Jak doma zpracovat a skladovat houby?

Plné košíky můžeme v rukou vášnivých houbařů obdivovat během podzimních dní cestou z lesa i na sociálních sítích. Houbařská sezóna je v plném proudu a pro milovníky čerstvých hub se vůně domova stává v tomto období doslova opojnou. Houby jsou potravina jako každá jiná. Značnou část si tak jistě na mnoho způsobů vychutnáte brzy poté, co je očistíte a nakrájíte. Ale co se všemi těmi zbylými hříbky? Přečtěte si, jak zpracovat a následně skladovat houby, aby se vám nezkazily a na dlouho si zachovaly své původní nutriční hodnoty!

aaaaaaaa_H_COVERsokrajem

Využijte sušicí sítě

Pokud houby správně usušíte, neztratí nic na své nutriční hodnotě. Mezi praktické pomůcky pro houbaře proto již delší dobu patří sušicí sítě. Podle průměru či počtu pater si z celé řady variant jednoduše vyberete podle toho, jak moc se vám v průběhu podzimu začaly doma voňavé úlovky hromadit. Jednotlivá patra tvoří v součtu značnou sušicí plochu, díky čemuž lze doma bez problému sušit hromadu pečlivě očištěných a nakrájených hříbků, aniž by vám zabíraly příliš mnoho místa v interiéru, neboť sušicí sítě jsou ze své podstaty prostorově velmi úsporné. A díky tomu, že nakrájené houby nebudou všude, kam se jen podíváte, můžete se zaměřit pouze na ideální místa pro sušení hub, která jsou stinná a vzdušná.

Kvalitní sítě na sušení hub však také celoročně při pěstování indoor (viz samostatný článek: Domácí pěstování hub). Kromě hub jsou totiž určené například také pro sušení bylinek vypěstovaných v pěstebním stanu.

aaaaaaaa_H_sit

Vzduchotěsné dózy to jistí

Jakmile máme houby dobře usušené, vyplatí se nepodcenit jejich skladování. A nemáme tím na mysli pouze klasickou radu typu: „Dejte houby do sklenic a ty uskladněte někde na tmavém místě.“ Nabízí se mnohem sofistikovanější řešení, které navíc podobně jako v případě sušicích sítí umožňuje do budoucna univerzální využití i nad rámec zásoby hub. Vzduchotěsné dózy TightVac vám skvěle poslouží pro chytré skladování prakticky všech druhů potravin, na které si vzpomenete! Průhledné nebo neprůhledné skladovací nádoby různých velikostí nepropustí ani silné aroma, které je s některými druhy úrody neodmyslitelně spjato, přičemž nechcete, aby bylo cítit všude po bytě.

aaaaaaaa_H_dozy

Vzduchotěsné potravinové přenosky, které vidíte na obrázku, fungují na principu podtlaku. Vaše potraviny dlouhodobě ochrání před vnější vlhkostí a zároveň nedovolí uniknout ven nežádoucím pachům, nakumulovaným uvnitř skladovací nádoby. Jsou vyrobeny ze zdravotně nezávadného plastu, který navíc něco vydrží. To je ostatně další nenápadná, ale velká výhoda oproti běžným sklenicím, se kterými je nutné pokaždé opatrně manipulovat, abychom časem po vzoru popelky netřídili kvůli troše nepozornosti s koleny na podlaze střepy a sušenou úrodu. A levné plastové náhražky snad ani nestojí za řeč.

Udržení optimální vlhkosti uvnitř skladovací nádoby je pro konzervaci hub klíčové

A stačí k tomu skutečně málo! Skladování hub takovým způsobem, aby byly i po delším čase zdrojem výrazné chuti a součástí zdravého jídelníčku, si žádá ještě jednu šikovnou vychytávku. Je malá, levná, a přesto se za vás postará o to, aby uvnitř skladovací nádoby panovala ideální vlhkost, čímž zamezíte smutným scénářům v podobě přesušených hub, anebo ještě hůře, naopak zase vlivem přílišné vlhkosti, výskytu plísně, znamenající definitivní znehodnocení uskladněných hříbků. Z hlediska prevence vzniku plísní se obecně nedoporučuje nasbírané houby oplachovat vodou, ale před sušením (viz výše) je pouze důkladně očistit nožíkem. Jistě už vás zajímá, co je tedy tím jednoduchým a oblíbeným nástrojem pro dokonale vyváženou vlhkost. Nebudeme vás tedy napínat. Jsou to sáčky s patentovanou technologií Integra Boost, o kterých už na našem blogu byla několikrát řeč. Z detailního popisku u jednotlivých variant se dozvíte, jak je jednoduché je jejich použití.

aaaaaaaa_H_INTEGRABOOST

Na obrázku pak můžete vidět, jak velké balení na základě velikosti, respektive hmotnosti vaší sklizně využijete. I do třetice platí, že obousměrnou kontrolu vlhkosti Integra Boost využijete nejen v případě skladování hub, ale také sušených bylinek a dalších druhů potravin od ovoce a zeleniny až po oblíbenou kávu nebo čaj. A co že to vlastně ta obousměrná kontrola vlhkosti v praxi znamená? Patentovaná technologie buď uvolní, nebo absorbuje vlhkost. Tím je v uzavřeném prostředí docíleno optimální vlhkosti, kterou sáčky Integra Boost následně udržují až do chvíle, kdy vám inteligentní, snadno čitelná indikační karta prostřednictvím modré barvy jasně signalizuje, že je na čase použít zase čerstvý sáček.

Teď už je na vás, zda si ušetříte čas i komplikace pomocí výše zmíněných vychytávek, nebo zůstanete u trouby, radiátorů a sklenic. Na závěr si ještě pojďme všechna naše doporučení pro zpracování a skladování hub pro větší přehled ve stručnosti shrnout:

  1. Čerstvě nasbírané houby neoplachujte vodou, ale pečlivě je očistěte nožíkem.
  2. Nakrájené houby následně rozmístěte do jednotlivých pater sušicí sítě.
  3. Pro zavěšení sítě na sušení hub zvolte ideálně vždy stinné a vzdušné místo.
  4. Dobře usušené houby přemístěte do vzduchotěsné dózy ze zdravotně nezávadného plastu. Nejen z praktických důvodů, ale hlavně pro dlouhodobé zachování původních vlastností a zdraví prospěšných živin.
  5. Optimální vlhkost uvnitř skladovací dózy, aby vaše houby zůstaly v perfektní kondici po celý rok nebo i déle, zajistíte použitím sáčků s patentovanou technologií Integra Boost.

aaaaaaaaa_H_kosikshriby

Nezapomeňte, že pokud byste se nás chtěli na cokoliv ohledně skladování úrody zeptat, jsme tady pro Vás na známé e-mailové adrese info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: