Jaká jsou nejlepší hnojiva pro hydroponii a jak je správně používat?

Vybrat si ideální výživu rostlin je v případě této populární pěstební metody extra důležité. Proto vám pomůžeme zorientovat se na trhu s hydroponickými hnojivy včetně širokého sortimentu z našeho obchodu. 

hydro2

Stejně jako u jiných pěstebních metod platí, že pokud si chcete vypěstovat opravdu bohatou úrodu a nechcete na ni čekat věčnost, tak i v hydroponii máte možnost využít celou řadu zajímavých doplňků nad rámec základní výživy. Máme na mysli například kořenové či květové boostery a další aditiva například v podobě prvotřídních enzymatických přípravků. Tyto produkty by měly tvořit nedílnou součást komplexní výživy hydroponicky pěstovaných rostlin, u kterých se předpokládá vysoká jakost i výnos. 

  • Tekutá hnojiva představují sázku na jistotu. Připravíte si živný roztok z vody a hnojiva ve stanoveném poměru a aplikujete zálivku spíše v menším množství, ale častějších intervalech. Živný roztok nikdy nepoužívejte déle než měsíc. 
  • Hnojiva v tabletách představují plnohodnotnou alternativu k tekutým hnojivům. Tablety se vyznačují postupným uvolňováním živin. 

Méně je někdy více a platí to i pro hydroponická hnojiva 

Připravili jsme pro vás také podrobné dávkovací tabulky hnojiv, které vám používání prémiové výživy včetně pro hydroponii z našeho obchodu v praxi maximálně usnadní. U každého výrobce stačí najít tabulku a pokyny platné právě pro hydroponická hnojiva. Když se jimi budete řídit, riziko přehnojení či dalších začátečnických chyb snížíte na minimum a vaše rostlinky porostou jako z vody. Nicméně hydroponie je obzvláště čistá metoda, která není tolerantní k chybám ve výživě jako třeba pěstování v zemině, popřípadě kokosu. Proto nic nezkazíte tím, když budete živný roztok pro hydroponicky pěstované rostliny připravovat ze začátku pěstebního cyklu pouze v poloviční koncentraci a na doporučenou dávku se budete dostávat postupně teprve v průběhu následujících týdnů. 

hydro1

V hydroponii platí pravidlo, které říká, že s hnojením počkejte až do chvíle, kdy se mladé rostlinky dostatečně adaptují. Jak tento okamžik rozpoznat? Napoví vám bílé špičky nově vytvořených kořenů. 

Prémiová kvalita a přesná aplikace hnojiv se v hydroponii vyplácí 

Použití hydroponických hnojiv si žádá zodpovědné měření klíčových parametrů živného roztoku. Nemusíte měřit pokaždé dvakrát, jako ve známém přísloví, ale rozhodně měřte, a teprve pak hnojte. 

  • Dbejte na to, aby měla voda s živinami pokojovou teplotu (min. 16 °C a max. 25 °C), přičemž ideální je teplota 20–21 °C. 
  • Pravidelně měřte pH živného roztoku. Optimální hodnotu najdete opět v tabulkách a pokynech od výrobce, neboť co výrobce, to trochu jiné hodnoty. 
  • V hydroponii více než kde jinde musíte mít pod kontrolou elektrickou vodivost živného roztoku, známou pod zkratkou EC. Podle ní zjistíte, nakolik efektivně vaše rostliny živiny v hydroponickém systému vstřebávají, čímž zamezíte jak jejich spálení, tak i plýtvání hydroponickými hnojivy. Proto by vám ve výbavě neměl chybět EC metr. 
  • Doporučujeme pořídit si jedno zařízení pro přesné měření EC i pH, anebo rovnou praktickou měřící sadu. 

Nyní už je čas doporučit vám některé přední výrobce hydroponických hnojiv a jejich hlavní výhody. Ucelený sortiment těch nejlepších hnojiv pro hydroponii z našeho obhcodu naleznete ZDE.

Hydroponická hnojiva Advanced Nutrients 

  • Technologie pH Perfect pomáhá udržovat stabilní pH, takže můžete dát sbohem přidávání kyselin do zálivky kvůli regulaci. 

Hydroponická hnojiva Canna 

  • Canna nabízí pro využití v hydroponii hned dvě produktové řady hnojiv, a sice Canna Aqua a Canna Hydro. 
  • Dvousložková výživa z řady AQUA, tj. Aqua Flores pro květ a Aqua Vega pro růst, je speciálně uzpůsobena pro použití v uzavřených recirkulačních samozavlažovacích systémech. Nejlepších výsledků dosáhnete v kombinaci se substrátem CANNA Aqua Clay Pebbles. 
  • Výživa z řady HYDRO, tj. Hydro Flores pro květ a Hydro Vega pro růst, je lepší volbou do otevřených hydroponických systémů, kde odtoková voda není vrácena zpět do systému, nýbrž odvedena ven. 
  • Hydroponie se značkou Canna znamená dokonalou úrodu, kterou zpečetí Canna Flush, produkt vyvinutý speciálně pro fázi proplachu, běžně prováděného poslední týden pěstebního cyklu čistou vodou. Skvělá chuť i vůně a ultra zdravé složení čerstvé úrody, zbavené nežádoucích solí a všeho škodlivého, vás jednoduše dostane. 
  • Canna dává pěstitelům také možnost výběru produktů pro tvrdou a měkkou vodu. 

Hydroponická hnojiva BioNova 

  • Hydro Supermix je jednosložkové bio-minerální hnojivo, speciálně navržené pro pěstování za využití kapilární závlahy. Především začátečníkům vřele doporučujeme šikovný STARTER PACK pro kompletní výživu menší hydroponní zahrádky. 

Hydroponická hnojiva Terra Aquatica 

  • Na závěr jsme si nechali hnojiva pro hydroponii od legendárního výrobce, známého donedávna jako General Hydroponics. Produkty značky, jejímž spoluzakladatelem je autor bestselleru Hydroponie pro každého William Texier, mají na trhu s hydroponní výživou rostlin obrovskou tradici a v současnosti dostaly pouze nový kabát, přičemž beze změny zůstává unikátní složení i špičková kvalita jakožto výsledek dlouholetého výzkumu a vývoje. Více se dozvíte v samostatném příspěvku na toto téma, abyste měli ve výživě pro hydroponii od T.A. (dříve G.H.) přehled. Odkaz najdete na konci článku. 

hydro3

Doporučujeme tyto produkty: 

Co si přečíst dál? 

Pokud máte jakékoliv dotazy k hydroponii a hnojivům, určeným speciálně pro tuto metodu, nebo pokud potřebujete poradit s výběrem produktů, neváhejte nás kontaktovat na známé adrese info@higarden.cz.