Indoor vs. Outdoor aneb Zahradničit raději doma či venku?

Toto téma ve světě zahradničení tak trochu připomíná otázku „Se šípkovou, nebo se zelím?“ ze známého českého filmu Slavnosti sněženek. Záleží na preferencích každého growera. Případně na zkušenostech. V tomto příspěvku porovnáme oba způsoby kultivace rostlin.

oregano-2662890_1920

Pěstování rostlin INDOOR

Plusy:

  • Horko, zima, dlouhodobá oblačnost, období sucha, neúprosný slejvák, kroupy nebo vichřice, zkrátka veškeré rozmary počasí jsou vám při pěstování indoor zcela lhostejné a na vaši úrodu nemají absolutně žádný vliv.
  • Neřešíte ani, jaké je roční období. Sklizeň máte hned několikrát do roka. Mnozí naši zákazníci sklízejí například šestkrát za rok a díky growboxu v domácnosti tak mají o trvalý přísun svých oblíbených bylinek, ovoce nebo zeleniny postaráno. Proto je také indoor zahradničení po celém světě čím dál více populární.
  • Některé pěstební stany, jako například německé Homeboxy, jsou navíc z hlediska designového i funkčního provedení plně uzpůsobeny tak, aby se snadno staly součástí každého interiéru.
  • V kombinaci s kvalitním pachovým filtrem a tichým ventilátorem se pak jedná doslova o diskrétní kouzelnou skříňku. Jak vybrat první pěstební stan se vším všudy? Dočtete se ZDE.
  • Kontrolované pěstební prostředí navíc výrazně redukuje rizika spojená s výskytem škůdců a chorob. A pokud se přeci jen vyskytnou, díky omezenému prostoru se jich zbavíte v porovnání se zahradou poměrně snadno. Snadnější je také jejich identifikace. Některé druhy škůdců se ve venkovním prostředí objevují výhradně během noci, takže je nevidíte, protože spíte. Problém je, že přes den už je také nespatříte, na rozdíl od škod, které při nočním rejdění na vaší zahradě stačily napáchat.  V uzavřeném pěstebním prostředí, které rostlinám poskytují growboxy se vám toto jednoduše nepřihodí, neboť případní škůdci nemají kam utéct, dokud je nezlikvidujete.
  • Další výhodou pěstování rostlin v growboxu, kde máte pod kontrolou všechny aspekty, rozhodující o výsledcích vašeho snažení, jsou většinou i vyšší výnosy a celková kvalita vypěstované úrody. I kdybyste se totiž při pěstování venku (outdoor) snažili sebevíc a zároveň byli obdařeni přirozeným talentem, štěstím začátečníka či dokonce četnými zkušenostmi z praxe, realita je taková, že outdoorová sklizeň nikdy nedosahuje takových parametrů, jako úroda vypěstovaná pod lampou v pěstebním boxu.
  • Indoor pěstování rostlin je také bránou do světa hydroponie a celkově growerům v duchu technologického pokroku přináší možnost experimentovat a objevovat nové a nové možnosti.

Mínusy:

  • Za největší mínus indoor zahradničení bývá obecně považována značná nákladovost v začátcích. Dovolujeme si však říci, že toto mínus je dnes už díky moderním technologiím, přinášejícím rychlou návratnost počáteční investice, spíše mýtus.
  • A to tím spíše, že máte možnost pořídit si kompletní set pěstebního stanu s veškerým potřebným příslušenstvím, a to na míru vašim potřebám i s ohledem na aktuální rozpočet. Ostatně o tom, že i s menším rozpočtem lze dosáhnout skvělých výsledků, pojednává samostatný článek. Čtěte ZDE
  • Zda už zvolíte nejlevnější variantu do začátku pro prvních pár květin, anebo si vyberete některou větší či profi variantu pro větší sklizeň, to už je jen na vás. Sety growboxů jsou předem vyladěné tak, aby vás již s první indoor sklizní nadchly pro pěstování v pohodlí domova jednou pro vždy. A pokud patříte k ostříleným growerům, budou vás zajímat varianty, které potěší vaši peněženku, zkrátka ty, které vynikají excelentním poměrem ceny a výkonu.
  • Ať už jde o zdroj umělého osvětlení, vzduchotechniku, anebo další vybavení do pěstebního stanu včetně hydroponických systémů, existuje v současné době na trhu spousta produktů, které se vyznačují nízkou spotřebou elektrické energie. Účet za elektřinu bývá totiž další mínusovou položkou, která figuruje na seznamu PRO a PROTI pěstování indoor.
  • Otázkou tedy je, zda jsou klasické mínusy indoor zahradničení v dnešní době stále ještě mínusy, ale rozhodně nechceme tvrdit, že elektřina ani vybavení pro domácí pěstování nic nestojí. Jen říkáme, že to rozhodně stojí za vše, co indoor zahrádka growerům několikrát ročně přináší!

plant-2754303_1920

Pěstování rostlin OUTDOOR

Plusy:

  • Minimální náklady. Potřebujete prakticky jen kvalitní hnojivo vhodné do půdy a substrát plus nějaké ty květináče. Půda sama o sobě už obsahuje větší či menší množství nejdůležitějších živin, takže spotřeba hnojiv bývá většinou menší než v případě indoor pěstování v květináčích a dokonce o dost menší než při pěstování indoor v hydroponických systémech.
  • Další úspora, kterou outdoor zahradničení přináší, souvisí s vodou. O zavlažování se vyjma období sucha postará déšť, a to i ve chvílích, kdy jste na pár dní pryč. Zkušený zahradník navíc kapky deště kumuluje například do čistých nádob a „dešťovkou“ následně zalévá záhony v zahradě i pěstební nádoby umístěné venku.
  • Světlo nám sluníčko poskytuje také zadarmo, ale nejedná se o stoprocentní plus, jak si vysvětlíme o kousek níž.

Mínusy:

  • Zatímco v domácí pěstírně můžete svým rostlinám poskytnout optimální podmínky pro růst i tvorbu bujných květů a plodů, oplývajících vysokým obsahem cenných látek, při pěstování na zahradě nebo na poli je vystavujete neustálému působení přírodních jevů, mezi které patří kromě povětrnostních podmínek a kolísající intenzity slunečního svitu bohužel také zcela volný pohyb nejrůznějších škůdců či bakterií. Při pěstování venku proto obzvláště klademe důraz na řádnou ochranu rostlin.
  • Při pěstování okrasných i léčivých rostlin či užitkových plodin v našich klimatických podmínkách se outdoor pěstování rostlin navíc nese bohužel také ve znamení nejistého klimatu, na rozdíl od pěstebního stanu, kde si jednoduše zajistíte dokonalé mikroklima pomocí adekvátní ventilace a díky kvalitním materiálům, ze kterých jsou vyráběny moderní pěstební boxy.
  • Venku na vaše rostliny sice dopadají přirozené sluneční paprsky, ale stačí si vzpomenout na uplynulé léto a je jasné, že jich nemusí být dostatek. Nižší teploty v letních měsících a sluníčko pod mrakem pak nutně vedou k nižším výnosům a projeví se i na výsledné kvalitě, kdy se nevytváří dostatečně kompaktní květenství a plody mnohdy nestačí úplně dozrát.
  • Plnospektrální svítidla, využívaná pro účely indoorového pěstování, rostlinám sluneční svit dokonale imitují. Doporučujeme zejména full-spectrum LED osvětlení od značky Lumatek, případně třeba „LEDky“ Viparspectra.
  • Je důležité zmínit fakt, že pokud se po dobu několika měsíců či týdnů staráte o rostliny pod širým nebem, které vám nakonec nestačí dozrát, jsou nenávratně zničeny počasím, škůdci nebo některou chorob napadající rostliny, případně zvěří, jedná se o nepříjemně frustrující zážitek.
  • V zimě máte s venkovní zahradou samozřejmě utrum.

gardening-2518377_1920

Určitý kompromis mezi pěstováním doma a venku představují skleníky, ale o tom více zase až v některém z dalších příspěvků. Doufáme, že jsme vám v začátcích pomohli porovnat obě strany obou pomyslných mincí a pokud byste nám chtěli na téma indoor či outdoor pěstování rostlin položit jakoukoliv doplňující otázku, neváhejte napsat na známou adresu info@higarden.cz.

Doporučujeme tyto produkty: 

Co si přečíst dál?