostředí a když je zaléváte ručně, dochází k tomu, že jsou jednou příliš mokré a jindy zase moc suché, zatímco když používáte Autopot, tak budou pořád mokré. Aby byly mokré, respektive vlhké tak akorát, osvědčila se 30 – 40% v kombinaci se zavlažováním pomocí systému AutoPot příměs perlitu v substrátu. Při ručním zavlažováním stačí 10% příměs perlitu. Díky tomu bude i ve vlhké půdě stále dostatek dostupného kyslíku.

Přečtěte si samostatný článek: Hydroponické systémy Autopot pro úsporný provoz a vysoké výnosy!

Sady hnojiv BIOTABS

Přestože v mnohém jsou produkty Biotabs výjimkou, stejně jako v případě jiných značek výživy rostlin si i firma Biotabs připravila pro zákazníky cenově výhodné, kompletní sady hnojiv neboli oblíbené STARTER PACKY, které představují nejlepší způsob, jak se s účinky těchto produktů seznámit.

a_a_a_DISCOVERYPACK

 

Biotabs Discovery Pack byl na trh uveden teprve nedávno a je ze všech sad nejúplnější. Pokud tedy chcete v průběhu pěstebního cyklu vyzkoušet, co dovedou všechny produkty Biotabs dohromady, vřele doporučujeme!

Biotabs Starterpack obsahuje dostatek materiálu pro pěstování 5 velkých rostlin v 10litrovém květináči. Dále už potřebujete jen stejný objem kvalitního substrátu s příměsí perlitu (alespoň 10 %) kvůli provzdušnění. Pokud napoprvé zvolíte tuto variantu, tady je návod na to, jak ji rovnou co nejlépe využít:

  • Nejprve ručně promíchejte připravený substrát s perlitem a 50 gramy přípravku STARTREX. 50 g odpovídá asi 4 polévkovým lžícím. Zeminu doporučujeme připravovat například na igelitovém podnose nejen kvůli nepořádku, ale také, abyste ji následně snáze přesunuli do květináče.
  • Jakmile máte připravenou zeminu v květináči, udělejte uprostřed výsadbovou jamku a do ní vsypte 5 gramů přípravku MYCOTREX. 5 g je v tomto případě 5 kávových lžiček.
  • Do takto připraveného výsadbového otvoru již můžete vsadit rostlinu.
  • Na 10litrový květináč použijte 2 tablety s postupným uvolňováním živin. Umístěte je ručně pod povrch substrátu do hloubky 5-10 cm.
  • Poslední krok představuje zalití květníku zálivkou následujícího složení, a to nejvíce v místech, kam jste umístili tablety:
    • 1 litr vody
    • 5 ml Orgatrex (Praktická odměrka integrovaná v obalu ve formě komory se zaplní přípravkem a po aplikaci následně vyprázdní, tudíž žádné složité odměřování.)
    • 1 g Bactrex (Když bude trochu víc, nic se nestane, jde o čistě organické přípravky, takže se není čeho bát.)
  • K častým dotazům patří, zda je BioTabs Starter Pack vhodný také pro „samonakvétačky“ (autoflowering odrůdy). Odpověď zní jednoznačně ANO, avšak jde-li o samonakvétací semena, vyhněte se přesazování. Samonakvétací odrůdy rostlin zároveň nemají příliš rády přísun velkého množství živin hned na počátku pěstebního cyklu. Takže například při pěstování v 10litrovém květináči použijte tablety s postupným uvolňováním živin jako obvykle, akorát s tím rozdílem, že první tabletu umístíte do substrátu hned na začátku pěstebního cyklu a druhou tabletu teprve po pár týdnech. To je jediný rozdíl.

a_a_a_BT_STARTERPACK

Biotabs Guerrilla Box je jednoduchá, ale účinná sada pro mimořádně snadné organické pěstování 5 velkých rostlin, kterou můžete využít v zemině nebo kokosovém substrátu. Obsahuje dvojici produktů:

  • Guerrilla Tabs - tablety s pomalým uvolňováním, bohaté na rhizobakterie, při jejichž použití není zapotřebí upravovat v průběhu pěstování pH ani EC. V tom spočívá jejich velká výhoda. Je možné zakoupit je i samostatně.
  • Guerrilla Juice - toto kapalné hnojivo vytváří harmonický celek s rhizobakteriemi a dalšími prospěšnými půdními mikroorganismy včetně mykorhizních hub. Zároveň obsahuje vyvážené množství důležitých stopových prvků.

a_a_a_BT_GUERILLABOX

Náš TIP: Nezapomeňte, že pro extra snadné a účinné dávkování hnojiv Biotabs jsou vám k dispozici podrobné dávkovací tabulkyPokud byste se nás chtěli na cokoliv zeptat, jsme tady pro vás na známé e-mailové adrese info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: